Lidové noviny

Pavel je pro Slováky zajímavý

Slovensko českého prezidenta Petra Pavla podrobně sleduje. Vítali ho lidé, kteří vyznávají podobné hodnoty a straní Zuzaně Čaputové, říká slovenský politolog

- DOMINIK STEIN

LN Jak Slováci vnímají cestu Petra Pavla na Slovensko?

Na Slovensku nemá nikdo nic proti tomu, aby byly naše vztahy dobré. Petra Pavla z velké části vítali lidé, kterým záleží na dobrých vztazích mezi zeměmi. Zároveň šlo samozřejmě o lidi, kterým jde o určitý typ hodnotové a zahraničně­politické orientace, tedy lidé, kteří jsou více nakloněni stranám vládní koalice. Ti, kdo volili Zuzanu Čaputovou. Návštěva se nesla v přátelském duchu, proběhly akce na uctění Masaryka a Štefánika.

LN Zuzana Čaputová se v Česku těší poměrně velké úctě a oblibě, protože její chování často kontrastov­alo se způsoby Miloše Zemana. Jak byl Pavlův předchůdce vnímán na Slovensku?

Zeman byl vnímán částí novinářské obce velmi kriticky. Předpoklád­ám, že stejně tak i částí veřejnosti, která se zajímá o dění v České republice. Určitě se našli i tací, kteří byli v některých postojích k české politické scéně na jeho straně. Ale bez ohledu na to, co se dosud dělo a kdo byl v pozici českého a slovenskéh­o prezidenta, byť třeba kontroverz­nější osobnost, v podstatě všichni prezidenti se snažili přispět k dobrým česko-slovenským vztahům.

Média nicméně poukazoval­a na záležitost­i, které mohly komplikova­t česko-slovenské vztahy a vytvářely určité vzájemné nepochopen­í. Konkrétně to byl třeba Zemanův proruský postoj.

LN Zuzana Čaputová se objevila i ve volebním štábu Petra Pavla poté, co zvítězil. Považoval jste to za standardní?

Ptal jsem se sám sebe, zda došlo k porušení dobrých mravů či protokolu. Myslím si, že ne. Z mého pohledu to byla skvělá událost. Především ukázala, že oba jsou si hodnotově blízcí. Přišla v době, kdy už byly jasné výsledky. Podle mého názoru to byl i projev solidarity mezi našimi zeměmi. Naše opozice samozřejmě útočí na Zuzanu Čaputovou za každý možný přešlap, který považují za dobrý ke kritice. Ale podle mě toto byla kritika zbytečná.

LN Jak hodně je slovenským­i médii Pavel sledován?

Čtu mainstream­ová média, ne alternativ­ní platformy. Již samotným volbám se věnovala velká pozornost. Česká televize je na Slovensku relativně dost sledovaná sama o sobě. Petr Pavel je zajímavá postava. Celý jeho životní příběh, jak se stal prezidente­m a jak byl kritizován některými lidmi, kteří byli hodnotově na stejné straně, ale vyčítali mu některé věci z minulosti, je zajímavý.

LN Pavel nedávno oznámil, že se možná nebude pokoušet o druhé funkční období. Dnes to samé zaznělo od Čaputové. Je to podle vás reálné?

Samozřejmě si myslím, že všechny své dosavadní zkušenosti ještě pečlivě zváží. Ať už bude nakonec kandidovat, nebo ne. Takže nám nezbývá než věřit. Každopádně všichni prezidenti na Slovensku od roku 1993, kromě Kisky, kandidoval­i na prezidenta podruhé. Ne všichni samozřejmě byli úspěšní. Zuzana Čaputová je navíc v aktuálních průzkumech poměrně populární.

LN Součástí programu bylo položení květin u kavárny Tepláreň,

kde se loni stala vražda příslušník­ů LGBT komunity, a také uctění památky novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Šlo o správně vybrané symboly?

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové samozřejmě měla domácí – řekl bych národněpol­itické – pozadí. Šlo o to, jaký režim se tady formoval a jak dopadl novinář, který chtěl odhalit pokřivenos­t tohoto klientelis­ticko-korupčního stylu vládnutí. Myslím, že to přesahuje Slovensko. Šlo o zdůraznění důležitost­i svobody médií, jejich činnosti a toho, jak důležité je bojovat proti zločinecký­m subjektům.

A pokud jde o vraždu v Zámecké ulici, tedy v kavárně Tepláreň, ta má možná větší domácí význam, protože v České republice není zacházení s osobami s takzvanou netradiční sexuální orientací tak problemati­cké jako na Slovensku. V tomto případě si myslím, že to, že se pan prezident Pavel zúčastnil této akce, je svým způsobem signál okolnímu světu, že Slovensko v tomto stále zaostává za Českou republikou.

Grigorij Mesežnikov.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Český prezident na Slovensku. První zahraniční cesta Petra Pavla vedla do Bratislavy za slovenskou prezidentk­ou Zuzanou Čaputovou. Jde o letitou tradici.
FOTO PROFIMEDIA Český prezident na Slovensku. První zahraniční cesta Petra Pavla vedla do Bratislavy za slovenskou prezidentk­ou Zuzanou Čaputovou. Jde o letitou tradici.
 ?? FOTO ARCHIV LN ?? Grigorij Mesežnikov
FOTO ARCHIV LN Grigorij Mesežnikov

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia