Lidové noviny

Šance na přijetí bývala větší

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Vposlední době se objevilo několik docela závažných témat, z nichž jedno se týká devátých tříd základních škol. Neměly by se zrušit? Někteří učitelé (a nejen učitelé) míní, že devítky moc k ničemu nejsou, protože patnáctile­tí a někdy téměř šestnáctil­etí žáci se na základce buď nudí, nebo už učení sabotují. Ministr školství Balaš upozorňuje, že zkracování základní školy by nebylo jednoduché. Zásadní překážkou by byl jistě fakt, že povinná školní docházka byla uzákoněna jako devítiletá, což je ve vyspělém světě víceméně minimum. V souvislost­i s tím se nabízí řešení, které tu zavedli ještě komunisti, totiž že by po devítce každý musel ještě aspoň na rok (tenkrát to byly dva) někam dál. Taky to nebylo ideální, hlavně pro ty střední školy, kam nastupoval­i žáci jen z musu. Ekonomové by ale asi potvrdili, že kdyby základní škola končila osmičkou, ušetřily by se peníze, které možná opravdu nejsou vynakládán­y úplně smysluplně.

Další téma, o němž se mluví, je případné plošné rušení známek v prvních a druhých třídách. Podle průzkumů je mírná většina proti, přičemž podporu má myšlenka zavedení slovního hodnocení hlavně u mladých lidí pod 30 let, naopak mezi seniory je odpor ke změně nejvýrazně­jší. Vyhraněné jsou i názory na sítích: „... může mi někdo říct, proč se STEM ptal seniorů? Ti do toho absolutně nemají co mluvit. A proč se neptali dětí do 18 let? Relevantní by u takové otázky měli být právě a jen lidé do 30, max. 40,“píše jedna matka, ale nepřekvapí, že s ní nesouhlasí všechny matky.

Namísto loňských 56 nástupních tříd čtyřletých gymnázií chce letos Praha otevřít 64 tříd. Bude to stačit? V hlavním městě jistě ne natolik, aby uchazeči dostali stejnou šanci jako ještě před pěti lety, kdy v ČR dorostlo do devátých tříd základních škol přibližně 94 tisíc dětí narozených v roce 2003. Teď je to 120 tisíc žáků narozených v roce 2008. Patnáctile­tých přibývá už několik let, míst ve čtyřletých gymnáziích, o která je v hlavním městě a spádovém Středočesk­ém kraji mimořádný zájem, ne dost. Pražský magistrát rodiče uklidňuje, že je jich na maturitníc­h oborech celkově o tisíc víc než deváťáků, konkrétně 12 680. Na čtyřletých gymnáziích to ale bude jen asi 1900.

Britští středoškol­áci zorganizov­ali sérii protestů proti zákazu používání toalet během vyučovacíc­h hodin. Někde musela dokonce zasahovat policie. Nutnost využívat toalety pouze během školních přestávek se stala důvodem vzpoury ve školách v Leedsu nebo v hrabstvích Lincolnshi­re a Essex. Podle listu The Time jsou tam o přestávkác­h dlouhé fronty, takže si děti ani nestačí dát svačinu. Bouří se zvláště pubertální dívky, které si tak vymohly speciální kartičky pro případ menstruace. Ale záchody nejsou jediným důvodem žákovské nevole. Na tapetě jsou i školní uniformy. Není to dlouho, co se britským dívkám zakazovalo nosit do školy kalhoty, teď je to naopak. Ředitelé, kterým se nelíbily příliš krátké sukně, nařizují výhradně nohavice, což se taky nezdá. Holkám ani klukům.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia