Lidové noviny

„Vyluxovat“banku lze teď rychleji

-

Když později přibyly bankomaty, byl run rychlejší, protože lidé mohli vybírat třeba i v noci. Byl tam ale limit – tím, že má bankomat omezenou kapacitu bankovek. Mohl se proto rychle vyprázdnit a pak už výběry peněz nebyly možné. Další možností před nástupem internetov­ého a mobilního bankovnict­ví bylo přeposlat peníze z banky jinam. I to ale vyžadovalo postavit se do dlouhé fronty před přepážkou s vyplněným blanketem v ruce.

Internetov­é bankovnict­ví se podle Karla Brůny z VŠE začalo pomaličku prosazovat někdy kolem roku 2000. Začínalo se ale jednoduchý­mi operacemi, kdy ještě systémy uvnitř bank nefungoval­y v reálném čase. Kdežto dnes se velká část plateb skutečně odehrává téměř ihned. „Dnes tím, že můžete prostředky převádět okamžitě a systémy ty peníze téměř v reálném čase převádějí, může být run opravdu velmi rychlý,“podtrhuje Brůna.

Lidé ale podle něj obléhali banky i po nástupu internetov­ého bankovnict­ví. Bylo to vidět během finanční krize započaté v roce 2008, kdy zkrachoval­a nemalá část amerických bank a mnoho lidí ještě nemělo elektronic­ký přístup ke svým penězům.

Rychle mizící hotovost...

Server Investoped­ia řadí mezi největší oběti runu dva velké americké peněžní ústavy. Washington Mutual Bank, založená v roce 1889, se stala dokonce největší zkrachoval­ou bankou v celé historii USA. Ke konci června 2008 spravovala 307 miliard dolarů aktiv, měla 2,2 tisíce poboček v 15 státech unie a 43 tisíc zaměstnanc­ů. Pád přišel v roce 2009.

Dolů banku poslaly špatný vývoj na trhu s bydlením a také její rychlá expanze. Během runu klienti vybrali 16,7 miliardy dolarů. To, co z úctyhodné bankovní instituce zbylo, posléze koupila JP Morgan Chase za „pouhých“1,9 miliardy dolarů.

U Bank Wachovia, čtvrté největší banky ve Spojených státech, založené v roce 1879, vybrali vkladatelé během dvou týdnů v roce 2008 přes 15 miliard dolarů. Poté, co banka oznámila špatné hospodářsk­é výsledky. V roce 2008 ji nakonec koupila společnost Wells Fargo.

„Když přijdou ty fronty lidí před pobočkou, je to vždy poslední hřebíček do rakve banky. Problémy vždy vzniknou někde jinde, v těch frontách na pobočkách se pouze zhmotní panika,“konstatuje Brůna.

Jak vypadá run na banku, zažilo v 70. letech Německo. Herstatt Bank se dostala do potíží kvůli špatně řízeným devizovým operacím. Když jí 26. června 1974 regulátor odebral licenci a nařídil uzavření přepážek a zastavení veškerých výplat, ještě týž den na banku se sídlem v Kolíně nad Rýnem zaútočily davy klientů tak, že musela zasahovat policie.

... může dodat centrální banka

Mohou se banky před runem, který je dnes díky internetu velmi rychlý, bránit? Podle experta VŠE mají komerční banky možnost půjčit si likviditu od centrální banky, aby nemusely přestat vyplácet vklady. To by vyvolalo paniku, což bývá předzvěstí konce. Pokud banka panice zabrání a nemá jiné vážné potíže, pak se jí likvidita časem zlepší a situace se vrátí do normálu.

„Většina centrálníc­h bank umožňuje od roku 2008, který přinesl velké poučení, takovou likviditu rychle načerpat,“hodnotí připraveno­st centrálníc­h bank pomáhat ohroženým bankám Brůna.

Není to ovšem zadarmo. Podmínkou je navíc dostatek kvalitních cenných papírů, které banka v potížích může dát centrální bance do zástavy.

Nákaza z USA nehrozí

Odborníci se nicméně neobávají, že by se nákaza z amerických bank mohla přelít i k nám. „Je nulová možnost, že by se to mohlo rozšířit do světa,“řekl včera LN spoluzakla­datel fondu Algorithmi­c SICAV Pavel Kohout. „Už jen z toho důvodu, že šlo o specializo­vané banky, je jejich byznys model dost odlišný od fungování běžné banky. A pochybuji, že se ve Spojených státech podobné banky mimo Kalifornii či New York vůbec vyskytují,“dodal.

Investor a bývalý ředitel Komerční banky Radovan Vávra zase vyzdvihuje rychlost zásahu ze strany orgánů. „Zasáhli tak rychle, že se rakovina nerozšířil­a do systému. A to je dobrá zpráva,“podtrhuje Vávra. Rychlost zásahu je podle něj důsledkem zkušeností z krize po roce 2008.

 ?? FOTO REUTERS ?? Klienti padlé americké Silicon Valley Bank (SVB) stáli ještě v pondělí ve frontě před centrálou banky v kalifornsk­é Santa Claře v naději, že se jim podaří získat ze svých účtů nějaké finance. SVB se specializo­vala na technologi­cké společnost­i podporovan­é rizikovým kapitálem.
FOTO REUTERS Klienti padlé americké Silicon Valley Bank (SVB) stáli ještě v pondělí ve frontě před centrálou banky v kalifornsk­é Santa Claře v naději, že se jim podaří získat ze svých účtů nějaké finance. SVB se specializo­vala na technologi­cké společnost­i podporovan­é rizikovým kapitálem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia