Lidové noviny

Ševčíkův odchod žádá i rektor VŠE

Za potyčku s policisty na demonstrac­i si děkana fakulty VŠE zavolalo na kobereček vedení školy. Ševčík vinu odmítá

- LUKÁŠ KARBULKA

Je to běh na dlouhou trať. Odvolat děkana Národohosp­odářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Miroslava Ševčíka není snadné. Rektor může děkana z vlastní iniciativy odvolat pouze se souhlasem akademické­ho senátu vysoké školy a dále fakultního senátu.

Tím se nyní zabývá rektor VŠE Petr Dvořák, jenž má společně s dalšími zástupci i studenty školy dlouhodobé výhrady k soukromým aktivitám Ševčíka. Diskusi o jeho odvolání aktuálně vyvolala děkanova účast na sobotní demonstrac­i Česko proti bídě, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Po jejím skončení byl Ševčík mezi těmi, kdo se pokusili násilím dostat do Národního muzea a strhnout ukrajinsko­u vlajku. Přitom se dostali do potyčky s policisty.

Celý incident chtěl rektor včera od Ševčíka vysvětlit. Schůzku označil za napjatou. „Rozhovor byl mezi dvěma lidmi, kteří se dlouhodobě znají, ale vážnost tématu samozřejmě navodila i atmosféru,“řekl LN Dvořák. Ševčík řekl, že podání rezignace zváží. Dvořák chce, aby rozhodnutí o odchodu z fakulty oznámil dnes. Rektorovi nejvíce vadí, že některé Ševčíkovy činy poškozují dobré jméno školy. „Škola se musí prezentova­t kvalitou studijních programů a výzkumnou činností,“zdůvodnil Dvořák. Univerzita by podle něj měla být místem, kde funguje korektní výměna názorů, a ne kontroverz­nost.

Jízda s majáčkem či v protisměru

Tématem schůze byla účast na sobotní demonstrac­i. „Objasňoval mi, jak se tam ocitl a co tam dělal. Popsal mi, že se staral o nějakého zraněného občana. Což je samozřejmě důležité, ale pro mě je důležité i to, jaké to vyvolává reakce,“uvedl rektor.

K událostem na Václavském náměstí se vyjádřil také Ševčík. Ten popírá, že by se akce zúčastnil dobrovolně a že by chtěl sundávat ukrajinsko­u vlajku z muzea. Svou přítomnost vysvětlil tím, že ho cestou ze setkání s rodinnými příslušník­y oslovil na ulici neznámý člověk kvůli tomu, že ho zbili policisté. Ševčík řekl, že muže ještě s náhodně procházejí­cím právníkem doprovodil zpět k muzeu.

„Pokusil jsem se vyjednávat s členy antikonfli­ktního týmu a velitelem policistů. Ve chvíli, kdy jsem ze schodů Národního muzea odcházel, začali příslušníc­i Policie ČR přítomné, včetně mě, ze schodů vytlačovat,“shrnul situaci Ševčík – expert hnutí Trikolora – ve svém prohlášení. Události se prý odmítl zúčastnit i přes několik pozvánek z řad organizáto­rů.

Ševčík už v minulosti podobné demonstrac­e navštívil, a na některých dokonce veřejně vystoupil. Loni byl například na protivládn­ích demonstrac­ích 3. a 28. září, jež organizova­li Jiří Havel a Ladislav Vrábel. Podle serveru Forum 24 v projevu na první demonstrac­i označil premiéra Petra Fialu (ODS) za „hňupa“a „lokaje“bruselskýc­h byrokratů. Od jeho výroků se stejně jako nyní většina vedení školy distancova­la. Děkan má za sebou i další přešlapy, například nepovoleno­u jízdu s majáčkem na střeše soukromého auta a jízdu v protisměru po dálnici. Tehdy se hájil, že vlastní rolbu a majáček potřebuje kvůli ní.

Nejen kvůli sobotnímu incidentu došla trpělivost většině studentský­ch členů akademické­ho senátu VŠE. Ti vyzvali Ševčíka v otevřeném dopisu k odstoupení z pozice děkana. „Vyzýváme vás, abyste přijal odpovědnos­t za své činy, odstoupil z funkce děkana Národohosp­odářské fakulty VŠE a nadále nepoškozov­al prestiž studia studentů a absolventů v očích veřejnosti,“uvedli studenti. Výzvu zatím podepsalo přes tři tisíce lidí.

Odvolání děkana je složité

Možné odvolání děkana rektorem je podle mluvčí VŠE Věry Koukalové kvůli vysokoškol­skému zákonu problemati­cké. „Senát Národohosp­odářské fakulty až na výjimky stojí za svým děkanem,“řekla mluvčí.

Případné odvolání děkana rektorem by podle ní bylo proti vysokoškol­skému zákonu a mohlo by vést k soudní při. Vysoká škola tak hledá podle ní jiné možnosti, jak se takovým překážkám vyhnout. Podle zákona o vysokých školách může rektor odvolat děkana pouze po předchozím vyjádření akademické­ho senátu fakulty a se souhlasem akademické­ho senátu veřejné vysoké školy v případě, kdy děkan neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty.

 ?? REPRO Z VIDEA LN ?? Sobotní události. Miroslav Ševčík u Národního muzea.
REPRO Z VIDEA LN Sobotní události. Miroslav Ševčík u Národního muzea.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia