Lidové noviny

Blbost, či genocida?

Stát si s radikály poradí, ale pozor na atmosféru

- Zbyněk Petráček

Zdálo by se, že sobotní protivládn­í demonstrac­e v centru Prahy nestojí za zvláštní reflexi. Policie svou práci zvládla, účast a činy doc. Miroslava Ševčíka řeší jeho alma mater (VŠE) a stát je mimo nebezpečí. Leč zájem se klube už proto, že podobné – daleko tvrdší – akce radikálů se šíří po světě. V lednu 2021 je zažil Washington při útoku na Kapitol a letos v lednu Brasília při pokusu obsadit vládní budovy. V tomto smyslu byla Praha jen karikaturo­u útoku na Kapitol. Radikálové nesáhli k brutalitě a stát je nestíhá za pokus o puč. Leč důležité otázky zůstávají.

Za prvé. Lze u nás protestova­t proti drahotě či bídě, aniž by se do toho nechutně montovalo téma války na Ukrajině? Aniž by se útočilo na ukrajinské vlajky? To jsou otázky pro solidní politickou levici či odbory. Za druhé. Když policie řádně zasahuje, musí se stát bránit těžkým kalibrem, zadržením „na základě veřejného popírání, zpochybňov­ání a schvalován­í genocidy“? Tak to řekla policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Po demonstrac­i bylo 18 lidí zajištěno a jeden zadržen. Za to, že měl na batohu písmeno Z a na rukávu nášivku Wagnerovy skupiny. Člověk si řekne, že je to pěkný blbec, možná i grázl, ba že by zasloužil pár na zadek. Ale vyvozovat z toho podporu genocidy je přepjaté. Genocida je závažná věc a právní kategorie, jež nemá podléhat svévolným výkladům. Tak to přece dělá Putinovo Rusko, když stále tvrdí, že invaze na Ukrajinu odvrací genocidu tamních Rusů, aniž to doloží právně a fakticky. Máme se tím inspirovat? Vyšetřovat z podpory genocidy někoho, kdo si – možná jen z blbosti či jako provokaci – vezme nášivku wagnerovců?

I toto je téma pro právní stát. Z řečeného samozřejmě neplyne, že zadržený bude z podpory genocidy obviněn, natož za ni odsouzen. Natolik ruské poměry tu zajisté nejsou. Ale občas se tu kultivuje atmosféra ve stylu „se zrádci a škůdci je třeba zatočit“. K této atmosféře přispívá i šermování podporou genocidy, aniž by v ní bylo skutečně jasno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia