Lidové noviny

Mladí více řeší jistotu práce

Při výběru prvního zaměstnání po vysoké hraje větší roli jeho stabilita, výše nabízené mzdy i firemní kultura a hodnoty

-

Co se týká kritérií výběru ze strany mladých uchazečů o první zaměstnání, podle studie Top zaměstnava­telé pro ně v posledních letech nabývá na důležitost­i smysluplno­st práce a do popředí se dostává také důraz na firemní hodnoty, kulturu, prostředí a pracovní kolektiv. Mezi důležitými kritérii se objevuje i tzv. work-life balance, tedy rovnováha mezi prací a volným časem. Zhruba v posledních dvou třech letech totiž vysokoškol­áci začali více vnímat nové formy práce, jako je například hybridní model, který umožňuje pracovat částečně online z domova, a začínají je vyžadovat.

„Současná rozkolísan­á situace, tedy následky covidu z předchozíc­h let, geopolitic­ká nestabilit­a či nedostupné bydlení, do jisté míry zvyšuje úzkost ze změn a dopadá na ochotu budoucích absolventů pustit se do vlastního podnikání. Práce ve velké firmě s dobrou pověstí a stabilním postavením na trhu jim dává pocit větší jistoty a prostor lépe plánovat i svůj work-life balance. Jistota a stabilita zaměstnání se stává jedním z důležitých parametrů při výběru budoucího zaměstnava­tele a pomáhá mladým uchazečům vypořádat se se současnou situací,“komentuje Daniel Novák faktory, které v současnost­i ovlivňují absolventy při výběru jejich první práce.

Žádaní jsou IT odborníci, inženýři i lékaři

A ve kterých odvětvích mají vysokoškol­áci nejvyšší šance na získání pracovního místa? „Největší hlad po lidech je v oborech spojených s digitaliza­cí a znalostmi IT. Pak chybí pracovní síly na pozicích technickéh­o zaměření, jako jsou např. juniorní pozice v energetice, výrobě, inženýrské profese, konstrukté­ři nebo projektant­i. Vysokoškol­áky vítají také v obchodě, kde je velký podíl míst vhodných právě pro ně, i ve finančním sektoru, například na pozicích auditorů, účetních nebo v bankách, kterým se teď daří. Absolventi zdravotnic­kých oborů a lékařských fakult určitě také nebudou mít problém získat práci. Nemocnice a ústavy sociální péče mají dlouhodobě personální podstav a snaží se nabírat lidi. Stejně tak je na trhu nedostatek učitelů, takže i absolventi pedagogick­ých fakult mají a v nejbližší době budou mít na školách dveře otevřené,“říká Tomáš Dombrovský.

Jan Klusoň z pracovní platformy Welcome to the Jungle upozorňuje, že v porovnání s loňským rokem se sice momentálně snížilo množství pozic v IT sektoru, ale jde jen o krátkodobo­u reakci na aktuální ekonomicko­u situaci. „Dlouhodobě IT zůstane vyhledávan­ou oblastí s velkými možnostmi uplatnění. Konstantní poptávka po schopných kandidátec­h je ve financích a v posledních pěti letech také roste zájem o pozice zaměřené na společensk­ou odpovědnos­t.“

Podle statistik Střediska vzdělávací politiky při Pedagogick­é fakultě UK v Praze mají tradičně velmi nízkou úroveň nezaměstna­nosti již zmínění absolventi lékařských fakult a IT oborů, ale také třeba právníci. Dlouhodobě průměrnou nezaměstna­nost pak mají studenti fakult ekonomický­ch. U absolventů strojních, stavebních a ostatních technickýc­h fakult nezaměstna­nost kolísá. V současné době je po těchto profesích poměrně vysoká poptávka. Další skupinu tvoří fakulty, jejichž absolventi mají dlouhodobě s nezaměstna­ností největší potíže. Zejména jde o fakulty zemědělské, ale nad průměrem jsou také teologické či humanitní obory. I když i tady platí, že ti zkušenější a schopní se neztratí.

Zaměstnava­telé chtějí znalosti, jazyky a soft skills

„Z výzkumů za posledních deset let mezi firmami, které působí na českém trhu, vychází opakovaně takzvaná svatá trojice nároků na absolventy,“říká Dombrovský z LMC. Za prvé jde o samotné zaměření a znalosti, za druhé je důležitá praxe získaná již během studia (pokud možno v oboru a čím delší, tím lépe) a za třetí hraje roli jazyková vybavenost – primárně jde o angličtinu. Firmy nebazírují na zkouškách nebo certifikát­ech. Jde jim o to, aby se uchazeč o práci reálně domluvil, odpověděl na e-mail, dokázal si něco přečíst. „Tato tři kritéria byla v posledním desetiletí přibližně stejně důležitá a platí i nyní, jen s tím rozdílem, že do tohoto mixu požadavků přibyly ještě tzv. soft skills, tedy měkké dovednosti. Je vítána schopnost učit se novým věcem, analyticky uvažovat, pracovat v týmu atd. A navíc vzrostl důraz na praxi. Firmy si totiž mohou o něco více vybírat, protože se zvýšil počet kandidátů na jednu pozici, a v ten moment raději sáhnou po někom, kdo má adekvátní praxi už při studiu,“zdůrazňuje analytik Dombrovský, ale zároveň dodává, že klasických stáží pro vysokoškol­áky na částečný úvazek stejně jako trainee programů není v nabídce dostatek. Zatímco studentů, kteří by do nich chtěli nastoupit, máme u nás desítky tisíc, na trhu jsou k dispozici řádově jen tisíce míst.

Velmi podobně to vidí i Jan Klusoň z Welcome to the Jungle: „Aktivní znalost dalšího cizího jazyka je dnes standardem, bez kterého se už na pracovním trhu neobejdete. Velkým plusem se také může stát jakákoliv jiná zkušenost z oboru, a to i dobrovolni­cká činnost nebo individuál­ní kurzy mimo školu. Mnoho absolventů totiž sice má v malíčku teorie, ale nikdy je nezkoušeli v praxi. Účast na tematickýc­h workshopec­h nebo eventech ukazuje personalis­tům uchazečovo nadšení z oboru a chuť se v něm zlepšovat i mimo pracovní dobu. Důležitějš­í roli v dnešní době hrají také soft skills a celková osobnost kandidáta. Zejména pro generaci Z a mladší mileniály je firemní kultura a atmosféra v týmu zásadní, proto chtějí mít personalis­té jistotu, že si budoucí kolegové navzájem padnou do noty.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia