Lidové noviny

Důchodci přijdou o tisíce

-

Vláda se v situaci víc než 300miliard­ového deficitu státního rozpočtu a na základě extrémního růstu inflace snaží zbrzdit hrozící prudký nárůst výdajů na penze. Procentuál­ní míra zdražování je totiž jedním z parametrů úrovně jejich navýšení. Základní pevná část starobního důchodu se sice zvýší o 400 korun měsíčně, ale zásluhový procentní podíl naroste místo původně předpoklád­aných 11,5 procenta jen o 2,3 procenta. Bez této změny by průměrný měsíční důchod narostl na 21,8 tisíce korun, nově ale bude pro tento rok o tisícovku nižší.

Tato novela začne platit v nejbližšíc­h dnech. Snížení červnového přidání poté napadne u Ústavního soudu opozice či sám prezident. Pokud valorizačn­í změnu zákona ale senát Ústavního soudu nezruší, naroste státu za celý letošek výdaj na důchody podle ministra financí Zbyňka Stanjury o 15,4 miliardy korun. Pokud by ke změně výpočtu v zákoně nedošlo, byl by letošní důchodový nárůst o dalších 19 miliard korun vyšší. A v dalších letech by ještě narůstal. Suma, o niž výdaje na důchody klesnou, a kterou tedy stát ušetří, se totiž kumuluje.

Za sedm let čtvrt bilionu

Národní rozpočtová rada vyčíslila, že v absolutním vyjádření znamená snížení mimořádné valorizace redukci výdajů veřejných rozpočtů do roku 2030 zhruba o 250 miliard korun. O tu samou částku tedy budou do roku 2030 důchodci jako celek ochuzeni.

O jakou částku měsíčně „noví“důchodci od příštích let přijdou, nelze přesně vyčíslit. Podle sociologa ze společnost­i PAQ Research Daniela Prokopa by se mohlo jednat v průměru až o tři tisíce. „Ti, kteří do toho systému přijdou příští rok, budou mít důchody o tři tisíce korun nižší, ačkoli měli stejné odvody. To je velká nespravedl­nost celoživotn­ě, že nestihli (loňské) valorizace,“řekl Prokop deníku Právo.

Výhoda pro ajťáky

Příjem „nových“důchodců sníží i fakt, že mzdy, jejichž výše je pro výpočet důchodu také podstatná, v poslední době rostou pomaleji, než jakým tempem roste inflace. A mzdový nárůst je v průměru nižší i než dosavadní nárůst důchodů.

„Může se v řadě případů stát, že některým lidem mzdy těsně před nástupem do důchodu rostly rychleji než těm důchodcům díky valorizací­m. Ale to platí jen v případech, pokud jsme měli štěstí, že pracujeme v sektoru třeba IT či jinde, kde se hodně přidává,“říká ekonom Skořepa.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities a člen poradního týmu premiéra Petra Fialy, vysvětluje, že schválené zpomalení valorizace v podstatě není pro stát jednorázov­ou úsporou, ale úspora bude v následujíc­ích letech narůstat.

„Jedná se o desítky miliard korun v následujíc­ích třech letech, které by penzisté dostali, kdyby nedošlo k dnešní změně,“říká ekonom Křeček. „Tím, že další valorizace se bude počítat z menšího základu, bude opět o něco nižší, než by bývala původně byla. Takže úspora (pro stát) po tomto zásahu bude kumulativn­ě každý rok narůstat,“uvedl Křeček.

Národní rozpočtová rada vyčíslila, že snížení valorizace znamená redukci výdajů veřejných rozpočtů o zhruba 250 miliard korun

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia