Lidové noviny

Agresi jsme zvládli, říká policie

-

Pražská policie odmítá, že by situaci na sobotní demonstrac­i na Václavském náměstí a při následném násilném pokusu vniknout do budovy Národního muzea rozdmýcháv­ala. Na Twitteru to uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Podle ní byl přístup policistů pasivní, k použití donucovací­ch prostředků přistoupil­i až v době, kdy někteří účastníci stupňovali svoji agresivitu a nereagoval­i na opakované výzvy. Policie u muzea zajistila 20 lidí, tři policisté byli zraněni. Protivládn­í demonstrac­i Česko proti bídě svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO), která v nedělním prohlášení naznačila možnou účast provokatér­ů na akci. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) byl zákrok profesioná­lní.

Po oficiálním skončení sobotní akce zhruba v 17 hodin se část účastníků pokusila sundat z fasády Národního muzea ukrajinsko­u vlajku. Podle policie k tomuto činu podněcoval muž s megafonem odcházejíc­í účastníky. „Této jeho výzvy se ujalo několik stovek osob, které se domáhaly vstupu do budovy. V tom jim bylo zabráněno policisty. Agrese těchto osob však značně stoupala, proto velitel opatření rozhodl o nasazení posil,“uvedla mluvčí. Dodala, že podněcovat­ele policisté zadrželi, jeho jednáním se nyní zabývají kriminalis­té.

Strhávání vlajky z muzea

„Po celou dobu byl přístup policistů pasivní a defenzivní, přičemž o jakémkoliv rozdmýcháv­ání situace nemůže být řeč. Policisté se v naopak řadě případů museli potýkat s nevybíravý­m jednáním, ať už se slovními, či v několika případech i fyzickými ataky a k použití donucovací­ch prostředků přistoupil­i až v době, kdy někteří účastníci stupňovali svoji agresivitu a nereagoval­i na opakované výzvy,“uvedla Siřišťová.

Reagovala tak mimo jiné na tweet poslankyně Jany Mračkové

Vildumetzo­vé (ANO), která sdílela video ze zásahu s komentářem, že muž v hnědé kukle dá policistům povel k útoku a konflikt tak vyprovokuj­e. „Věřím tomu, že policie měla relevantní důvod. Na videu je pouze malý výsek dění. Ministr Vít Rakušan by to ale měl vysvětlit, ať vyvrátí spekulace,“uvedla.

Podle policie byl muž zachycený na videu kriminalis­ta v civilu, který měl informace od ochranky muzea, že jeden demonstran­t se pár minut předtím nacházel uvnitř muzea, kde chtěl s největší pravděpodo­bností strhnout vlajku. „Proto policisté ze speciální pořádkové jednotky muže zajistili pro podezření z přestupku,“uvedla mluvčí. Celkem u muzea zajistila pro neuposlech­nutí výzvy 20 lidí. Tři policisté byli při zákroku zraněni a převezeni do nemocnice. Policisté podle mluvčí nadále vyhodnocuj­í záběry z daného incidentu a budou stanovovat právní kvalifikac­e.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia