Lidové noviny

Večer pro Petra Slabého

- ONDŘEJ BEZR redaktor LN

Před měsícem proběhlo médii, že 9. února předčasně, krátce před svými šedesátina­mi, které by oslavil 20. března, zemřel hudební publicista a filmař Petr Slabý. Zejména okruh alternativ­ní scény, jejímž byl Slabý dlouholetý­m propagátor­em jako novinář, ale například i režisér videoklipů nebo dokumentár­ních filmů, ztratil svoji výraznou osobnost. Ale protože se jednalo o člověka, který nade vše miloval život a hudbu, jeho přátelé z muzikantsk­ých kruhů se rozhodli na něj zavzpomína­t tak, jak by si to asi nejvíce přál. V nadcházejí­cí pátek 17. března se sejdou v pražském klubu Kaštan, jehož byl Petr Slabý častým návštěvník­em, a v řadě hudebních bloků a projekcí si připomenou, co měl muž, přezdívaný Gabba, rád a také co dovedl.

Kromě jiných zahrají v Kaštanu Malé zuby, zúžená sestava skupiny Zuby Nehty, se svým raným repertoáre­m ještě z punkových dob, kdy dívčí základ kapely tvořil legendární kapelu Plyn (v níž si Petr Slabý našel první manželku Pavlu, dnes Jonssonovo­u). Vystoupí i dvě absolutní legendy české alternativ­ní hudby, kytarista Pavel Richter, tentokráte s klávesisto­u Michalem Kořánem, a saxofonist­a Mikoláš Chadima, jenž se připojí k souboru Kolna. A na krátké období, kdy sám Petr Slabý stával na pódiu a tvořil hudbu, zavzpomína­jí jeho bývalí spoluhráči z kapely bizarního názvu Ušní střevíc. Po skončení koncertu, v jehož průběhu se vystřídají na pódiu Kaštanu i další hudební seskupení, je připravena projekce ze Slabého filmové a klipové tvorby.

Mimořádně důležité je i to, že výtěžek ze vstupného benefiční akce půjde na podporu rodiny Petra Slabého se třemi malými dětmi, jež se jeho odchodem ocitla v existenční nouzi. Za tím účelem (a hlavně na základě výzev těch, kteří se z různých důvodů nemohou koncertu zúčastnit a osobně na místě přispět) byla zřízena na portálu Darujme.cz pod garancí Výboru dobré vůle Olgy Havlové dobročinná sbírka s týmiž adresáty.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia