Lidové noviny

Syntetická paliva: příliš drahá cesta

Uměle vyrobený benzin či nafta, za které v EU bojuje (nejen) Česko, jsou pro řadové řidiče cenově nedostupné

- MIROSLAV PETR

Sto korun za litr umělého benzinu či nafty? Česko, respektive ministr dopravy Martin Kupka (ODS) se společně s (přinejmenš­ím) sedmičkou svých resortních kolegů z dalších zemí Evropské unie snaží prosadit zmírnění parametrů Bruselem prosazovan­é nové emisní normy Euro 7. A vedle toho hodlá do unijní směrnice prosadit větší důraz na podporu takzvaných syntetický­ch paliv. Právě ta by prý mohla nahradit z ropy vyráběné pohonné hmoty, zvlášť začne-li od roku 2035 platit faktický zákaz prodeje nových aut s klasickými spalovacím­i motory (provoz těch dříve koupených by omezen nebyl).

„Česko nepodpoří v EU zákaz prodeje nových osobních vozů se spalovacím­i motory, nebude-li možné v autech využívat syntetická paliva,“ohlásil Kupka před jednáním se svými protějšky ve Štrasburku. Schůzka výraznější posun ale nepřinesla.

Zatímco některé parametry normy Euro 7 jsou dle řady kritiků skutečně „přes čáru“a pro automobilk­y obtížně splnitelné, tak snaha o zachování spalovacíc­h motorů formou většího rozšíření umělého benzinu či nafty by znamenala citelný dopad na peněženky řidičů – jsou a do budoucna i nadále mají být natolik drahá, že by si je mohl dovolit jen málokdo.

Výhodou syntetický­ch paliv, vyrobených chemickou cestou z elektřiny, vodíku a oxidu uhličitého, sice je, že je lze snadno cisternami převážet a po minimálníc­h úpravách motorů nadále tankovat u klasických čerpacích stanic do klasických dieselů a benzinovýc­h aut, jsou však také extrémně energetick­y – tedy i cenově – náročná. Výrazně dražší než tankování běžných fosilních paliv a několikaná­sobně dražší než provoz „konkurenčn­ích“elektromob­ilů.

„Krajně nezodpověd­né“

Odborníci, které LN oslovily, upozorňují, že prosazovat syntetická paliva coby alternativ­u k nynějšímu benzinu a naftě je z finančního hlediska nereálné. Kupříkladu Michal Vojtíšek, expert na emise motorů působící na pražské ČVUT a liberecké Technické univerzitě, považuje syntetická paliva na jedné straně za alternativ­u, již by lidé a průmysl měli mít k dispozici. Zejména v letecké dopravě a jiných formách dopravy, ve kterých lze obtížně instalovat těžké baterie. Případně pro sportovní vozy.

Dle Vojtíška však problém představuj­e energetick­á náročnost výroby, a tedy výrazně vysoká cena takového paliva. Pro jeho produkci je totiž potřeba až desetkrát víc elektrické energie než pro dobití baterie elektromob­ilu. „Nabízet syntetická paliva lidem a slibovat, že tím nahradí či ušetří za elektromob­il, je podle mého soudu krajně nezodpověd­né,“uvedl expert.

Před obrovskou energetick­ou náročností výroby syntetický­ch paliv – označovaný­ch též jako e-fuel – varoval i europoslan­ec za TOP 09 Luděk Niedermaye­r. Z dostupných dat vyčíslil, že pokud by byl v Evropě prodán jeden milion nových aut na umělý benzin či naftu za rok – tedy zhruba každé desáté auto –, v horizontu 15 let bychom potřeboval­i tolik čisté elektřiny navíc, kolik odpovídá v průměru roční produkci třinácti jaderných elektráren velikosti Temelína. „Co se týče e-fuelu, dnes se mluví o ceně kolem 100 korun (za litr), ne-li víc. I když díky větší výrobě jeho cena klesne, stále to bude mnohem dražší než dnešní spalovací mobilita,“uvedl pro LN.

Na druhé straně – za syntetická paliva vedle Česka plédují i některé další země sedmadvací­tky, zejména její ekonomický tahoun Německo a také Itálie. Tamní automobilk­y, jako třeba Lamborghin­i nebo Porsche (součást koncernu VW), je budou potřebovat pro sportovní vozy; ostatně Porsche už se v Chile na výrobě e-fuelu podílí.

Cena klesne, ale ne o tolik

„Tato paliva mají jednoznačn­é výhody, co se týče přepravy a tankování, jako paliva do klasických motorů, oproti výrobě vodíku jsou emisně výhodnější a nynější vysoká cena bude s navyšování­m produkce klesat,“uvedl šéf Unie nezávislýc­h petrolejář­ů Ivan Indráček. Dle experta Vojtíška však ani technologi­cký pokrok v příštích letech zásadní slevu nepřinese – elektřina může časem zlevnit jen částečně a nelze čekat, že se potřebné množství dodané energie se výrazně sníží.

„V kilogramu syntetické­ho paliva je uchováno asi 12 kilowattho­din elektrické energie. I kdyby ztráty byly nulové, tak přinejmenš­ím oněch 12 kWh odněkud musím vzít, abych jejich spálením tu energii mohl získat zpátky,“podotkl Vojtíšek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia