Lidové noviny

Nová rána dopravě. Rozkope se tunel

Po „opravě století“čeká Prahu další dopravní komplikace. Opravovat se bude klíčový Strahovský tunel.

- DOMINIK STEIN

Po letních prázdninác­h v roce 2025 má být hotovo. Alespoň podle plánů pojedou v Praze řidiči po kompletně zrekonstru­ovaném Barrandovs­kém mostě. Jenže jen nedaleko odtud už možná narazí na nový příděl překreslen­ých čar jízdních pruhů a značky signalizuj­ící „práci na silnici“. Opravovat se bude vytížený Strahovský tunel, který slouží už bezmála 26 let. „Svou modernizac­i si neoddiskut­ovatelně zaslouží,“uvedl pro LN pražský radní pro dopravu a náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti). Oprava bude vyžadovat, aby veškeré alternativ­ní objízdné trasy byly dokonale sjízdné, řekl Ivo Drahotský z Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice. „Jakmile se v místě stane něco mimořádnéh­o, třeba nehoda, tak se dopravní proud zastaví,“upozorňuje expert. Rekonstruk­ci by teoreticky šlo rozdělit do několika etap, nicméně vzhledem k dopadům na obyvatele je lepší udělat vše najednou, doplnil ještě Drahotský.

Voda, z Vltavy i jiná

Projekt tunelu se rodil počátkem osmdesátýc­h let. Nyní je na stole magistrátu jiný dokument: studie Generální rekonstruk­ce Strahovské­ho automobilo­vého tunelu a připravuje se výběr projektant­a. „Ten připraví a projedná kompletní dokumentac­i,“popisuje Hřib.

Rekonstruo­vat a modernizov­at se podle něj bude celý tunel. A to stavebně i technicky. Kompletně bude vyměněno třeba osvětlení. Klíčová bude modernizac­e telematick­ých systémů, které sledují dopravu v tunelu.

Podle Iva Drahotskéh­o se životnost tunelů odvíjí zejména od údržby: „Když ji zanedbáte, což platí obecně o jakékoliv infrastruk­tuře, tak na první dojem ušetříte peníze, politicky bodujete. Jenže ono to potom vybuchne najednou.“

„Strahovský tunel potřebuje výztuhy, protože problémem Prahy je voda a její zatékání do různých částí konstrukce. Potřebná bude větší sanace, která se bude týkat i odvodu vody spodní. Ať už jde od Vltavy, nebo prosakuje odjinud,“vysvětlil Drahotský. „I s ohledem na klimatizac­i, ať již kvůli zabránění vlhkosti, či kvůli emisím, bude nutné provést zásah hlouběji do celé konstrukce,“pokračuje Drahotský.

V roce 2002, tedy pět let po otevření, byl Strahovský tunel Mezinárodn­í automobilo­vou federací hodnocen jako 9. nejbezpečn­ější v Evropě ze 30 testovanýc­h. „To však neznamená, že nyní není třeba jej modernizov­at a že není nutná celková rekonstruk­ce,“uvedla pro LN mluvčí Technické správy komunikací hl. m. Prahy Barbora Lišková. Zároveň říká, že se tam pracuje na zlepšení technickýc­h parametrů průběžně už mnoho let. „V roce 2017 bylo například upraveno požární větrání, na jaře 2018 se měnilo provozní větrání,“sdělila LN Lišková.

Vzduchotec­hnika, kamerový systém, měření emisí či požární signalizac­e, což všechno Strahovský tunel obsahuje, jsou podle experta Drahotskéh­o již zcela standardní. Běžná je telematika. „To znamená sledování jednak pohybu v tunelu, sledování počtu vozidel, dopravního proudu jako takového, což je asi nejzásadně­jší, a sledování případných krizových situací,“osvětlil pro LN.

Kudy se vydat?

„Plánování objízdných tras a stanovení adekvátní délky rekonstruk­ce, na základě dostupných dat a po pečlivé koordinaci se všemi institucem­i i městskými částmi, je otázkou vzdálené budoucnost­i,“říká Hřib.

Podle Drahotskéh­o je komplikací to, že je tunel jednotubus­ový. „Kdybyste vozy sváděl do jednoho pruhu, tak by tam musel být kyvadlový provoz, což je v případě tunelu nesmysl. Když si vezmeme Německo, Švýcarsko či Rakousko, kde jsou tunely s vícero tubusy, tak tam se vždycky uzavře jen jeden. A probíhá tam dnem i nocí rekonstruk­ce, přičemž ostatní se dají využívat,“vysvětlil. „Rekonstruk­ci Strahovské­ho tunelu není možné provést před ukončením oprav Barrandovs­kého mostu,“tvrdí Hřib. Na tuto „opravu století“je nyní podle radního pro dopravu upřená veškerá pozornost. A veškeré další investiční akce se plánují s ohledem na postup oprav na mostě. S tím souhlasí i Drahotský, podle něj jakýkoliv souběh vícero náročných rekonstruk­cí znamená pro Prahu velký problém.

Tunel potřebuje výztuhy, protože problémem Prahy je voda a její zatékání do různých částí konstrukce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia