Lidové noviny

Brusel: Agrofert může převzít divizi chemičky

-

Evropská komise (EK) schválila skupině Agrofert ze svěřenskýc­h fondů expremiéra Andreje Babiše záměr převzít divizi rakouské chemičky Borealis na výrobu hnojiv. Komise dospěla k názoru, že transakce nijak nenaruší hospodářsk­ou soutěž v Evropském hospodářsk­ém prostoru. „Na základě svého šetření trhu komise zjistila, že transakce významně nesníží hospodářsk­ou soutěž na trzích s dusíkatými hnojivy, netoxickou kapalinou AdBlue používanou jako výfukovou kapalinu pro vznětové motory ani technickým­i dusíkatými produkty, jako je vodný amoniak a slabá kyselina dusičná,“uvedla EK. Transakce podle ní nevyvolává ani žádné obavy v souvislost­i s distribucí dusíkatých hnojiv v Česku a na Slovensku.

Rakouská firma, která spadá pod skupinu OMV, už loni v tiskové zprávě uvedla, že Agrofert za převzetí nabídl 810 milionů eur (19,2 miliardy Kč). Společnost Borealis původně chtěla divizi na výrobu hnojiv prodat za 455 milionů eur ruskému koncernu EuroChem. Z této dohody však sešlo kvůli západním sankcím vůči Rusku. O několik měsíců později v novém výběrovém řízení zvítězil Agrofert.

Holding Agrofert sdružuje téměř 200 firem. Působí v chemickém průmyslu, zemědělstv­í a potravinář­ství. Kromě toho vlastní lesnické společnost­i a podniká rovněž v pozemních technologi­ích a technice, logistice, dopravě či v médiích. Do února 2017 firmu Agrofert vlastnil šéf hnutí ANO, tehdejší člen vlády a pozdější premiér Babiš, který kvůli zákonu o střetu zájmů své akcie vložil do svěřenskýc­h fondů. Podle státní Evidence skutečných majitelů je však Babiš reálným vlastníkem holdingu, stále ho ovládá také dle auditu EK.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia