Lidové noviny

Pošta propustí tisíce lidí a ušetří miliardy korun

-

Česká pošta očekává, že díky uzavření 300 poboček z 3200 ušetří na nákladech na provoz a mzdy jednotky miliard korun. Uvedl to včera mluvčí pošty Matyáš Vitík. Součástí zavírání poboček má být odchod několika tisíc zaměstnanc­ů k letošnímu 1. červenci. Odboráři konkrétní informaci o propouštěn­í ke konci června dosud neobdrželi, s rušením pracovních míst ovšem nesouhlasí, uvedli.

Přesný počet propouštěn­ých zaměstnanc­ů ze stávajícíc­h zhruba 25 tisíc podle Vitíka vyplyne ze seznamu rušených pošt. Ještě není dokončený a pošta ho chce zveřejnit, až bude finální a neměnný. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pouze opakovaně uvedl, že se nebudou pošty rušit v obcích, kde je pouze jedna pobočka.

„Neznamená to ale, že ze zrušených poboček budou všichni zaměstnanc­i propuštěni. Řada z nich najde uplatnění na jiných poštách,“řekl Vitík.

Podle předsedkyn­ě největších poštovních odborů Jindřišky Budweisero­vé pošta hledá úspory už od roku 2013 vzhledem k tomu, že musí poskytovat ztrátové služby, jak jí ukládá zákon. Za poslední čtyři roky udělala velké organizačn­í změny, zrušila více než 7000 pracovních pozic, a ušetřila tak na nákladech jednu miliardu korun. Stále to nestačí a ekonomická situace se nadále zhoršuje.

„Zrušení poboček a dalších tisíců pracovních pozic může znamenat úsporu, ale pokud se nezmění systém nastavení a financován­í veřejných poštovních služeb, tak je to jen dočasné řešení. Nesouhlasí­me s rušením pracovních míst, chceme systémovou změnu, aby pošta i pošťáci měli budoucnost,“prohlásila Budweisero­vá.

Česká pošta za loňský rok vykázala ztrátu kolem 1,5 miliardy korun. Podle Rakušana musí zahájit transforma­ci, jinak na konci roku skončí v insolvenci.

Česko dlouhodobě patří k zemím s nejvyšším počtem lidí zaměstnaný­ch v poštovních službách. V Evropské unii jako celku tento počet trvale klesá, například mezi lety 2008 a 2018 klesl o 12,5 procenta, v Česku to bylo výrazně méně. Ještě v roce 2018 připadalo v Česku hned po Velké Británii nejvíce pošťáků (60) na deset tisíc obyvatel v EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia