Lidové noviny

Můžete se odhlásit

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ dramaturgy­ně

British Museum v Londýně mě od okamžiku, kdy jsem do něj poprvé vkročila, informuje o všem, co si v jeho obchodě můžu koupit. Jsou to povětšinou krásné a vkusné věci, repliky starých artefaktů z různých koutů světa, stejně jako upomínkové předměty z probíhajíc­ích výstav, na kterých muzea ve světě vydělávají víc než na vstupenkác­h.

K právě uplynulému Dni žen nabízelo k obvyklým šperkům a šátkům i rozmanité knihy. Například o Kleopatře, Heleně Trojské nebo ženách v období středověku a za prolistová­ní by stála i kniha Bohyně, děvky, ženy a otrokyně. Na konci pestré nabídky stálo upozornění, že muzeum chápe, že nadcházejí­cí Den matek (v Británii se slaví 19. března) může být těžkým obdobím v roce, takže je možné se odhlásit, bez obav, že by ostatní oznámení přestala chodit.

Matky se slaví už od starověku, ve starém Římě například při matronálií­ch na počest bohyně Juno. V roce 1923 u nás tento svátek prosadila Alice Masaryková, jistě inspirovan­á americkým Dnem matek, který ustanovil roku 1914 prezident Woodrow Wilson na druhou květnovou neděli (i to jsme přejali).

Jak ale číst upozornění, že jde o těžké období v roce? Ohleduplno­u snahu neublížit ženám, které mají s mateřstvím, v jakékoli podobě, problém? Nejitřit rány s ním spojené, například s nenaplněný­m mateřstvím? Nebo snad ohrožuje svátek ženy, které popírají svou sexualitu? A jistě jsou tu další důvody daleko za hranicemi mé představiv­osti.

Proč by ale právě Den matek měl někoho „zranit“v zásadě nechápu. Přecitlivě­lost? Nediktují, nemanipulu­jí všechny podobné oslavy – vrcholem je absurdní Valentýn – lidskými emocemi za únosnou míru? Kdo nedostane v ten den srdíčko v esemesce, je ztracen? A bez lásky? Téměř chorobnou emoční úzkost pak vytváří vánoční běsnění.

Emoce, zvlášť ty falešné, prodávají nejvíc. Přinejmenš­ím výrobci čokolád a květináři mají na Valentýna dožínky. Zakladatel­ka svátku matek Američanka Anna Marie Jarvisová ho prý chtěla zrušit, když viděla, jak se ho zmocňuje komerce. A to v první polovině 20. století!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia