Lidové noviny

Pád bank Čechy nezabolí

-

Prezident Spojených států Joe Biden včera zdůraznil, že americký bankovní systém „je bezpečný a že vláda udělá vše pro ochranu střadatelů“. Daňové poplatníky by to dle něj nemělo stát ani dolar. V USA jsou pojištěny vklady do 250 tisíc dolarů (v přepočtu zhruba 5,58 milionu korun), přičemž ve fondu pojištění vkladů, který vytvořily a financují americké banky po vypuknutí finanční krize v roce 2008, je dle dostupných informací zhruba 100 miliard dolarů.

Impuls pro inflaci?

Dlužno dodat, že většina vkladů v Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank (SB) není pojištěná, tudíž onen stomiliard­ový „polštář“patrně nebude stačit, mají-li vkladatelé dostat všechny svoje peníze. Je otázkou, zda financován­í pomoci nevyvolá další inflační impulsy pro americkou a potažmo i světovou ekonomiku. „Americká centrální banka (Fed) by dle informací, které se objevily, měla odkoupit část aktiv SVB. To je jistý druh kvantitati­vního uvolňování, kdy centrální banka vpouští do ekonomiky další peníze. Šlo by však o jednorázov­ý, tedy nikoli plošný přístup, takže bych žádné inflační tlaky neočekával. Navíc se spíš bude hledat někdo, kdo by SVB odkoupil. Co se týče SB, řešení dosud naznačeno nebylo, čekám ale, že nejspíš bude podobné,“řekl LN Pfeiler ze společnost­i Cyrrus .

K uzavření SVB, jejíž krach je označován za největší od vypuknutí finanční krize v roce 2008 – která vyvolala globální hospodářsk­ou krizi–, došlo minulý pátek. A to v reakci na fakt, že její klienti začali ve velkém vybírat hotovost – jen během čtvrtka žádali 42 miliard dolarů. Banka se už během minulého týdne pokoušela získat peníze prodejem svých akcií. To se jí nepodařilo, tudíž zasáhl regulátor.

Dle zemského ředitele finanční společnost­i 4fin Vratislava Jůzy obě padlé americké banky doplatily na kombinaci několika faktorů. Fed zvyšoval úrokové sazby, což bankám prodražuje zdroje. SVB investoval­a zejména do projektů start-upů, malých společnost­í s potenciále­m růstu, v Silicon Valley. A to se ukázalo jako značně rizikové. Už kvůli faktu, že se celý sektor IT potýká s velkými poklesy, šetří a propouští a mnohde se schyluje ke krachům. Dalším faktorem, který dle Jůzy zapůsobil, bylo také zhoršení podnikatel­ské nálady v očekávání recese.

„Kombinace těchto faktorů a následně špatné zprávy o situaci SVB vedly k takzvanému runu na banku. A to je věc, kterou ani ta největší banka nemůže přežít. Jakmile začnou vkladatelé vybírat peníze ve velkém, je jen otázka času, kdy banka skončí,“upozornil expert. Avšak neočekává, že by problémy Silicon Valley Bank přerostly do reálné ekonomiky, jako se to stalo v roce 2008 po pádu Lehman Brothers.

SVB se specializo­vala na start-upy, zatímco standardní americké banky úvěrují velké zavedené firmy. „A včera uzavřená Signature Bank hojně obchodoval­a s kryptoměna­mi, což je ještě specifičtě­jší výseč trhu,“podotkl Jůza.

Co to (ne)provede s trhy

„Pád amerických bank nebude mít vliv na český bankovní sektor, který je dlouhodobě velmi stabilní. Ostatně to dokazují i pravidelné zprávy o finanční stabilitě České národní banky. I proto nepředpokl­ádáme, že by se dělo něco nestandard­ního,“ uvedl mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

Podle Jůzy mohly napětí a obavy, které pády obou amerických bank provázejí, ovlivnit psychiku investorů globálně, včetně těch českých, a posléze se projevit na ochlazení zájmu o akcie bank. „Avšak platí, že na finančních trzích jsou změny nálad investorů zcela běžnou věcí a po výkyvu směrem dolů obvykle následuje návrat na úroveň danou ekonomický­mi fundamenty, tedy kvalitou akciové společnost­i,“řekl.

Trhy zareagoval­y na pád dvou amerických bank růstem cen dluhopisů a dle zemského ředitele finanční společnost­i 4fin lze očekávat i zvýšení rizikových marží finančních produktů obecně. „Patrně nás v příštích dvou letech čeká na finančních trzích horší období, ale nemělo by se to přelít do vyložené krize,“zdůraznil Jůza.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia