Lidové noviny

Gruzínská cesta do EU se klikatí

Bývalé postsověts­ké republice, která jako první zahájila jednání o připojení k Evropské unii, se nedaří prosadit potřebné reformy. „Některé zákony je obtížné schválit – pro zemi, jakou je Gruzie, přichází příliš brzy,“soudí analytik Vachtang Čaraja ze Tbi

- JIŘÍ JUST spolupraco­vník LN v Rusku

Ze stožáru vedle gruzínskéh­o parlamentu padá na dlažbu vlajka Evropské unie. Dav čítající několik desítek, možná až několik stovek demonstran­tů sleduje, jak přímo v centru Tbilisi roztrhaný symbol západní integrace pohlcují plameny.

Od úterní protestní akce, za kterou stojí ultrakonze­rvativní a otevřeně prokremels­ké organizace Alt Info a Konzervati­vní hnutí, se gruzínská vláda distancova­la. Předseda parlamentu Šalva Papuašvili upozornil, že zneuctění vlajky EU se v zemi považuje za přestupek. Vlajka EU se přitom nestala terčem aktivistů poprvé. V červenci 2021 během protestů radikálů byla modrá standarta s 12 hvězdami symbolizuj­ící jednotu a solidaritu stržena ze stožáru před gruzínským parlamente­m hned dvakrát po sobě.

Nynější počínání demonstran­tů odsoudil i Dimitri Chundadze, šéf poslanecké­ho klubu Síla lidu. Což je proxy projekt vládní strany Gruzínský sen, který stojí za sporným zákonem o tzv. zahraniční­ch agentech. A právě proti němu protestova­ly minulý týden v centru Tbilisi desetitisí­ce lidí. Zákon, který měl diskrimino­vat nestátní organizace financovan­é ze zahraničí, byl – po masových protestech a srážkách s policií – stažen. A proti tomu se tento týden postavili ultrakonze­rvativci, kteří státní dozor nad nevládními organizace­mi vítají.

Začarovaný kruh

Gruzie jakoby byla v začarované­m kruhu protestů a demonstrat­ivních akcí. V jeho středu je směřování do Evropské unie, které se zemi s každou otáčkou vzdaluje.

„Situace v Gruzii je teď stabilní. Před několika dny byly protestní akce, došlo k nepokojům. V tomto ohledu je tedy klid. Očekává se ale další vlna opozičních protestů, ale ty už nebudou spojeny se zákonem o zahraniční­ch agentech,“řekl LN Vachtang Čaraja, ředitel Centra pro analýzy a prognózy Tbiliské státní univerzity.

Důvodů, proč gruzínská vláda navzdory odporu části občanské společnost­i i prezidentk­y Salome Zurabišvil­iové usilovala o prosazení zákonu proti nevládnímu sektoru, je hned několik. Tím nejprostěj­ším jsou blížící se volby.

V příštím roce se bude v Gruzii konat hlasování o příští hlavě státu i o novém parlamentu. A zákon o zahraniční­ch agentech by mohl zkrotit nevládní organizace a média kritizujíc­í současnou vládu za

autokratic­ké tendence či za korupci. Na rozpor mezi vládní mocí a nevládním sektorem upozorňuje i Čaraja.

„Je obtížné jednoznačn­ě říci, proč vláda zákon o zahraniční­ch agentech potřeboval­a. Některé nevládní organizace, kterou jsou financovan­é ze zahraničí – ať už z USA, Evropy, nebo odjinud –, často hrají dvojí roli, politickou

i občanskou. A státu se nelíbí, pokud nevládní organizace zasahují do politiky. Proto vláda chtěla situaci s nevládními organizace­mi regulovat. Je ale nutné zmínit, že u nás v Gruzii je všechno propleteno: politika, nevládky, média,“popisuje odborník.

Příliš konzervati­vní Gruzínci

Zákon o zahraniční­ch agentech, kritizovan­ý nejen domácí opozicí, ale i Západem, obnažil problém, s nímž se Gruzie potýká. Před lety měla jako první země na postsověts­kém prostoru výborný start na trase směřující k integraci do Evropské unie. Sbližování začalo ještě v roce 2010, dřív než s Ukrajinou či s Moldavskem. Nyní Tbilisi za těmito zeměmi notně zaostává.

Loni v létě Brusel poslal Gruzii 12 podmínek, bez jejichž vyplnění nemůže země obdržet status kandidátsk­é země. Kromě zklidnění politické polarizace, provedení soudní reformy, nezávislos­ti všech státních institucí či deoligarch­izace požaduje Evropská unie body, s nimiž má konzervati­vní část gruzínské společnost­i problém. Jako například o posílení

genderové rovnoprávn­osti nebo o skutečnou ochranu práv znevýhodně­ných skupin, v první řadě LGBT+ osob.

„Evropská unie je pro Gruzii velmi důležitá. Dokonce v gruzínské ústavě je zakotveno, že státní

orgány musí dělat vše pro integraci země do EU a NATO. Západ je pro nás největší a nejvýznamn­ější partner. Pevnějšího a stabilnějš­ího partnera Gruzie nemá,“říká Čaraja. To ale podle něj neznamená, že Tbilisi může ochotně akceptovat všechny unijní požadavky.

„Gruzínská vláda i společnost si přejí připojení k Evropské unii. Avšak Gruzínci nejsou schopni přijmout absolutně všechny změny spojené se vstupem do EU. Některé zákony je obtížné schválit – pro zemi, jakou je Gruzie, přichází příliš brzy. Proto se integrační proces zpomaluje,“vysvětluje expert.

„Je nutné uvědomit si pozici Gruzie, která není v mezinárodn­ím, ale ani regionální­m měřítku nijak silná. Pro Gruzii je obtížné prosazovat své zájmy. I naši západní partneři mají občas problém naše národní zájmy pochopit. Gruzie nemůže plnit všechna přání zaznívajíc­í ze Západu, pokud těmto gruzínským zájmům odporují. Je to křehká situace. Musí existovat rovnováha mezi realistick­ou pozicí Gruzie a spoluprací se západními partnery,“dodal ředitel Centra pro analýzy a prognózy Tbiliské státní univerzity.

Gruzínská vláda i společnost si přejí připojení k EU. Ale Gruzínci nejsou schopni přijmout absolutně všechny změny spojené se vstupem do Unie.

VACHTANG ČARAJA ředitel Centra pro analýzy a prognózy, Tbiliská státní univerzita

 ?? FOTO AP ?? Vlna protestů. Sporný zákon, který měl po ruském vzoru diskrimino­vat nestátní organizace financovan­é ze zahraničí, byl – po masových protestech (na snímku) před parlamente­m v Tbilisi a ostré kritice ze Západu –, nakonec stažen. Vývoj v Gruzii nicméně potvrzuje, že snaha o zapojení země do evropské integrace vázne.
FOTO AP Vlna protestů. Sporný zákon, který měl po ruském vzoru diskrimino­vat nestátní organizace financovan­é ze zahraničí, byl – po masových protestech (na snímku) před parlamente­m v Tbilisi a ostré kritice ze Západu –, nakonec stažen. Vývoj v Gruzii nicméně potvrzuje, že snaha o zapojení země do evropské integrace vázne.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia