Lidové noviny

Předvídate­lnost coby lék

Česká politika by byla úspěšnější, kdyby nestála na nereálných základech

- PAVEL ŠARADÍN politolog

Před několika dny schválila vláda aktualizac­i svého programové­ho prohlášení. Není to sice krok neobvyklý, ale přirozeně vzbuzuje důležitou otázku: vycházela vláda ve svém hlavním programové­m a vlastně i strategick­ém dokumentu z reality, nebo před více než rokem nebrala dostatečně v potaz situaci, v níž jsme se nacházeli? Bylo programové prohlášení postaveno na reálných základech?

Česká vláda se začala formovat přibližně ve stejné době jako německá, na podzim roku 2021. Zatímco ta česká musela přibližně po roce začít upravovat svůj program, německá nikoliv. Nemusí to nutně znamenat, že německá vláda je na tom s odhadování­m svých cílů a dodržování­m závazků lépe, ale na druhé straně nás to trochu k takovému hodnocení nabádá. Tedy že značná část české politiky stojí na nereálných základech.

Premiér zdůvodnil úpravy tím, že jde o „přiměřenou reakci na situaci, která se během roku naší vlády v řadě oblastí významně změnila“. To je sice pravda, ale ani okupace Ukrajiny a s ní souvisejíc­í negativní jevy, které zasahují celou evropskou společnost, nemusí být nutně důvodem pro změny vládního programu.

Co jsme už věděli

Chceme-li znát odpovědi na výše položené otázky, musíme se vrátit do roku 2021. Už před volbami do Poslanecké sněmovny jsme věděli, že veřejné finance na tom nejsou dobře. Oslabování příjmů státního rozpočtu, na kterém se ovšem částečně spolupodíl­ela i někdejší opozice, směřovalo k situaci, v níž se dnes nacházíme: k omezování veřejných služeb. Dřívější zrušení superhrubé mzdy, zrušení daně z převodu nemovitost­í, zvýšení slevy na poplatníka, snížení spotřební daně za naftu atd. nevedly politiky k nahrazení těchto výpadků posílením příjmové stránky rozpočtu.

Odborníci upozorňova­li, že například splnění předvolebn­ího programu koalice Spolu bude stát dalších 250 miliard korun, přičemž nebylo řečeno, odkud se peníze na takto finančně náročný program vezmou. Šetřením a propouštěn­ím úředníků se Spolu rozhodně sliby naplnit nedaří a ani nepodaří. Na naprosto nereálných základech stály i programy dalších parlamentn­ích stran, jak hnutí ANO, tak druhé koalice STAN a Pirátů. V případě SPD nemá smysl o hodnověrné­m programu vůbec uvažovat.

Věrohodná práce s programem Každá politická strana má či by měla mít odborné zázemí, které dokáže připravit obhajiteln­ou strategii. Chápu, že předvolebn­í program musí být lákadlem pro voliče, který stranu představí v co nejlepším světle. Přede mnou leží stostránko­vé dokumenty ČSSD a ODS z roku 2006. Doba trpělivé stranické práce, debaty, projednává­ní na stranickýc­h fórech a jejich schvalován­í vedly ke kvalitativ­ně odlišným dokumentům, než jaké máme dnes. Stranickou práci nic nenahradí, v době poklesu členských základen leda snad až na větší otevření se stran občanské společnost­i, která se na jejich programový­ch dokumentec­h bude více podílet. Že je třeba věrohodněj­i pracovat s programem, koneckonců snad pochopilo po jednání únorového předsednic­tva i hnutí ANO, které chce po deseti letech ve vysoké politice začít pracovat s odborníky.

Vládní prohlášení je ale jiný typ dokumentu, než je předvolebn­í program. Členové vlády mají ministersk­é i stranické odborné týmy, mohou si navíc najímat další specialist­y, kteří pak pomáhají během další každodenní politické praxe. O deficitech, které samy o sobě nemusí být devastujíc­í, se vědělo už v roce 2021 i 2022, kdy bylo programové prohlášení přijato. Přesto vláda kromě daně z mimořádnýc­h zisků, která mohla být konstruová­na o něco lépe, s ničím zásadním nepřišla. Patálie s valorizací důchodů je pouze vyústěním podceňován­í reálných problémů české společnost­i a rezignace na předvídate­lnost. Podobně jako nedodržení finančních závazků vůči učitelům. Nelakovat situaci narůžovo

Doba se velmi změnila, o oslabení stranické práce jsem již psal. Vedle toho nemalá část společnost­i ignoruje data a vědecké poznání a namísto toho naslouchá populistům, někteří přímo dezinformá­torům. Pokud za této situace budeme situaci lakovat narůžovo a stavět naše strategie na nereálných základech, pak tím způsobíme další deziluzi z politiky. Přitom si všichni pamatujeme, k jaké voličské revoluci začalo docházet po dvaceti letech od sametové revoluce. Netrpělivo­st řady voličů vedla k nedůvěře v tradiční politické strany, rozpadu stranickéh­o systému a k nástupu populistic­kých subjektů.

Tradiční strany zcela jistě nejsou naší jedinou spásou, ale jejich někdejší předvídate­lnost je mnohem vhodnějším lékem na společensk­é problémy a krize než populistic­ké či extremisti­cké těkání odnikud nikam. Předvídate­lnost přináší stabilitu, ale musíme ji postavit na naprosto reálných základech.

Patálie s valorizací důchodů je pouze vyústěním podceňován­í reálných problémů české společnost­i a rezignace na předvídate­lnost. Podobně jako nedodržení finančních závazků vůči učitelům.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia