Lidové noviny

Po kolejích na letiště v roce 2030

Protažení železnice z Prahy na Letiště Václava Havla má další kapitolu. Cestující by se do Ruzyně mohli dostat vlakem za sedm let. V příštím roce tam začnou jezdit trolejbusy.

- Velká Dobrá HYNEK PAŠTĚKA Unhošť Jeneč Středokluk­y Hostivice Tuchoměřic­e Liboc Horoměřice Nebušice Veleslavín Břevnov Lysolaje Dejvice Střešovice Bubeneč Hradčany Bohnice Josefov St. Město Kobylysy Holešovice Karlín Žižkov

Kladno

Doba, kdy by se lidé mohli svézt na Letiště Václava Havla vlakem, se mírně přiblížila. Správa železnic zahájila práce na modernizac­i tratě od stanice Praha-Bubny k nově budované železniční zastávce Praha-Výstaviště v rámci celkové modernizac­e trati z Prahy do Kladna s odbočkou právě na letiště. Mezi Masarykový­m nádražím a Dejvicemi je již zastaven provoz a na kolejích stojí stavební stroje. „Nadále platí předpoklad, že se cestující svezou z Masarykova nádraží na Letiště Václava Havla Praha v roce 2030,“řekl LN mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Termín dokončení celého projektu se již několikrát posunul. Důvodem je podle ministerst­va dopravy složité projednává­ní vedení trati pod Dejvicemi a realizace tunelu mezi stanicemi Praha-Dejvice a Praha-Veleslavín.

Již loni začala přestavba trati mezi stanicemi Kladno a Kladno-Ostrovec. Podle Gavendy letos plánuje Správa železnic vyhlásit tendry pro stavbu úseku Praha-Ruzyně – Kladno a modernizac­i Masarykova nádraží. Následovat by měly práce v úseku Praha-Ruzyně a Letiště Václava Havla a na novostavbě stanice přímo na letišti. Od roku 2025 se plánuje přestavba tří úseků mezi novou zastávkou Praha-Výstaviště a stanicí Praha-Ruzyně. Na závěr přijde na řadu takzvané zaokruhová­ní, které umožní přímé spojení letiště s Kladnem.

„V rámci projektu Praha–Kladno s napojením na Letiště Václava Havla Praha se zrekonstru­uje nebo vybuduje celkem deset stanic a osm zastávek. Souhrnné náklady na celý projekt se v současné době pohybují kolem 50 miliard korun. S postupem výstavby se tato částka bude upřesňovat,“vyčíslil Gavenda.

Na letišti pod zem

V úseku Ruzyně – Letiště Václava Havla povede novostavba dvoukolejn­é elektrifik­ované trati. U Ruzyně vlaky z kladenské trati odbočí a budou sledovat trasu Pražského okruhu. V místě jeho křížení s dálnicí D7 vznikne rozsáhlý přestupní terminál Dlouhá Míle, jehož těžištěm bude železniční zastávka v otevřeném zářezu. Nad ní budou umístěny zastávky meziměstsk­ých i příměstský­ch autobusů a v okolí vznikne parkoviště P+R s uvažovanou kapacitou přes 1000 osobních aut při úrovňovém parkování, případně až 2000 aut při vybudování parkovacíc­h domů. Z Dlouhé Míle se dvoukolejn­á trať stočí k terminálům 1 a 2 ruzyňského letiště.

V areálu před terminály se trať zanoří pod zem do stanice se dvěma kolejemi obklopujíc­ími ostrovní nástupiště. Z něj se cestující dostanou podchody k oběma terminálům, zejména přístup do Terminálu 2 bude velmi krátký. „K oběma uvedeným stavbám v současné době probíhá územní řízení a zpracovává­me k nim dokumentac­i pro stavební povolení,“upřesnil Gavenda s tím, že celá stavba je úzce koordinová­na se záměry Letiště Praha.

Nyní se cestující na Letiště Václava Havla dopravují kromě osobních aut a taxíků především autobusovo­u linkou 119 vyjíždějíc­í ze zastávky Nádraží Veleslavín. Pražský dopravní podnik však již nyní nákladem 354,4 milionu korun buduje trolejbuso­vou trať, která provoz dieselovýc­h autobusů na této lince ukončí. „Pevně věřím, že první cestující by se po trati mohli v rámci zkušebního provozu svézt na konci prvního čtvrtletí 2024,“sdělil předseda představen­stva a generální ředitel DPP Petr Witowski.

Tříčlánkov­é trolejbusy

Elektrifik­ována by měla být zhruba polovina trati, zbytek budou obsluhovat trolejbusy na bateriový pohon. Trolejové vedení bude začínat na stávajícím autobusové­m terminálu Nádraží Veleslavín. Povede Evropskou ulicí a dále ulicí K Letišti, kde bude ukončeno před kruhovým objezdem u Terminálu 3.

V opačném směru do centra se trolejbusy k trakčnímu vedení připojí v zastávce Terminál 3. Dopravní podnik tak vybuduje celkem 11,6 kilometru trolejovéh­o vedení, vniknou také dvě nabíjecí místa a tři trolejbuso­vé měnírny.

Provoz na této lince obstará 20 nových velkokapac­itních tříčlánkov­ých bateriovýc­h trolejbusů s pracovním obchodním názvem Škoda-Solaris 24m, DPP za ně zaplatí celkem 623 milionů korun. První by se měl v Praze objevit na konci letošního roku. Zatím totiž nikde jinde v Česku v provozu nebyl, a tak předtím, než získá homologaci pro běžný provoz, musí najezdit 10 tisíc kilometrů bez cestujícíc­h a dalších 20 tisíc ve zkušebním provozu s cestujícím­i.

Předpoklád­á se, že by se část tohoto zkušebního provozu odehrávala na první trolejbuso­vé trati mezi Palmovkou a Čakovicemi.

Nekonečný příběh

 ?? FOTO: SPRAVAZELE­ZNIC.CZ // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Vizualizac­e stanice Praha-Bubny
Kladno-Ostrovec
Kladno město
Kladno – Kladno-Ostrovec v realizaci: 2022–2024
Kladno
Pletený Újezd
Malé Přítočno
Praha-Ruzyně – Kladno předpoklad realizace: 2024–2027 zaokruhová­ní spojení stanice Praha – Letiště Václava Havla k trati Praha–Kladno předpoklad realizace: 2025–2028
Pavlov
Jeneč
V současné době spojuje Prahu s Kladnem jednokolej­ná neelektrif­ikovaná trať, která nesplňuje požadavky na moderní kapacitní železniční dopravu. Modernizov­aná trať by měla být v celém úseku dvoukolejn­á a elektrifik­ovaná.
Vizualizac­e stanice
Praha-Výstaviště
Stanice Praha – Letiště Václava Havla předpoklad realizace: 2024–2030
Praha – Letiště Václava Havla
Praha-Dlouhá míle
Hostivice
Praha-Ruzyně – Praha – Letiště Václava Havla předpoklad realizace: 2024–2030
Praha-Liboc
Praha-Ruzyně
Praha-Veleslavín
Praha-Veleslavín – Praha-Ruzyně předpoklad realizace: 2024–2028
Praha-Výstaviště – Praha-Dejvice předpoklad realizace: 2025–2029
Praha-Dejvice
Negrelliho viadukt má již rekonstruk­ci za sebou, výstavba stanice Praha-Bubny má být dokončena za dva roky
Praha-Bubny – Praha-Výstaviště předpoklad realizace: 2022–2025
Praha-Výstaviště
Masarykovo nádraží
Praha-Dejvice – Praha-Veleslavín předpoklad realizace: 2025–2029
Praha-Bubny
rekonstruk­ce Negrelliho viaduktu dokončeno: 2017–2020 dostavba stanice Masarykovo nádraží předpoklad realizace: 2023–2026
FOTO: SPRAVAZELE­ZNIC.CZ // KOLÁŽ ŠIMON / LN Vizualizac­e stanice Praha-Bubny Kladno-Ostrovec Kladno město Kladno – Kladno-Ostrovec v realizaci: 2022–2024 Kladno Pletený Újezd Malé Přítočno Praha-Ruzyně – Kladno předpoklad realizace: 2024–2027 zaokruhová­ní spojení stanice Praha – Letiště Václava Havla k trati Praha–Kladno předpoklad realizace: 2025–2028 Pavlov Jeneč V současné době spojuje Prahu s Kladnem jednokolej­ná neelektrif­ikovaná trať, která nesplňuje požadavky na moderní kapacitní železniční dopravu. Modernizov­aná trať by měla být v celém úseku dvoukolejn­á a elektrifik­ovaná. Vizualizac­e stanice Praha-Výstaviště Stanice Praha – Letiště Václava Havla předpoklad realizace: 2024–2030 Praha – Letiště Václava Havla Praha-Dlouhá míle Hostivice Praha-Ruzyně – Praha – Letiště Václava Havla předpoklad realizace: 2024–2030 Praha-Liboc Praha-Ruzyně Praha-Veleslavín Praha-Veleslavín – Praha-Ruzyně předpoklad realizace: 2024–2028 Praha-Výstaviště – Praha-Dejvice předpoklad realizace: 2025–2029 Praha-Dejvice Negrelliho viadukt má již rekonstruk­ci za sebou, výstavba stanice Praha-Bubny má být dokončena za dva roky Praha-Bubny – Praha-Výstaviště předpoklad realizace: 2022–2025 Praha-Výstaviště Masarykovo nádraží Praha-Dejvice – Praha-Veleslavín předpoklad realizace: 2025–2029 Praha-Bubny rekonstruk­ce Negrelliho viaduktu dokončeno: 2017–2020 dostavba stanice Masarykovo nádraží předpoklad realizace: 2023–2026

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia