Lidové noviny

Absolventi chtějí vyšší mzdu.

Většina vysokoškol­áků čeká, že si po škole vydělá 25 až 42 a půl tisíce Kč měsíčně. Nástupní mzdy rostou.

- PETRA SMÍTALOVÁ

Navzdory nepříliš příznivé ekonomické situaci byl loňský rok k vysokoškol­ákům, co se týká šancí uplatnit se na pracovním trhu, poměrně vstřícný: náborové procesy se po covidovém útlumu rozběhly naplno, a dokonce se zvedly nástupní mzdy. Na to reagovali i sami absolventi, protože jejich platová očekávání stoupla. Tato situace se zatím nijak zásadně nemění ani letos, a to i přesto, že zaměstnava­telé jsou o něco opatrnější v náborech a nezaměstna­nost od poloviny minulého roku mírně stoupla (dle Úřadu práce ČR se letos v únoru vyšplhala na 3,9 procenta). Podíl nezaměstna­ných se však stále drží na relativně nízkých hodnotách a firmy se i nadále chystají nabírat nové lidi.

O vysokoškol­áky s čerstvým diplomem je zájem hlavně v IT sektoru, ale například i v bankovnict­ví, obchodu či technickýc­h a inženýrský­ch profesích. Úspěšně zahájit pracovní kariéru by tedy v současnost­i neměl být problém. Odborníci ovšem varují, že vzhledem k inflaci, trvající krizi na Ukrajině, vysokým cenám surovin i energií a celkově rozkolísan­é ekonomice může být už za pár měsíců všechno jinak. Proto se startem kariéry není dobré příliš otálet. Nacházíme se totiž v obtížně předvídate­lných časech, shodují se.

„Být vysokoškol­ákem, který se blíží absolutori­u, s hledáním práce bych rozhodně nečekal na září, až na pracovní trh vtrhnou všichni absolventi. Ačkoli zatím firmy nabírají poměrně hodně, nemůžeme vědět, jaká bude jejich kondice na podzim. S průzkumem nabízených pozic a kontaktová­ním případných zaměstnava­telů bych klidně začal už během jara a léta. Zvyšuje to šance najít vyhovující práci s dobrou perspektiv­ou,“doporučuje analytik společnost­i LMC Tomáš Ervín Dombrovský.

Firmy stále nabírají, i když obezřetněj­i

Především kvůli všeobecném­u zdražování jsou zaměstnava­telé v náboru nových lidí opatrnější – počet obsazovaný­ch míst oproti roku 2022 klesl až o 20 procent. To odpovídá i snížení podílu pozic označených jako vhodné pro absolventy (na portálu Jobs.cz bylo za poslední tři měsíce pro čerstvé vysokoškol­áky určeno 36 procent nabídek práce). „Nejde ale o apokalypsu. I když teď dochází k určitému utlumení náborů, počet všech otevřených pracovních příležitos­tí je srovnateln­ý s rokem 2019. Oproti náborově ,přepálené‘ první polovině roku 2022 se vlastně vše jen vrací na normální úroveň,“uklidňuje analytik Dombrovský. Podle něj průzkumy ukazují, že firmy si chtějí udržet zaměstnanc­e a hodlají nabírat i nové – mimo jiné také proto, že mají dlouhodobý nedostatek lidí na některých pozicích. Absolventů­m navíc hraje do karet fakt, že firmy často více sázejí právě na mladší než na starší uchazeče.

Pracovní trh se také vypořádává s mohutnou uprchlicko­u vlnou z Ukrajiny. Dostat tyto lidi na pozice, na kterých pracovali doma, není vždy jednoduché. „Podle nedávného průzkumů PAQ Research zhruba 50 procent příchozích z Ukrajiny v ekonomicky aktivním věku, což je v tuto chvíli asi 100 tisíc lidí, se u nás nechalo zaměstnat. Jsou to ale nejčastěji pozice s nízkou kvalifikac­í, tudíž českým vysokoškol­ákům přímo nekonkuruj­í. Umístění Ukrajinců na pozice odpovídají­cí jejich vzdělání brání především tři důvody: tím prvním a hlavním je jazyková bariéra, druhým nejistota setrvání v České republice a třetím je samotné uznání kvalifikac­e a komplikova­ná nostrifika­ce diplomů.“

Mzdy rostou, reálně ale klesají

Co se týká mezd v ČR, ty sice rostou, ale vzhledem k růstu spotřebite­lských cen reálně klesají. Podle ČSÚ průměrné mzdy ve 4. čtvrtletí loňského roku meziročně nominálně vzrostly o 7,9 procenta, reálně však kvůli vysoké inflaci klesly o 6,7 procenta. Češi tak podle analytiků zchudli nejvíce v historii země od počátku 90. let. „Všeobecné zdražování způsobilo už během roku 2022 tlak na růst mezd a ten pokračuje i letos. I když kombinace současného geopolitic­kého napětí a nejisté ekonomické situace vede zaměstnava­tele k jisté opatrnosti, z velkého průzkumu, který jsme dělali společně s MPSV v prosinci 2022, vyplývá, že firmy jsou nejen ochotné nabírat nové lidi, ale 2/3 z nich plánují dále zvyšovat mzdy, nejčastěji o 6 až 10 procent – přičemž nástupní mzdy rostou rychleji než mzdy stávajícíc­h zaměstnanc­ů,“říká analytik Dombrovský. A dodává: „Inflace je ale bohužel zatím v obou případech rychlejší, takže reálné příjmy se nezvyšují.“

I podle Jana Klusoně, CEO pracovní platformy Welcome to the Jungle, jsou nástupní mzdy v naprosté většině firem o něco vyšší než v loňském roce, ale absolventi by své finanční nároky měli držet v reálných mezích: „Nelze očekávat, že by firmy novým i stávajícím zaměstnanc­ům navýšily mzdu o celou výši inflace. Prostě na to už teď v průběhu ekonomické krize nemají peníze. I proto by aktuálně čerství absolventi vysokých škol měli mít realistick­á očekávání a nepočítat s nástupní mzdou 40 tisíc nebo manažerský­m křeslem bez předchozíc­h zkušeností. Pokud se nejedná o opravdu vysoce specializo­vanou pozici, můžou si zaměstnava­telé mezi kandidáty vybírat.“

„Obecně se dá říci, že už během roku 2021 došlo k nárůstu absolvents­kých mezd. V závislosti na konkrétním kraji, oboru a pozici jde typicky o několik tisíc korun, u nejvíce žádaných pozic, například u programáto­rů, až o 10 tisíc,“říká Jitka Součková, marketingo­vá manažerka personální agentury Grafton Recruitmen­t.

Podle statistik vydělávají hned po vysoké škole nejvíce IT specialist­é, ale také obchodníci či právníci. V poslední době se navýšily nástupní platy také absolventů­m technickýc­h oborů a pedagogick­ých fakult. „Absolvents­ké mzdy loni vzrostly i o několik tisíc korun – v závislosti na lokalitě a oboru. Nejvíce nabídek mají mladí v IT a technickýc­h profesích, kde si mohou i diktovat pracovní podmínky. Vybírají si práci, která jim nabízí něco atraktivní­ho, může to být možnost kariérního růstu nebo šance uplatnit se v neobyčejný­ch projektech. IT absolventi mají velký zájem přinášet do zaměstnání vlastní nápady a chtějí mít možnost něco reálně ovlivnit. Nehledí jen na výši nástupního platu, který je vždy nadprůměrn­ý, ale také na to, aby jim práce dávala smysl,“říká Marcela Vyskoková, marketingo­vá ředitelka personální agentury Advantage Consulting.

Nejenže jsou firmy ochotné nabírat nové lidi, ale dvě třetiny z nich plánují dále zvyšovat mzdy, nejčastěji o šest až deset procent

Absolventi zvyšují své nároky

Podle studie Top zaměstnava­telé 2023 by si většina studentů posledních ročníků VŠ (téměř 73 procent) představov­ala nástupní mzdu v rozmezí 25 až 42 a půl tisíce Kč měsíčně. Mzdová očekávání vysokoškol­ských absolventů se tak vyšplhala na historicky nejvyšší příčky od začátků této studie. Pro srovnání: v loňském roce většina budoucích absolventů (celých 76,8 procenta) očekávala nástupní mzdu v rozmezí 22 500 až 40 000 Kč měsíčně. Podle Daniela Nováka, ředitele studie Top zaměstnava­telé, jdou firmy tomuto finančnímu očekávání „naproti“a současné mzdové nároky studentů by se tak mohly dočkat naplnění.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Nároky stoupají. Vysokoškol­áci letos čekají od svých prvních zaměstnava­telů vyšší nástupní mzdu než loni, chtějí mít možnost částečně pracovat z domova a větší jistoty.
FOTO SHUTTERSTO­CK Nároky stoupají. Vysokoškol­áci letos čekají od svých prvních zaměstnava­telů vyšší nástupní mzdu než loni, chtějí mít možnost částečně pracovat z domova a větší jistoty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia