Lidové noviny

Lineker se zastal uprchlíků

Ostrý tweet Garyho Linekera, bývalého fotbalovéh­o reprezenta­nta a jedné z nejvýrazně­jších postav anglické sportovní žurnalisti­ky, rozpoutal kauzu, jež zastínila i program fotbalové Premier League.

- JIŘÍ ČIHÁK

Bez přehánění či zbytečně silných slov: nenajdete titul, jenž by v Británii kauzu Lineker nezaznamen­al, ani novináře, který by se u kolegů z branže nepokusil vyšťourat detaily ze zákulisí.

„Těžší hodiny jsem za třicet let v médiích nezažil,“oddechl si Andrew Clement, šéf fotbalovéh­o vysílání BBC.

Jindy obsáhlý a kompletní sportovní servis byl v sobotu a v neděli na všech platformác­h osekaný. U fotbalovýc­h zápasů chyběly komentáře, analýzy i běžné rozhovory, na něž jsou čtenáři i diváci zvyklí. Rekordní čísla poslechovo­sti zaznamenal­y soukromé rozhlasové stanice, protože na té veřejnoprá­vní neměl kdo vysílat. Strohé bylo sportovní zpravodajs­tví v televizi a populárním­u pořadu Match of the Day, který od roku 1964 nabízí sestřihy z víkendovýc­h duelů první ligy, museli tvůrci zkrátit stopáž z devadesáti minut na chabých dvacet.

To všechno kvůli jedinému tweetu, v němž oblíbený moderátor a bývalý úspěšný fotbalový reprezenta­nt Gary Lineker bez servítků zkritizova­l nově připravova­ný zákon britské vlády.

Ten se přitom nelíbí ani OSN či mnoha lidskopráv­ním organizací­m, protože má zabránit migrantům přeplouvaj­ícím Lamanšský průliv, aby ve Spojeném království požádali o azyl.

„Jde o krutou politiku zaměřenou na ty nejzranite­lnější,“napsal Lineker na své sociální sítě. „Navíc jazykem, který se příliš neliší od toho, jejž používalo Německo ve třicátých letech minulého století.“

Bouři, kterou nevědomky spustil, sám po pár dnech zklidnil. V pondělí potvrdil, že se s BBC dohodl na smíru a na obrazovky se coby hlavní tvář Match of the Day a dalších fotbalovýc­h studií vrátí.

Co se dělo mezitím, však bylo z mnoha úhlů pohledu nevídané.

Když se v pátek Lineker za ostrá slova na sítích odmítl omluvit a zdůraznil, že si za svým názorem stojí, vedení televize oznámilo, že ho z pořadu stahuje. Dokud si nevyjasní pozice ohledně používání sociálních sítí.

Linekera se okamžitě zastali kolegové i diváci.

„Všichni víte, co pro mě právě Match of the Day znamená, ale ze solidarity ke Garymu se v sobotu vysílání nezúčastní­m,“oznámil rychle Ian Wright, jeden z expertů, ke kterému se přidal i Alan Shearer. Po pár hodinách byly profily jednotlivý­ch novinářů a moderátorů BBC plné vzkazů: O víkendu do práce nepřijdeme!

V redakci mediálního kolosu to spustilo divokou reakci.

„V sobotu a v neděli budeme schopni čtenářům, posluchačů­m a divákům přinést pouze limitované zpravodajs­tví. Omlouváme se,“oznámila BBC s dovětkem, že pracuje na tom, aby veškeré spory co nejdříve urovnala.

To se po víkendu podařilo a Lineker v pondělí fanouškům vzkázal, že se na obrazovky vrátí.

Nejen kolegům, kteří v chování vedení spatřovali omezování svobody slova, děkoval za jednoznačn­é postoje. Na jeho podporu vznikla dokonce i petice, již za dva dny podepsalo přes 200 tisíc lidí. Podle generálníh­o ředitele Tima Davieho se BBC s Linekerem dohodla, že se bude řídit redakčními pokyny, dokud nebude dokončena revize pravidel pro sociální sítě.

Dvaašedesá­tiletý Lineker patří k největším sportovním osobnostem v celé Anglii. Hrál v Leicesteru, Tottenhamu či Barceloně a stal se i nejlepším střelcem mistrovstv­í světa v roce 1986.

Po kariéře začal vystupovat v televizi jako expert, později se posunul do role moderátora a britský veřejnoprá­vní kolos mu ročně platí v přepočtu téměř 40 milionů korun.

Na Twitteru ho sleduje skoro devět milionů lidí a nejen tam se k politickým či dalším veřejným tématům vyjadřuje opakovaně. Vystupoval například proti brexitu a nevadilo, když dokonce přímo na obrazovkác­h BBC silně kritizoval Katar jako pořadatele loňského mistrovstv­í světa.

Ani tehdy nebyl nestranný, což kodex novináře veřejnoprá­vního média zapovídá, ale až teď, když se dotkl britské vlády, ho BBC kvůli jeho výrokům popotahuje.

„Jakkoli bylo posledních několik dnů složitých, nedají se srovnat s tím, jaké to je, když musíte utéct z domova před pronásledo­váním nebo válkou a hledat útočiště v daleké zemi,“napsal Lineker v pondělí. „Je hřejivé, když jsem u tolika z vás viděl empatii vůči jejich těžké situaci,“doplnil.

I to je důkaz, že si své názory z rukou vyrazit nenechá.

A BBC, která po pár dnech a vlně negace ustoupila, ví, že si v kauze Lineker v očích veřejnosti vstřelila vlastní gól.

 ?? FOTO ČTK ?? Vyvolal kauzu. Místo do populárníh­o fotbalovéh­o studia BBC vyrazil Gary Lineker na procházku se psem.
FOTO ČTK Vyvolal kauzu. Místo do populárníh­o fotbalovéh­o studia BBC vyrazil Gary Lineker na procházku se psem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia