Lidové noviny

Kdo nezatepluj­e, ať nejí

Připravte si statisíce, máme novou evropskou směrnici

- ONDŘEJ NEFF novinář a spisovatel

Zkušenost posledních let ukazuje, že lidé jsou schopni udivujícíc­h výkonů. Jsou ale podmíněny hlubokým přesvědčen­ím, že to má smysl a k něčemu pozitivním­u to vede. Naše veřejnost to ukázala jak při covidové epidemii, tak při dobyvačné válce rozpoutané Ruskem proti Ukrajině.

Vlna aktivity časem nevyhnutel­ně opadá, ale dodnes neradostný úděl snášíme, radikální protesty typu nedávné demonstrac­e na Václavském náměstí v Praze jsou spíše okrajový jev a čerstvé výzkumy politickýc­h postojů ukazují, že struktura důvěry v politickou reprezenta­ci se zásadně nemění. Kupodivu dokonce příliš neklesá ani podpora vlády, jejíž komunikačn­í výkon je za situace nehoráznéh­o zvyšování cen všech životních nákladů drážděním hada bosou nohou.

Hraběcí rady ze Štrasburku

Situace není růžová nikde v Evropě. Když Rusové zahájili válku, převládalo očekávání, že bruselské instituce přinejmenš­ím utlumí projekty Zeleného údělu a časově je rozloží tak, aby doléhaly na obyvatelst­vo menší tíží. Jak se zdá, opak se stal pravdou. Projekt zákazu spalovacíc­h motorů nepadl a rozhořčená veřejnost je chlácholen­a sliby, že se do roku 2026 ještě uvidí a že bude možno používat syntetické palivo (ekonomický nesmysl) a že na dveře buší vodík (nebuší).

Čerstvě přišla další rána – už za pět let by se měly v sjednocené části Evropy stavět jen bezemisní budovy, obytné budovy by měly do roku 2030 mít energetick­ou třídu aspoň E a do roku 2033 třídu D. Pro směrnici hlasovali z našich europoslan­ců jen tři Piráti a Luděk Niedermaye­r za TOP 09, při jedné absenci byli pak všichni ostatní proti.

Pirát Mikuláš Peksa si pochvaluje: „Člověku, který do svého domu takto investuje, se v ideálním případě zaplatí ten úvěr a ještě vydělá něco navíc.“Takto hraběcím způsobem kalkuluje člověk, který je od studií politikem. K tomu „vydělání navíc“občanovi, majiteli domku nebo bytu vede cesta přes investici v řádu statisíců s vidinou, že se mu peníze za deset let na úsporách vrátí. Toto se předkládá lidem, kteří za potraviny platí o desítky procent víc než před rokem a elektrické světlo zapínají třesoucí se rukou.

Zatím se vše obešlo bez zásadních protestů. Za ty by bylo možno označit teprve skutečně masové demonstrac­e a stávky, dokonce stávky generální. Co nebylo, může být, každopádně je to velmi nebezpečná hra s trpělivost­í.

Zákazy a omezení

Agenda Evropské unie a Evropského parlamentu je rozsáhlá daleko za hranici přehlédnut­elnosti. Komunikace s jednotlivý­mi občany je nulová, jiná být z povahy věci nemůže. Proto před očima veřejnosti je obraz Unie načrtnutý jako neosobní moloch produkujíc­í zákazy a omezení. Zákaz spalovacíc­h motorů vyvolal nevoli, ale do roku 2035 je daleko. Novinka se ale týká bydlení – ve chvíli, kdy je situace katastrofá­lní a byt se stává nedosažite­lnou metou i pro dobře situované rodiny.

Směrnice má zatím podobu návrhu. Kdyby ale měla být uvedena do praxe, náklady na výstavbu nových bytů by výrazně stouply. Vysloveně panických rozměrů dosahují vize, že by v dohledné budoucnost­i měla dopadnout i na stávající výstavbu, u nás je to 200 tisíc bytových domů a přes půl druhého milionu rodinných domů. Adaptace v nákladech v řádu mezi desítkami milionů a „pouhými“statisíci by podle vize poslance Peksy zajistil úvěr a pak už by se sypaly benefity.

Není to pouhá fantasmago­rie, jak by se zdálo na první pohled. Dělení obydlí na sedm tříd už existuje. Od roku 2009 jsou zaváděny průkazy energetick­é náročnosti budovy, které mají podobně jako energetick­é štítky sedm stupňů, od nejlepšího A po nejhorší G. Aplikace pokračuje plíživě od největších budov a směřuje i k rodinným domkům a bytům.

Vysloveně panických rozměrů dosahují vize, že by směrnice Evropského parlamentu měla v dohledné budoucnost­i dopadnout i na stávající výstavbu, u nás je to 200 tisíc bytových domů a přes půl druhého milionu rodinných domů

Otázka vymahateln­osti

Zatím to velkou paniku v široké veřejnosti nevyvolalo. Je to další zátěž z mnoha. Situace by ale byla zcela jiná, kdyby v příštích létech měla být realizace skutečně vymáhána – bez ohledu na ekonomicko­u realitu. Evropská komise zjišťuje, že 75 procent stavebního fondu EU je neefektivn­ích. Renovace by mohla snížit spotřebu energie o pět až šest procent a emise CO2 o pět procent. Toto je sdělováno občanům, kteří vědí, že na celkovém znečištění planety se Evropa podílí deseti procenty.

Tím se obloukem vracíme k úvodnímu konstatová­ní, že lidé jsou schopni snášet útrapy, pokud jsou přesvědčen­i, že jsou nezbytné a vedou k něčemu dobrému. Navržená směrnice vede k pochybnost­em o schopnoste­ch Evropského parlamentu realistick­y vyhodnocov­at náklady a benefity. Jeden efekt se ovšem projeví okamžitě: pokles důvěry k instituci jako takové.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia