Lidové noviny

Třináctá komnata války na Ukrajině pootevřena?

Ad LN 13. 3. 2023: Hrdina z Pravého sektoru

- Ivo Strejček, Institut Václava Klause

Spolupraco­vník LN Tomáš Vlach překvapivě otevřeně přiznal fakta, která s ukrajinsko­u stranou války souvisejí a která dosud byla z debat v Čechách vyloučena.

Na pozadí smrti představit­ele „nekonformn­ích bojovníků“Dmytra Kocjubajla, válečníka Pravého sektoru, se dozvídáme, že Kocjubajlo pocházel z prostředí obdivující­ho Stepana Banderu, že se účastnil povstání na Majdanu, že s Pravým sektorem „bojoval prakticky od úplného začátku na Donbase… až do začátku současné války 24. února 2022“. Autor přiznává, že „Pravý sektor nebyl svatý“, že (např.) „zadržoval po celé týdny na základně u města Dnipro lidi, které podezříval ze spolupráce s nepřítelem“, že „měl s (ukrajinsko­u) mocí řadu konfliktů“, že se jednotky Pravého sektoru „bránily začlenění do pravidelné ukrajinské armády“nebo že ukrajinský generální prokurátor dokonce před působením jednotek Pravého sektoru varoval.

Tomáš Vlach, a je to dobře pro začátek koncepčněj­ší diskuse v Čechách, pootevřel třináctou komnatu ukrajinské­ho konfliktu. Připomenut­í idejí, na kterých Pravý sektor a útočné jednotky typu batalion Azov vznikly (i role těchto jednotek od roku 2014 a následujíc­ích osm let války na východní Ukrajině), bylo u nás tabu. Už vůbec jsme neslyšeli o varovně narůstajíc­í podpoře myšlenek Stepana Bandery a Ukrajinské povstaleck­é armády mezi dnešními Ukrajinci (děsivé masakry Poláků a Židů za druhé světové války odpuzovaly i německé nacisty). Také závěr Vlachova textu je nečekaně varovný, tvrdí-li, že „pověst věčných rebelů Pravého sektoru či nacistická symbolika u Azovu je najednou menším nebezpečím než to, co přichází z východu“.

Autor se odvážně dotýká některých ukrajinský­ch reálií, jichž Rusové obratně zneužili k ospravedln­ění své agrese proti Ukrajině. Pokud jeho text přispěje k otevřenějš­í a méně hysterické debatě o všem, co se na Ukrajině dělo a děje, pak je třeba autora pochválit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia