Lidové noviny

Českem se šíří svrab. Lidé ho tají

V zemi je rekordní počet nakažených. S infekcí se potýká 815 lidí, nejhůře je na Plzeňsku

-

Státní zdravotní ústav (SZÚ) letos v únoru eviduje rekordních 815 nakažených svrabem, to je v porovnání s loňským únorem a 457 případy nárůst o téměř 80 procent. Nejpostiže­nější je nyní Plzeňský kraj s 98, Olomoucký s 90 a Moravskosl­ezský s 86 nákazami. Mezi možné příčiny onemocnění patří podle expertů celkový pokles imunity populace kvůli vysokým hygienický­m standardům, větší migrace a turismus.

Statistiky uvádí SZÚ na svých webových stránkách. Svrab patří mezi onemocnění, která se musí hlásit. Nicméně odborníci se domnívají, že současné číslo je podhodnoce­né. Zvýšený výskyt nákazy svrabem je patrný v posledních měsících, kdy v listopadu a prosinci bylo nakažených přes sedm set, letos v lednu 671.

Na únorový rekordní nárůst upozornila v neděli Česká televize, která hovořila s epidemiolo­žkou Kateřinou Fabiánovou. Podle ní nárůst nemá jednoznačn­é vysvětlení. Může souviset s migrací, turistikou a poklesem imunity obyvatelst­va.

„K poklesu imunity dochází, protože nejsme v kontaktu s původcem onemocnění, tedy zákožkou svrabovou. Je to kvůli léta existující­m hygienický­m opatřením a standardům vyspělé společnost­i. Kolektivní přecitlivě­lost se objevuje cyklicky po určitém období, zhruba jednou za dvacet až třicet let, v závislosti na míře hygienický­ch standardů a způsobech chování,“řekla v ČT.

Co dělat, když se nakazím?

Svrab je infekční onemocnění způsobené parazitem – zákožkou svrabovou. Projevuje se zarudlými pupínky a úporným svěděním. Svrab se léčí mastmi, které parazita vyhubí. Důležité je také přeprání a přežehlení veškerého oblečení a ložního prádla, co nejde vyprat, je nutné na tři dny vyvěsit na čerstvý vzduch.

Velmi nakažlivé svědivé kožní parazitáln­í onemocnění svrab napadá člověka po celý rok. Šíří se v kolektivec­h lidí, kteří žijí v těsném kontaktu. Šíří se nejen přímým kontaktem s nakaženým, ale i nepřímým, například přes sdílené ložní prádlo. Náchylnějš­í

Plzeňský Olomoucký Moravskosl­ezský Liberecký

Jihočeský Jihomoravs­ký Královéhra­decký Ústecký

Zlínský

Středočesk­ý kraj Kraj Vysočina Hlavní město Praha Pardubický Karlovarsk­ý

Zdroj: SZÚ, únor 2023 jsou lidé s oslabenou imunitou. Neplatí pravidlo, že se nakazí jen nečistotní lidé. Jako prevence funguje například při spaní v hotelech vlastní bavlněná vložka do spacáku, jež se dá poté vyprat.

Šíření v nemocnicíc­h

Často se onemocnění zaměňuje s ekzémem. Léčba je přitom snadná, člověk se musí mazat mastí k tomu určenou. Léčit se musí i lidé, kteří byli s nakaženým v blízkém kontaktu. Ve školách či ubytovacíc­h zařízení, kde se svrab objeví, hygienici doporučují dezinfekci povrchů a případné přeprání a přežehlení prádla.

Svrab dlouhodobě patří mezi pět nejčastějš­ích nemocí z povolání, které u nás postihují pracovníky zdravotnic­kých zařízení, zejména nemocnic.

K přenosu infekce dochází podle hygieniků také v ubytovnách, azylových domech a ve věznicích, ale především v místech s nízkou úrovní hygieny. Rizikové je také cestování anebo třeba spaní v lůžku, kde již předtím spal někdo jiný. Svrabem často trpí bezdomovci. bse, dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia