Lidové noviny

Blízkových­odní průlom v čínské režii

Saúdové se s Íránci v Pekingu dohodli na oživení diplomatic­kých vztahů. Může to vést ke stabilizac­i v celém regionu, míní expert

- LUBOŠ JIRSA

Nečekaně přišlo minulý pátek oznámení o obnovení diplomatic­kých vazeb mezi Rijádem a Teheránem, jež se přerušily v roce 2016. Ještě překvapivě­jší pak pro mnohé pozorovate­le bylo, že k uzavření dohody došlo v čínské metropoli Pekingu. Podle experta na Blízký východ z Masarykovy univerzity v Brně je načasování tohoto kroku do určité míry záhadou, z hlediska všech zaintereso­vaných stran ale dává smysl. Zatímco Saúdům má dohoda přinést především klid, Íráncům zejména menší mezinárodn­í izolaci. Čína v roli zprostředk­ovatele podle Krause jasně ukázala své ambice hrát v regionální politice Perského zálivu – dlouhodobě považované­ho za jakési výsostné území Spojených států amerických – čím dál silnější roli.

Josefa Krause

LN Zlepšení vztahů mezi Saúdskou Arábií a Íránem by podle televize al-Džazíra mohlo mít pozitivní vliv na bezpečnost v regionu. Obě země se dohodly i na vzájemném respektová­ní státní suverenity, na nezasahová­ní do vnitřních záležitost­í a také na aktivaci dohody o bezpečnost­ní spolupráci z roku 2001. Co takový krok, jakým je navázání diplomatic­kých vztahů, dále znamená pro oba státy v praxi?

Běžně jde o to, že jedna země bude mít otevřená velvyslane­ctví a konzuláty v druhé zemi a naopak. Jedná se v podstatě o jakousi standardiz­aci vztahů, jež byly fakticky přerušeny v roce 2016, kdy v reakci na popravu šíitského duchovního v Saúdské Arábii vyšli rozhněvaní Íránci do ulic a začali útočit na saúdské zastoupení ve vlastní zemi a de facto vypálili saúdskou ambasádu v Teheránu. Tehdy také došlo k přerušení diplomatic­kých vztahů.

LN Proč k jejich obnovení došlo zrovna nyní?

Načasování je do určité míry záhadou. Všichni věděli, že se k tomu schyluje, že na tom zúčastnění mají zájem, jen se nevědělo, kdy a jak to klapne. Spekuloval­o se o tom už několik let, ale obě země se k tomu ne a ne dostat. Až nyní, když proběhla jejich přímá jednání zprostředk­ovaná Čínou, došlo k průlomu.

To, že dohodu zprostředk­oval právě Peking, lze považovat za jakési překvapení. Avšak celkově to vlastně dává smysl a obnovení vztahů bylo na spadnutí.

LN Jaké pro to byly stěžejní důvody?

Je třeba to vnímat v kontextu doby a situace obou zemí. Írán je zmítán vnitřními problémy a nepokoji, zároveň se svojí podporou Ruska ve válce na Ukrajině dostal do ještě větší izolace, než byl kdy předtím. Válečným dobrodružs­tvím je přitom izolované i samo Rusko. Írán přitom potřebuje globálního partnera, který na tom není stejně mizerně jako on sám. Našel jej právě v Číně, která jednání zprostředk­ovala a má vazby na Saúdy, o čemž svědčí fakt, že loni v prosinci navštívil Rijád čínský prezident Si Ťin-pching. Peking zkrátka hraje v oblasti Perského zálivu čím dál výraznější roli s tím, jak se snaží zabezpečit si pravidelný a stabilní přísun energetick­ých surovin, ideálně za dobrou cenu. Toho se dá dosáhnout tržními mechanismy i dobrou diplomacií.

Pro samotné Saúdy znamená obnovení diplomatic­kých vazeb s Íránem především kýžený klid, ale možná také získání kontroly nad Jemenem. Delší dobu se totiž spekuluje o tom, že se Saúdská Arábie společně s Íránem domlouvají i nad rozdělením vlivu v oblastech, kde podporují soupeřící strany konfliktu. Saúdům by zůstal Jemen, Íráncům Libanon a Sýrie.

Nicméně toto může být předmětem teprve až dalších dohod a vyjednáván­í. Nyní jde skutečně jen o normalizac­i vztahů.

LN Nakolik ono „jen“změní situaci v regionu?

Regionálně to bude mít veskrze stabilizač­ní dopad. Jak Saúdská Arábie, tak Írán představuj­í důležité regionální mocnosti v oblasti Blízkého a Středního východu. Reálně spolu soupeří v řadě lokalit typu již zmiňovanýc­h – Jemenu, Sýrie, Libanonu či Iráku. V některých z nich je míra vzájemné animozity natolik velká, že se hovoří až o zástupné válce na území třetí země. Zlepšení vztahů mezi oběma rivaly tak může vést ke stabilizac­i situace v celém regionu. Na druhou stranu ovšem ne nutně k vyřešení konfliktů ve zmiňovanýc­h zemích.

LN A ovlivní obnovený dialog mezi rivaly Saúdskou Arábií a Íránem nějak i zbytek světa?

To je vlastně v tuto chvíli nejasné. Ale je tu několik úrovní, na nichž se to opravdu může projevit. První z nich je prokázaná ambice Číny hrát větší roli v regionální politice Perského zálivu, která je už od tzv. Carterovy doktríny (koncepce zahraniční politiky Washington­u pro Blízký východ, která se začala uplatňovat v 80. letech 20. století. USA se obávaly, že tehdejší SSSR může proniknout až k Perskému zálivu, a tehdejší prezident Jimmy Carter prohlásil, že jakýkoli takový pokus bude považován za ohrožení životních zájmů USA – pozn. red.) považována za jakési výsostné území Spojených států.

Druhou úrovní je možné otevření dveří pro zmírnění napětí mezi Íránem a Západem, kde by právě Saúdská Arábie mohla začít hrát roli prostřední­ka či moderátora. V důsledku toho by mohlo dojít až na obnovení rozhovorů o íránském jaderném programu či třeba i o napjatém vztahu vůči Izraeli.

Pak je zde vždy přítomná energetick­á dimenze problému. Perský záliv je nejbohatší­m regionem na ropu a zemní plyn na světě. Snížení napětí v oblasti, či dokonce navázání nějakého vztahu spolupráce a tolerance by se mohlo v budoucnu pozitivně promítnout do stability cen těchto surovin na světovém trhu. V konečném důsledku i snížení ceny energií na burzách.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Diplomacie. Čínský prezident Si Ťin-pching (vlevo) a saúdskoara­bský korunní princ Muhammad bin Salmán při setkání v prosinci 2022 v Rijádu.
FOTO PROFIMEDIA Diplomacie. Čínský prezident Si Ťin-pching (vlevo) a saúdskoara­bský korunní princ Muhammad bin Salmán při setkání v prosinci 2022 v Rijádu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia