Lidové noviny

Velký byznys na straně zelené politiky

- JAN SKOPEČEK ekonom, místopředs­eda Poslanecké sněmovny, ODS

Mnohokrát mě v Lidových novinách zaujala rubrika nazvaná Politika na ulici. Před nedávnem (3. března) zde byla přetisknut­a samolepka, resp. plakát vylepený někde na ulici u našich sousedů v Drážďanech, který si odpovídá na otázku, co můžeme udělat pro záchranu klimatu (What can we do about climate emergency?). Odpovědí je, jak jinak v dnešní zeleno-marxistick­é atmosféře, zbavení se kapitalism­u.

Na plakátu je devět doporučení typu „vypnout kapitalism­us, nepoužívat kapitalism­us, vyhnout se kapitalism­u, spotřebová­vat méně kapitalism­u apod.“Je to útok na tržní ekonomiku nikterak důvtipný, ale ani nijak překvapivý. Přece už dávno musí být všem zelenou ideologií nezaslepen­ým lidem jasné, že za bojem proti klimatické změně se skrývá především útok na tržní ekonomiku a svobodu jednotlivc­e, nikoliv potřebný a uměřený racionální přístup k přírodě. Sešněrovat regulacemi trh a omezit svobodu volby lidí ve jménu vyššího dobra je primárním cílem a dnes již také reálným důsledkem radikálníc­h zelených politik.

Nepochopen­í a dezinterpr­etace

Více než samotný obsah přetištěné samolepky je nicméně překvapivá interpreta­ce, resp. komentář, který k tomu poskytuje redaktor LN István Léko. Píše, že tento apel mířící na občany a politiky se v případě politické reprezenta­ce mine účinkem. O politicích se totiž podle autora říká, že jsou placeni korporacem­i, „jež se řídí heslem papeže moderního kapitalism­u a amerického ekonoma Miltona Friedmana: ‚The business of business is business‘. V překladu do reálného života to znamená, že cílem podnikání je vytvořit zisk doslova za každou cenu, tudíž nelze brát ohled ani na přírodu, ani na člověka.“

Jde o nepochopen­í a dezinterpr­etaci dnešní reality i díla Miltona Friedmana. Předně je třeba si přiznat, že dnešní korporace jsou už dávno na straně zelené politiky a opatření proti klimatické změně. Banky spravující naše peníze nás informují a chlubí se, jak se chovají „zeleně“. Například jak jejich management jezdí v elektrovoz­ech, o Vánocích nám doporučují nekonzumov­at kvůli emisím kapra, což jsou ještě ty méně vážné, byť tragikomic­ké symptomy. Ale stačí se zeptat firem, jak při žádostech o úvěry musí v rámci tzv. ESG dokazovat ekologicko­u přívětivos­t a sociální dopady svých investic. A opět jsou to často banky, které jdou dobrovolně nad rámec oficiálníc­h regulací a vyžadují v tomto směru po klientech více. Získat úvěr pro investice navázané na fosilní odvětví či v chemickém průmyslu je takřka nemožné. Není ani tajemstvím, že tlak na zákaz spalovacíc­h motorů jde od nemalé části automobilo­vého průmyslu a energetick­ého sektoru, který v tom vidí možnost konkurenčn­í výhody oproti ostatním. Za zpřísňován­ím stavebních norem směrem k energetick­y účinnějším materiálům je zase lobby producentů dražších stavebních materiálů. Tedy velký byznys dnes není „jen“na straně zelené agendy. Ve snaze vybojovat regulaci ušitou sobě na míru, ze které bude těžit dotace či subvence s ní spojené, je velký byznys dokonce iniciátore­m těchto zelených politik. Budou-li tedy politici korporace poslouchat, jak Léko předpoklád­á, žádná racionaliz­ace zelených politik nás nečeká, bude to přesně naopak.

Primární zájem podnikatel­e

Hrubá dezinterpr­etace výroku Miltona Friedmana také stojí za ozřejmění. Chicagský ekonom citovaným výrokem chtěl říci to, že primárním zájmem podnikatel­e by měl být jeho podnik, byznys. Že by měl v prvé řadě usilovat o zisk, o prosperitu svého podniku, která přinese pracovní místa a v úhrnu i prosperitu celé společnost­i. To je to hlavní, čím podnikatel může společnost­i pomoci. Jde o jinými slovy interpreto­vanou neviditeln­ou ruku Adama Smithe, která vede člověka usilujícíh­o o vlastní zájmy k tomu, že je nakonec užitečný celé společnost­i.

I když se to některým levičákům nezdá, pouze bohatá a prosperují­cí společnost, nikoli ta živořící někde na subsistenč­ní úrovni, má dostatek zdrojů na to, aby pečovala i o něco více než jen o vlastní přežití. Koneckonců první národní park na světě vznikl už někdy v 19. století v „kapitalism­em prohnilém“americkém Yellowston­e, a nikoliv někde v sovětském Rusku, které se s kapitalism­em vypořádalo přesně podle doporučení z drážďanský­ch ulic.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia