Lidové noviny

I budoucí důchodci přijdou o tisíce měsíčně

Prezident Pavel podepsal novelu o zpomalení valorizace důchodů Chce, aby zákon projednal Ústavní soud. Podá podnět, pokud tak neučiní opozice Snížení valorizace se nedotkne jen současných, ale i budoucích důchodců

- MIROSLAV PETR

Prezident Petr Pavel se nakonec přiklonil na stranu vlády Petra Fialy. Po několika jednáních s experty i opozicí včera uvedl, že podepíše navrhované zpomalení valorizace důchodů. Od června tak budou penze nižší, než se dříve zamýšlelo.

Není to ale jen pro letošek, novela sníží příjmy důchodců pro mnoho následujíc­ích let. Přesněji řečeno, těm, kdo nyní nastoupí do penze, se dlouhodobě zpomalí růst jejich důchodů řádově a v průměru o nižší jednotky tisíc oproti těm, kteří čerpali důchod dosud.

Snížení červnové mimořádné valorizace z původně zákonem nastavenýc­h 1770 korun na 760 korun měsíčně, pokud ho na základě chystané žaloby opozičního hnutí ANO Ústavní soud neprohlásí za nezákonné, totiž nově sníží základ pro výpočet příštích navyšování penzí. Ti, kteří se dočkali loňských tří – vlivem extrémně rostoucí inflace štědrých – valorizací, tak budou natrvalo zvýhodněni oproti těm, kteří nově vstupují do důchodovéh­o systému.

„Starší důchodci budou zvýhodněni před těmi novými. A bude to na delší dobu. Těch, kterých se tato nevýhoda bude týkat, bude přibývat. Ze začátku to bude nižší počet a ten poroste. Je to klíčová nespravedl­nost té současné úpravy. Všechno se to přitom kumuluje a to znevýhodně­ní nových důchodců bude dlouhodobé,“uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle expertů budou mít budoucí důchodci nižší penze o tři tisíce korun

Další handicap pro „nové“penzisty

„Tomu se zřejmě nevyhneme. Je obecně nevýhoda podobných státních podpor, že pravidla se mění za hry podle toho, jak přichází nové informace a jak se mění situace. Občas pak vznikají podobné nerovnosti,“říká ekonom České spořitelny a člen vedení České společnost­i ekonomické Michal Skořepa.

Upozorňuje i na další handicap pro „nové“důchodce. „Průměrnému zaměstnanc­i těsně před důchodem rostly mzdy méně, než rostl v poslední době průměrný důchod. Tím pádem základna nového nastupujíc­ího důchodce je nižší,“připomíná Skořepa.

 ?? ??
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Veto se nekoná.
Prezident Pavel včera oznámil, že vládní novelu podpoří.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Veto se nekoná. Prezident Pavel včera oznámil, že vládní novelu podpoří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia