Lidové noviny

Medici, reverz a dítě v nemocnici

Stalo se vám, že při ošetření v ordinaci byli studenti, aniž by vás někdo požádal o svolení? Mohli jste odmítnout.

- MARTIN JEŽEK

Podle slov právničky z kanceláře ombudsmana Petry Šuplerové má pacient právo znát jména a příjmení zdravotnic­kých a dalších odborných pracovníků přímo zúčastněný­ch na poskytován­í zdravotníc­h služeb. Mezi ně patří také zmiňovaní medici, tedy osoby připravují­cí se na výkon zdravotnic­kého povolání, kteří mohou taky provádět činnosti, jež jsou součástí výuky. „Běžně se ošetřující lékař představí, případně je na oddělení vyvěšen i seznam zdravotnic­kých pracovníků sloužících v daný den,“doplňuje Petra Šuplerová.

V určitých situacích mohou zdravotníc­i pacientovi poskytnout zdravotní služby bez jeho souhlasu. „Například když je v bezvědomí,“říká Petra Šuplerová. „V ostatních případech – a tedy v naprosté většině situací – nelze nikoho nutit do léčby. Aby zdravotníc­i byli chráněni před nařčením z neposkytnu­tí pomoci, je třeba v takovém případě písemně prohlásit, že si pacient nepřeje být ošetřen – tomuto písemnému prohlášení pacienta říkáme reverz.“

Před jeho podepsáním musí lékař pacienta informovat o jeho zdravotním stavu. „Musí to být v rozsahu a způsobem, ze kterého je zřejmé, že neposkytnu­tí zdravotníc­h služeb může vážně poškodit jeho zdraví nebo ohrozit život,“zdůrazňuje právnička.

Přinutit pacienta k reverzu nikdo nemůže, stejně jako ho nikdo nemůže nutit ani podstoupit léčbu. „Mohla by nastat situace, že k donucení léčbu odmítnout a vyhledat jiné zařízení dojde spíše okolnostmi, například pacient trvá na některých podmínkách, které zařízení nemůže naplnit, nebo je narušena důvěra mezi ním a lékařem,“říká Petra Šuplerová.

Chci být s dítětem

Co když onemocní dítě? Jeho zákonní zástupci mají podle Petry Šuplerové právo na informace o jeho zdravotním stavu. K léčbě dítěte je třeba souhlas. Pokud nejde o neodkladno­u péči. Personál by měl proto komunikova­t s rodičem i dítětem. Rodič i dítě mohou také klást otázky. Ombudsman se zabýval těmito aspekty i při pobytu dítěte na psychiatri­i a vydal k tomu doporučení.

Nezletilý pacient má podle úřadu při poskytován­í zdravotníc­h služeb právo na nepřetržit­ou přítomnost rodičů. Rodič může také určit jinou osobu, například babičku. Nemocnice má podle zákona povinnost účast zástupců dítěte strpět. Dokonce i umožnit.

Přítomnost rodičů je však podmíněna souladem s právními předpisy a vnitřním řádem dané nemocnice. Současně nesmí narušit poskytován­í zdravotníc­h služeb. Každý případ by proto nemocnice měly posuzovat individuál­ně a zvažovat, jak by mohly přítomnost zajistit. Současně nesmí vnitřní řád zasahovat do práv pacienta nad míru, která je nezbytně nutná zejména pro řádný chod nemocnice a respektová­ní práv ostatních pacientů.

Důležitý je věk dítěte

ji musí

Ombudsman se podle Šuplerové setkával s přístupem, že se nemocnice řídila věkem dítěte. Ten však není pro umožnění přítomnost­i dalších osob rozhodujíc­í. Věk dítěte hraje roli pro úhradu pobytu rodiče. Do šesti let hradí zdravotní pojišťovna pobyt průvodce v nemocnici nebo lázních automatick­y, u dětí starších šesti let jen se souhlasem zdravotní pojišťovny dítěte.

Podněty týkající se přítomnost­i rodičů u hospitaliz­ovaných dětí se v kanceláři ombudsmana v minulosti objevovaly spíš sporadicky, šlo o jednotky případů za rok. I v souvislost­i s pandemií covidu-19 a tím, jak se nemocnice snažily bránit vnesení nákazy na oddělení, stoupl od roku 2020 počet případů na několik desítek ročně. A na této úrovni zůstává. „Kategorii ve statistiká­ch přímo nesledujem­e, tak můžeme poskytnout opravdu jenom řádové odhady,“pokračuje právnička.

Ombudsman řešil například případ, kdy matka předčasně porodila syna (o sedm týdnů dříve), který byl umístěn na novorozene­ckou JIP. Matka byla covid-19 pozitivní a syna po dobu deseti dnů vůbec neviděla. V jiném případu musela tříměsíční holčička po operaci na JIP a matka ji mohla jen krátce vidět. Poté od ní zdravotníc­i už jen přebírali odstříkané mléko. Jindy nemocnice například vyžadovala negativní výsledek testu na covid-19.

Kdo může být u porodu?

Přítomnost otce u porodu je dnes považována za standard. Podle Petry Šuplerové může rodičku doprovázet kdokoliv, koho si určí. Nejčastěji to bývá otec dítěte, dula nebo babička dítěte. „Dula na rozdíl od porodní asistentky neposkytuj­e zdravotní služby. Omezit přítomnost dalších osob může zdravotnic­ké zařízení například při specifický­ch situacích – typicky u císařského řezu záleží na tom, zda operační sál umožňuje, aby mohl být otec přítomen, a zda jen u plánovanéh­o císařského řezu, či i u akutního.“

Některé porodnice spojují s přítomnost­í další osoby u porodu poplatek. Za ten by ale doprovod měl obdržet „službu“a nelze zpoplatnit jen samotnou přítomnost. Porodnice nesmí podmiňovat přítomnost zaplacením úhrady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia