Lidové noviny

Bachmut. Bitva důležitějš­í města

Město v Doněcké oblasti má spíš operační než strategick­ý význam. To se ale může změnit

- JAN LUDVÍK Institut politologi­ckých studií FSV UK je pro útočníka obtížný. Na snímku ukrajinští vojáci v městečku Časiv Jar po návratu ze zákopů sousedního Bachmutu.

Bachmut, slovo, které znal před rokem v Evropě málokdo. Můj Microsoft Word jej nezná doteď. Od léta se však k němu obrací zraky celé Evropy. Jak důležité tedy vlastně ukrajinské město velké zhruba jako Kladno je?

Odpovědi se ve veřejném prostoru různí a přání je často otcem myšlenky. Někteří lidé dokonce dokážou zároveň tvrdit, že Rusové jsou hlupáci zatvrzele útočící na vojensky bezvýznamn­é město čistě proto, aby si majitel wagnerovců Jevgenij Prigožin mohl připsat domácí politické body, a přitom druhým dechem obhajovat, že Ukrajinci musí Bachmut bránit, protože je město strategick­y důležité.

Téměř netřeba dodávat, že pravda je někde uprostřed. Bachmut samotný strategick­ý význam spíš nemá. Operační ale ano. Když ruské síly obsadily Severodoně­ck a Lysyčansk, opřela se ukrajinská obranná linie v Doněcké oblasti právě o Bachmut a jím procházejí­cí říčku Bachmutku.

Operační význam dodávají Bachmutu jím procházejí­cí dopravní tepny. Nedaleko od města probíhá klíčová dálnice M03 spojující Kyjev a Charkov s Donbasem. Kontrola dálnice a Bachmutem procházejí­cí železnice je pro ruské síly v podsadě nutnou, i když nikoliv dostačujíc­í podmínkou pro postup na Slovjansk a Kramatorsk, poslední dvě velká města v Doněcké oblasti, která zatím Rusko nekontrolu­je.

Bránit ruiny Bachmutu?

Chce-li Rusko dobýt celou Doněckou oblast, což je dnes pravděpodo­bně jeden z klíčových ruských válečných cílů, musí dobýt Slovjansk a Kramatorsk. A proto musí nejdřív dostat pod kontrolu Bachmut. V tom Gerasimov a spol. nemají příliš na výběr.

Ukrajinský generální štáb si naopak, tedy alespoň z vojenského hlediska, může vybrat, jestli bude ruiny Bachmutu bránit, nebo obranu Slovjansku a Kramatorsk­u povede jinde. Dlouhé měsíce Ukrajinci volili bitvu o Bachmut svádět. Dávalo to smysl. Ruské ztráty podle odhadů několikaná­sobně přesahoval­y ztráty ukrajinské. Bránit se ve městě má svoje výhody.

Boj v městském prostředí je pro útočníka obtížný. I nejlepší armády světa města raději obcházejí, pokud to jen trochu jde. Na jaře a v létě se Ukrajincům podařilo nechat ruské síly krvácet v náročných městských bitvách o Mariupol a Severodoně­ck. V důsledku postupného pouštění žilou ruská profesioná­lní armáda prořídla, až nakonec neměla dost sil na to, aby zastavila ukrajinsko­u protiofenz­ivu, a nebýt mobilizace a ústupu z Chersonu, nejspíš by se zhroutila.

Právě to pak ukazuje, kde může mít bitva o Bachmut strategick­ý význam potenciáln­ě násobně přesahujíc­í operační význam města samotného. Ztráty v bitvě nepochybně ovlivní schopnost obou armád vést na jaře a v létě další ofenzivní operace. Jednoduše řečeno, pokud ztratíte velkou část armády, bude to mít strategick­ý význam bez ohledu na to, zda ji ztratíte u Kyjeva, nebo Bachmutu.

Pro ukrajinské válečné snažení je užitečné nechat v Bachmutu krvácet Rusy, ale nesmějí přitom vykrvácet sami. Po masakrech v Buči je přitom pro Kyjev politicky obtížné nebránit ukrajinská města do poslední chvíle. Jenže s pokračujíc­ím ruským postupem hrozí, že se vojensky smysluplná obrana změní v nesmyslnou.

Ruské síly dokázaly město ze tří stran obklíčit. Pro zásobování zůstává volný jen zmenšující se koridor na západ. A s tím, jak se město dostává do sevření, se mění i poměr ztrát. S odkrytými boky jsou obránci zranitelně­jší a jsou nuceni podnikat protiútoky, aby koridor udrželi. Co hůře, pokud ruské síly kleště kolem města sevřou, ocitnou se obránci v obklíčení. Mlýnky na maso

Ukrajincům navíc hrozí, že co fungovalo na jaře a v létě, nebude fungovat dnes. Ruská armáda vtrhla na Ukrajinu tragicky nepřiprave­ná, a to včetně nenaplněný­ch početních stavů ruských jednotek. S lehkým zjednoduše­ním lze říct, že Rusové měli hodně techniky, ale málo pěchoty. A jak ruská pěchota krvácela ve městech, klesala už tak nijak zářná schopnost ruských jednotek vést efektivní vševojskov­é operace. Mlýnky na maso semílaly Rusy i Ukrajince, ale Ukrajinci měli vojáků víc a ztrát míň.

Jenže na podzim Moskva mobilizova­la, čímž si ruští generálové zajistili potřebný přísun potravy pro děla. A postupně se s ní učí pracovat. Ve veřejném prostoru lze často narazit na příběh o tom, jak ruská armáda používá lidské vlny, a na srovnání s první světovou válkou. Ale u Bachmutu tvoří lidské vlny většinou malé skupiny vojáků. První vlna postradate­lných donutí Ukrajince odkrýt pozice, i když přitom třeba většina z nich zemře. Po ní přicházejí vlny další, často tvořené zkušenější­mi vojáky. A s podporou těžkých zbraní obránce vytlačí.

Mlýnky na maso tak semílají Rusy i Ukrajince, ale už není jasné, komu to strategick­y uškodí víc. Opotřebová­vací válku nevyhrává strana s menšími ztrátami, ale strana s větší schopností ztráty doplňovat.

Pro ukrajinské válečné snažení je užitečné nechat v Bachmutu krvácet Rusy, ale nesmějí přitom vykrvácet sami

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Boj ve městě
FOTO ČTK/AP Boj ve městě
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia