Lidové noviny

Oscarová sázka na divokou fantazii

Snímek Všechno, všude, najednou, v němž se potkává komedie, sci-fi, akční dobrodružs­tví a rodinné drama, je vítězem letošních cen americké filmové akademie. Je to docela sympatická volba, ale kýženou prestiž a širokou popularitu Oscarům patrně nevrátí.

- MARCEL KABÁT

Rodinka čínských imigrantů v Americe v čele s utahanou matkou Evelyn, zákeřná agentka finančního úřadu a posel z jiného vesmíru se potkávají ve filmu, který je podle americké filmové akademie za loňský rok ten nejlepší. Nelze říci, že by šlo o překvapivý verdikt – rozhodně ne poté, co se vítězem za rok 2019 stal neodolatel­ně bizarní korejský thriller Parazit. Okouzlení asijským elementem, svérázně rozbujelou fantazií a artovým povýšením populárníh­o žánru mezi akademiky zjevně nepominulo. Navíc tentokrát mohli hlasovat pro „asijský“film made in USA.

Jako vítaný bonus jim Všechno, všude, najednou předložilo možnost přihlásit se k podpoře LGBT+ komunity (film prostředni­ctvím bláznivého dobrodružs­tví v multivesmí­ru řeší vztah matky s rebelující lesbickou dcerou; to mimochodem znemožnilo jeho promítání v některých zemích Blízkého východu).

Oscar pro Michelle Yeohovou v hlavní roli a pro Ke Huy Quana za výkon ve vedlejší úloze jejího manžela akademiky také zbavil případných obvinění z protežován­í bílých herců. (Nezbavil je nicméně kritiky za malou pozornost věnovanou černým nebo hispánským umělcům.)

Vysvětlova­t výsledky hlasování akademiků jen politickým­i aspekty by ovšem bylo nesmyslné a hlavně vůči vítěznému snímku nespravedl­ivé: dílo režisérů Daniela Kwana a Daniela Scheinerta je báječně hravé, invenční, má i svou hloubku. Své místo na slunci si Všechno, všude, najednou poctivě vydobylo, respektive vynesli je tam diváci, kteří nezávislý snímek objevili a svým zájmem si vynutili další vlny jeho distribuce. Film svými výsledky překonal očekávání a stal se nejúspěšně­jším titulem newyorské distribučn­í společnost­i A24 (přičemž sesadil z trůnu horor Děsivé dědictví z roku 2018). Při rozpočtu odhadované­m na maximálně 25 milionů dolarů snímek utržil 108 milionů dolarů. Oscarové finále je sympatický­m vyústěním nekonvenčn­í cesty, na kterou se tvůrci odvážně vydali.

Ceny útěchy diváky neošálí

Navzdory uvedeným (i dalším) úspěchům je ale Všechno, všude, najednou pořád exkluzivní film pro patřičně naladěné publikum. Jeho výběrem se akademici vzdali možnosti ocenit jako nejlepší film rodinnou ságu slavného režiséra (Fabelmanov­i), silné aktuální drama z uměleckého prostředí s mimořádným hereckým výkonem (Tár), rovněž aktuální a výpravné válečné drama (Na západní frontě klid) nebo (teoreticky) spektákly Top Gun: Maverick či Avatar: The Way of Water. Z hlediska podpory filmařské neotřelost­i je to jistě dobře, instituce Oscarů se ale bohužel už dlouhá léta otřásá v základech zejména proto, že přestává zajímat širší publikum. Hra na to, že akademici největší divácký hit sezony nominují na nejlepší film a pak mu udělí cenu za speciální efekty, nebaví nikoho – tenhle trik, který by měl teoreticky televizním­u přenosu Oscarů zajistit publikum Avatara, prostě nefunguje. Loňský ročník ceremoniál­u mohl diváky mírně navnadit proslulou neplánovan­ou fackou na jevišti, ale ani té se letos nedočkali. Svůj boj o relevanci Oscaři zatím přesvědčiv­ě nevyhráli.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Režiséři nejlepšího filmu.
Danielové Kwan (vlevo) a Scheinert si před novináři se svými cenami zažonglova­li.
FOTO ČTK/AP Režiséři nejlepšího filmu. Danielové Kwan (vlevo) a Scheinert si před novináři se svými cenami zažonglova­li.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Nejlepší herečka.
Letos se jí stala Michelle Yeohová.
FOTO ČTK/AP Nejlepší herečka. Letos se jí stala Michelle Yeohová.
 ?? FOTO REUTERS ?? Nejlepší herec.
Brendan Fraser uspěl díky roli ve filmu Velryba.
FOTO REUTERS Nejlepší herec. Brendan Fraser uspěl díky roli ve filmu Velryba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia