Lidové noviny

Čínský úspěch

Peking zastínil USA na Blízkém východě

- Marek Hudema

Když Saúdská Arábie a Írán oznámily obnovení diplomatic­kých vztahů, nebyl to blesk z čistého nebe. Skutečnou bombou ovšem bylo to, že dohoda byla uzavřena v Pekingu a zprostředk­ovala ji Čína. Bez pomoci a zřejmě i bez vědomí Washington­u, bez kterého se celá desetiletí takto významný krok na Blízkém východě nikdy neobešel.

Obnovení sedm let přerušenýc­h diplomatic­kých styků je pochopitel­ně jen malým krokem, rozpory mezi Saúdy a Íránci táhnoucí se od roku 1979 stále trvají, a jak tvrdí analytici, celá dohoda by se neměla přeceňovat. Jenže to platí o vztazích Rijádu a Teheránu, nikoliv v širším kontextu této události.

Ta totiž ukazuje, že mnozí lidé na Blízkém východě chápou Čínu jako důvěryhodn­ého partnera a nezávislou mocnost. Jak prohlásil jeden saúdský představit­el: že budou Íránci dodržovat nějakou dohodu, nevěříme, ale když za ní stojí Čína, je to už jiná věc.

Podobně to vidí i část izraelskýc­h politiků, podle nichž jde o čínský úspěch, který je v kontrastu se Spojenými státy, které nebyly schopny dopomoci Izraeli k formální dohodě se Saúdskou Arábií. Berou to jako odraz slabosti Spojených států, svého spojence. Vždyť celá léta je napětí mezi Teheránem a Rijádem mnohonásob­ně větší než tenze mezi Rijádem a Tel Avivem. Navíc mezi Izraelem a Saúdskou Arábií funguje neformální bezpečnost­ní spolupráce a Američané mají nebo by měli mít na Saúdy větší páky než Číňané.

Celé je to samozřejmě spíše o dojmech než o nějaké realitě. Jenže dojem hraje v politice často rozhodujíc­í roli. Čína rozhodně není mocnější než USA, a to ani na Blízkém východě. Jenže pokud to bude vnímáno opačně, skutečný vliv USA v regionu bude slábnout. Mimochodem hlavně ke škodě Evropy. Protože Evropané jsou stále silně závislí na dodávkách ropy a plynu z Perského zálivu, což neplatí o USA, a nemají na rozdíl od Spojených států vojenskou sílu na to v této oblasti zasáhnout a hájit zájmy své a Západu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia