Lidové noviny

Ponorky: australská zeď proti Číně

- ŠTĚPÁN HOBZA

Austrálie se rozhodla pro nákup amerických jaderných ponorek. V první fázi jim Washington dodá tři stroje třídy Virginia, následně pravděpodo­bně další dva. Pro Melbourne je to velký krok ve vyzbrojová­ní. Zároveň silný tah z hlediska geopolitik­y – protinožci totiž potvrdili svou roli klíčového „jestřába“v regionu, střežícího Číňany.

Virginie dokážou být pod vodou i tři měsíce a vyrazit k boji rychlostí téměř 50 kilometrů v hodině. Kontrakt se uskuteční v rámci australsko-americko-britského partnerstv­í známého jako AUKUS. Austrálie kvůli AUKUS již dříve zrušila kontrakt na nákup konvenčníc­h francouzsk­ých ponorek a dala přednost právě jaderným ponorkám od USA. To příliš neprospělo bezpečnost­ním vztahům mezi Austrálií a Francií.

Jaderný pohon, ne zbraně

Příslib tří až pěti virginií je ze strany Spojených států velmi významný. Americké loděnice jsou totiž v současnost­i schopné stavět pouze dvě za rok, tudíž se nutně sníží dodávky pro domácí loďstvo.

Podle amerického prezidenta Joea Bidena je cílem iniciativy tří zemí „vyvinout společně něco nového – novou nejmoderně­jší jadernou ponorku, která bude kombinovat britské ponorky a design s americkou technologi­í“. „Chci, aby to bylo všem od začátku jasné. Tyto ponorky nemají jaderné zbraně, ale jaderný pohon,“zdůraznil americký prezident. „Austrálie je hrdým státem bez jaderných zbraní a hodlá jím zůstat,“dodal.

Na otázku, jestli si myslí, že Čína bude dohodu o ponorkách Virginie vnímat jako akt agrese, Biden odpověděl prostě „ne“. Na další dotaz pak poznamenal, že očekává, že s čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem bude brzy hovořit. Kdy přesně ale nesdělil. Australský premiér Anthony Albanese den uzavření kontraktu označil za novou kapitolu ve vztazích mezi zangažovan­ými zeměmi. Uvedl, že jejich přátelství je postavené „na sdílených hodnotách týkajících se mírové budoucnost­i a prosperity. Dohoda týkající se ponorek je podle něj „největší vojenskou investicí v historii Austrálie“.

O detailech obranného projektu prezident Biden s Albanesem a britským premiérem Rishi Sunakem zkraje týdne diskutoval na americké námořní základně v San Diegu. Aliance AUKUS si dává za cíl „chránit společné zájmy v Indo-Pacifiku“. Kromě technologi­í státy chtějí sdílet také průmyslové základny a dodavatels­ké řetězce.

Rozhodne se pod vodou

Ponorky, zejména jaderné ponorky, jsou považovány za klíčový prvek potenciáln­ího ozbrojenéh­o konfliktu v Indo-Pacifiku. Dopadla by na ně takřka jistě hlavní tíha možné čínské invaze na Tchaj-wan. Tu bezpečnost­ní analytici považují za vysoce pravděpodo­bnou – a to snad již před koncem této dekády. Když Američané nedávno pořádali virtuální válečné hry s cílem ubránit Tchaj-wan, jejich ponorkovém­u loďstvu připadl zásadní úkol zbrzdit čínskou invazi a komplikova­t přísun čínských posil do celé oblasti. Loďstvu USA se to sice podařilo, ovšem za cenu ztráty asi čtvrtiny z celkových 50 ponorek.

Podle závěrečné zprávy Centra pro strategick­é a mezinárodn­í studie (CSIS), které cvičení pořádalo, se americké ponorkové síly rozdělily do eskader po čtyřech ponorkách, které vyrazily z nejbližšíc­h základen, jimiž USA v této části Indo-Pacifiku disponují – z ostrova Guam, ostrova Wake a přístavu Yokosuka v Japonsku.

Jedna eskadra bránila invazi přímo v Tchajwansk­é úžině, tedy 180 kilometrů širokém pásu moře mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou, zatímco zbylé eskadry likvidoval­y přísun čínských posil v širší oblasti, přičemž se držely v blízkosti svých základen.

„Během dvou týdnů intenzivní­ch bojů ponorky potopily až 64 čínských lodí včetně mnoha největších obojživeln­ých lodí a hladinovýc­h bojových plavidel Čínské lidové osvobozene­cké armády – a potenciáln­ě i některé letadlové lodě čínského námořnictv­a,“shrnuje CSIS výsledek virtuálníc­h válečných her.

Je třeba zvýšit výrobu

Likvidací více než šesti desítek čínských plavidel byla invaze ochromena, ovšem za cenu masivních amerických ztrát. I za příznivého průběhu bojů Američané

stále ztratili zhruba tucet ponorek.

CSIS v závěru své zprávy Washington­u sázku na ponorky jednoznačn­ě doporučil. Výhodou by bylo i navýšení výroby, což se ovšem jednodušej­i píše, než provádí. Z amerických „zásob“navíc nově bude těžit též Austrálie, což je však pro americkou strategii v Indo-Pacifiku klíčové.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia