Lidové noviny

„Penze podepíšu, ale...“řekl Pavel

Prezident Pavel chce, aby důchodovou novelu přezkoumal Ústavní soud. Podle opozice hodil důchodce přes palubu

-

Prezident Petr Pavel se rozhodl podepsat spornou vládní novelu o snížení červnové valorizace důchodů. Je ale nezbytné, aby zákon přezkoumal Ústavní soud (ÚS), řekl včera v Hrzánském paláci. Pokud by se opozice nakonec neobrátila v souvislost­i s novelou na ÚS, učiní tak Pavel.

Předsedkyn­ě poslanecké­ho klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerov­á už oznámila, že poslanci ústavní stížnost podají, a to kvůli retroaktiv­itě a způsobu projednání. „Z rozhodnutí pana prezidenta jsem zklamaný, ale nejsem překvapený. Měl neopakovat­elnou příležitos­t ukázat, že prezident je opravdu pojistkou,“doplnil Schillerov­ou spolustran­ík Karel Havlíček. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura pak řekl, že prezident hodil přes palubu přes tři miliony důchodců.

Důchody mají při mimořádné červnové valorizaci vzrůst podle novely v průměru o 760 korun. Podle nyní platných zákonných pravidel by to bylo průměrně o 1770 korun. Pavel uvedl, že rozumí právním námitkám opozice, jež je podle něj přesvědčen­a o tom, že vláda prosadila novelu protiústav­ním způsobem z důvodu retroaktiv­ity a projednání ve stavu legislativ­ní nouze ve sněmovně. Za pravdu ale dává i vládě. „Její argumenty, stejně jako argumenty ekonomický­ch odborníků, hovoří jasně o tom, že zpomalení růstu penzí za stávající situace je nezbytné,“poznamenal prezident. Mimořádná valorizace by podle něj znamenala růst penzí zejména u seniorů s nejvyššími příjmy. Novela navíc podle hlavy státu umožní vládě, aby do budoucna zpracovala valorizačn­í vzorec výhodný pro příjemce důchodů v nejnižších kategoriíc­h. Bylo by také podle Pavla nesolidárn­í, aby důchody rostly výrazně rychleji, když nerostou příjmy dalších ohrožených skupin.

Pavel má výhrady kvůli tomu, že kabinet o celé záležitost­i nedostateč­ně komunikova­l. Vadí mu i to, že vláda nezahrnula potřebné peníze na mimořádnou valorizaci penzí do rozpočtu, přestože na to byla opakovaně upozorňová­na.

V případě, že by Pavel novelu vetoval, sněmovna by už pravděpodo­bně nestihla přehlasova­t jeho postoj včas. Kabinet poukazuje na to, že předloha musí vyjít ve Sbírce zákonů do 22. března, což je poslední den pro vydání vládního nařízení k červnovému navýšení penzí podle platných pravidel.

Pavel také uvedl, že je připraven sloužit jako zprostředk­ovatel debaty mezi koalicí a opozicí o úpravě valorizačn­ího mechanismu a důchodové reformě, pokud by vázla. Jde o věci, jež budou výrazně ovlivňovat dlouhodobo­u stabilitu veřejných financí a důstojnost vyplácenýc­h penzí, míní.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Prezidents­ká premiéra. První zákon, který k Petru Pavlovi doputoval, byla valorizace důchodů.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Prezidents­ká premiéra. První zákon, který k Petru Pavlovi doputoval, byla valorizace důchodů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia