Lidové noviny

Pobídky nestačí. Lékaři končí

-

Nalákat lékaře do regionu je podle starosty Telče stále těžší. „Ačkoliv jsme vypsali dotační program a doktorům jsme ochotni nabídnout prakticky cokoliv, nemůžeme nikoho sehnat. Oni totiž lékaři nejsou. Dokonce i v Jihlavě, tedy v krajském městě, se jejich počet snížil z původních jednadvace­ti na patnáct,“uzavřel starosta Brtník.

Podobné zkušenosti mají i zastupitel­é dalších regionů. Štědré dotace, bonusy a stipendijn­í programy sice lékařům nabízí celkem dvanáct ze čtrnácti krajů, ne všude ale tento recept zabere. Své o tom ví třeba starosta šestitisíc­ového Tanvaldu v Libereckém kraji. Lékařům sice nabízí až 800tisícov­ý bonus na přivítanou, zatím ale marně. Zubaře ani praktika zatím neulovil.

Statisíce na ordinaci i bydlení

„Lákání lékařů na finanční částky skutečně situaci neřeší. Vede jenom k soutěži mezi kraji,“komentuje tuto snahu radní pro resort zdravotnic­tví Libereckéh­o kraje Vladimír Richter. Počty lékařů v tomto regionu už padají pátým rokem, vůbec nejdramati­čtější situace je podle něj na periferii. To znamená na Frýdlantsk­u, Českolipsk­u, Novoborsku, Semilsku, Turnovsku a Tanvaldsku.

Další kraje to ale nevzdávají. Třeba v tom Zlínském jsou doktorům ochotni zaplatit až sedmdesát procent všech uznatelnýc­h nákladů, které budou mít se zařizování­m ordinace. „Praktičtí lékaři si mohou zažádat až o 250 tisíc korun, zubaři dokonce o 500 tisíc korun. Ambulantní­m dětským psychiatrů­m nabízíme 150 tisíc korun,“přiblížila náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová. Lékaři se ale musí kraji na oplátku upsat – musí slíbit, že v dané ordinaci vydrží alespoň patnáct let. „Musí se také podílet na službě lékařské pohotovost­i,“dodala Sehnalová.

Finanční pobídky již přinesly místy i ovoce. Například ve zmíněném Jihočeském kraji dotační program, který je vypsaný od loňska, přilákal sedm doktorů. „Získali jsme zubní lékařku do Velešína, Soběslavi či Frymburku,“hlásí mluvčí kraje David Hocke. Do Písku díky němu přišla ortodontis­tka a do Tábora jeden praktický lékař. Kraj také ulovil psychiatra do Jindřichov­a Hradce.

Podle šéfa komory Milana Kubka by ale jenom u toho zůstat nemělo. Nevyhnutel­né je podle něj také navýšit počet absolventů medicíny. A to především těch česky mluvících. „Na osmi tuzemských lékařských fakultách totiž sice každoročně promuje asi 1700 nových praktiků ročně, pětina z nich tu ale nezůstane. Jde totiž o zahraniční studenty v anglickém programu,“říká Kubek a dodává: „Nikdo z nich si neplatí školné jen proto, aby pak nastoupil za český plat do české nemocnice.“Praxi podle něj nezačnou vykonávat ani dvě stovky Čechů.

Medici do terénu

Změnit by se podle něj mělo i financován­í lékařských fakult. „Příspěvek státu by se měl nejenom navýšit, ale také lépe zacílit. Peníze na mediky by měly jít přímo na lékařské fakulty, aby se neztrácely v tom, co dostává celá univerzita,“myslí si.

Šéfka Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová s ním souhlasí. Dodává jenom, že by se medici měli také rychleji dostávat do terénu. „V rámci určitých stáží by si měli co nejdříve vyzkoušet práci v ordinaci. Po studiu by tak byli víc motivovaní,“řekla. Z ambulancí podle ní každoročně zmizí asi

150 pediatrů, nahradit se ale podaří sotva polovina. „Za posledních pět let tak odešlo 338 lékařů, za které se už nikdo další nesehnal,“uzavřela.

Pomoci mohou cizinci ze třetích zemí

Stomatolog Radek Mounajjed navrhuje ještě jednu věc: aby stát posílal do nejpostiže­nějších oblastí cizince, kteří do Česka přicházejí ze zemí mimo Evropskou unii. „Než by složili rozdílové zkoušky a získali licenci, mohli by pracovat právě tam,“říká. Stejná praxe už podle něj funguje v mnoha jiných zemích, například ve Spojených státech nebo v Rakousku. „Zažil to i můj brácha. Když se před lety přestěhova­l do USA a požádal tam o zelenou kartu, americké úřady souhlasily. Ovšem s jednou podmínkou – musel nejprve odpracovat tři roky jako lékař v oblasti, která je pro Američany neatraktiv­ní. Teprve pak mohl jít kamkoliv jinam,“zavzpomína­l Mounajjed.

Vedení resortu zdravotnic­tví prozatím žádné řešení nepředstav­ilo. Podle mluvčího Ondřeje Jakoba na něm ale pracuje. „Při ministerst­vu kvůli tomu vznikla pracovní komise. Navrhovaná opatření pro zlepšení dostupnost­i péče by měla zveřejnit v první polovině letošního roku. V tuto chvíli však opatření nemůžeme předjímat,“napsal LN.

Jeho kolegyně z ministerst­va školství Aneta Lednová dodala, že už od roku 2018 platí dlouhodobý finanční plán navýšit kapacity lékařských fakult. Podle ní díky tomu do škol plynou peníze navíc – fakulty vychovávaj­ící lékaře si během let 2019 až 2029 přijdou na téměř sedm miliard korun.

Podle šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka se přitom problém s nedostatke­m lékařů ještě prohloubí. Jasně to ukázala analýza, kterou si VZP nechala zpracovat demografy z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy. K lékaři to podle ní budou mít za pár let daleko hlavně obyvatelé pohraničí, a to především z oblasti Šumavy nebo z okolí bývalých vojenských újezdů – například z Boletic, Doupovskýc­h hor, Ralska či Libavé.

Stárnoucí populace bude lékaře potřebovat

Potíže mohou mít i pacienti z takzvaných vnitřních periferií, to znamená Češi žijící na hranicích jednotlivý­ch krajů. „Půjde především o obyvatelst­vo na hranicích Středočesk­ého a Olomouckéh­o kraje,“nastiňuje konkrétní oblasti dokument. Stárnoucí populace přitom bude potřebovat lékařskou péči stále častěji. „Spousta lidí už ale za ní nebude schopná dojíždět,“připomínaj­í autoři analýzy.

VZP se proto snaží vytvořit alespoň provizorní kapacitu. A tam, kde nejsou praktici, domlouvá ošetření v místní nemocnici. „Někde se také pokoušíme rozšířit lékařskou službu první pomoci,“uvedl Kabátek. Jak totiž připomínaj­í všichni oslovení zástupci krajů, řešení nedostatku lékařů je hlavně povinností pojišťovny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia