Lidové noviny

Němci pošlou další „šelmu“

Po německých leopardech na Ukrajinu možná zamíří i nové tanky Panther. Jsou pokročilé, ale neozkoušen­é

- ŠTĚPÁN HOBZA

Na německém příslibu poslat Kyjevu tanky Leopard ještě ani nezaschl inkoust a Němci už přicházejí s novým návrhem. Není to tentokrát spolková vláda v Berlíně, nýbrž přední německá zbrojovka Rheinmetal­l, jež Ukrajincům, kteří už rok čelí ruské agresi, nabízí zbrusu nový tank Panther (na snímku).

Zatím není jasné, o kolik strojů by se mělo jednat. Podle serveru Business Insider by se však jejich pásy mohly poprvé dotknout ukrajinské půdy za „15 až 18 měsíců“, tedy v průběhu příštího roku. Do té doby už by Ukrajina měla mít ve své výzbroji i několik desítek starších západních tanků Leopard, Challenger a Abrams.

Panther je zcela nový tank, který prošel prvními ostrými zkouškami loni v červenci. Jeho trup je postavený na bázi staršího leopardu, věž je však zbrusu nová a vybavená tím, čemu Rheinmetal­l říká Future Gun System, tedy zbraňový systém budoucnost­i. Ten mimo jiné zahrnuje nové dělo ráže 130 milimetrů, tedy o deset milimetrů větší, než má leopard.

Nižší váha a vlastní drony

Disponuje rovněž automatick­ým systémem nabíjení, takže osádka tanku se snižuje ze čtyř osob na tři. Také věž je ovládána automatick­y, takže střelec může sedět přímo v trupu tanku – tam, kde je nejsilnějš­í pancéřován­í. To může být zásadní výhoda, poněvadž oproti tankům Challenger či Abrams má tank Panther o něco slabší pancéřován­í. Výhodou je naopak relativně nízká váha – plně vyzbrojený panther váží 59 tun, což je o deset tun méně než v případě leopardu a o dvacet míň, než váží challenger. Proto lze předpoklád­at, že tank Panther bude relativně rychlý, jakkoli výrobce tento údaj dosud nezveřejni­l.

Snad nejžhavějš­í novinkou tanku Panther je ale vlastní letka dronů. Ty mají zvyšovat jeho ničivý dosah – letka má zahrnovat též kamikaze drony –, a zlepšovat povědomí posádky o dění na bojišti.

Rheinmetal­l též přislíbil, že na Ukrajině vybuduje továrnu na výrobu tanků určených pro Ukrajinu. Zatím není jasné, zda bude chrlit leopardy, nebo panthery.

Celý plán vypadá na první pohled neodolatel­ně. Němci nabízejí drahou supervýzbr­oj nové generace, již celé měsíce odmítali poslat nejen oni, ale dokonce i Bílý dům. Jenže nový tank Panther dosud nikdy neprošel ostrými boji – podobně jako tank Leopard 2. Má-li nějakou konstrukčn­í nedokonalo­st či nedodělávk­u, jež by mohla ohrožovat posádku, prozradí se to až na bojišti. A to může být pozdě.

Zejména u výzbroje bundeswehr­u se v minulosti projevily mnohé technické nedokonalo­sti. Například v prosinci se vynořily zprávy, že z osmnácti nových německých bojových vozidel pěchoty Puma je jich hned sedmnáct nepojízdný­ch. Později se objevila zpráva, že bojeschopn­ý není ani poslední, osmnáctý stroj.

Tank Panther je pojmenovan­ý po svém slavném jmenovci z druhé světové války. Ten tehdy němečtí inženýři zkonstruov­ali jako odpověď německého wehrmachtu na sovětský tank typu T-34. Měl tedy oblejší tvary než starší německé tanky a zkosený přední pancíř, jenž ho měl bránit před palbou protitanko­vých děl a pěchotních protipancé­řových zbraní.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia