Lidové noviny

Nemáte tam co dělat

Moskva prosazuje svou verzi Monroeovy doktríny

- Zbyněk Petráček

Vúterý ruská stíhačka šťouchla do amerického dronu a ten skončil v Černém moři. Stalo se to u Hadího ostrova, loni proslulého výrokem svých obránců „Idi na chuj!“, a sice v mezinárodn­ím vzdušném prostoru. V měřítku bojů na Ukrajině je to prkotina. Ale v měřítku mezinárodn­í atmosféry, jež očividně houstne, to prkotina není. Je to spíše ilustrace toho, jak nahodilý kiks může vést ke sporu, jenž byl teď sice rychle uhlazen, ale v situaci jen o trochu vyhroceněj­ší by mohl vést… raději nedomýšlet k čemu.

Washington incident vykládá jako ruskou neprofesio­nalitu. Moskva ho vykládá jako cílenou provokaci USA – hazard s dronem, který se pohyboval s vypnutými odpovídači k ruskému území. Ba jako ukázku toho, jak Američané získávají citlivé informace, které pak předávají Kyjevu. Shrnul to ruský velvyslane­c ve Washington­u, když prohlásil, že americká letadla a lodě nemají u ruských hranic co dělat (i když šlo o mezinárodn­í vzdušný prostor).

Nemají tam co dělat. To jsou klíčová slova v takových konfliktec­h. A drony (u nichž nehrozí smrt lidí) dál snižují práh citlivosti. Nemají tam co dělat. Pod tím heslem začala v říjnu 1962 kubánská krize. Šlo o sovětské rakety s jadernými hlavicemi umístěné na Kubě a zjištěné americkým průzkumem. A protože tím hrozila třetí světová válka, krizi se podařilo rychle vyřešit. Moskva stáhla své rakety z Kuby a USA (což se málo připomíná) recipročně své rakety z Turecka.

Jeden dronový incident se takto účinně řešit nebude. Moskva bude dál hrozit „nemáte tam co dělat“a USA tam létat budou s odkazem na mezinárodn­í právo. Kdyby to Moskva chtěla vzít za chytrý konec, řekla by, že před 200 lety USA vyhlásily Monroeovu doktrínu: jakýkoliv evropský pokus o zasahování na americké pevnině budou USA pokládat za ohrožení svého míru a bezpečnost­i. Nemá Rusko právo na totéž? Těžko říci, že nemá, a kdyby se nechovalo tak brutálně, mnozí by to i chápali. Jenže to jsou samá ale, že.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia