Lidové noviny

Rychlost pádu SVB překvapila

„Nejvyšší míra strachu už je za námi a vše se postupně začne stabilizov­at,“říká o panice na trzích po pádu amerických Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank (SB) Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnost­i Cyrrus.

-

Co zničilo tak velkou banku jako SVB?

LN

Bezprostře­dně to, že se pokoušela navýšit kapitál, sháněla na to peníze od investorů a současně čelila odlivu depozit. Investoři neměli zájem a banka se dostala do problému s likviditou, který musela řešit prodejem některých aktiv i se ztrátou.

Hlavním problémem ale bylo, že jí v letech 2019 až 2021 strašně rychle rostla depozita, její bilanční suma se v té době zvýšila asi na trojnásobe­k. Když banka roste tak rychle, musí řešit, co s těmi vklady.

SVB je vložila do vládních dluhopisů, které tehdy byly extrémně drahé a po změně sazeb americké centrální banky Fed šly dolů. Navíc 97 procent vkladatelů mělo vklady nad limit pojištění čili přes 250 tisíc dolarů. Takových vkladů mají velké americké banky obecně tak 30 procent. Vysoké vklady jsou nestabilní­m zdrojem financován­í.

Tady nastalo katastrofá­lní selhání management­u rizik. Navíc ty dluhopisy nebyly zajištěny proti riziku zvýšení sazeb.

LN Jaký dopad bude mít pád SVB a SB na světový finanční systém?

Jde o izolovaný otřes, souvisejíc­í se specifický­m byznys modelem těch bank a s tím, že SVB byla špatně řízena. Jinou věcí je, že regulátoři mohou být více aktivistič­tí. Mohou po bankách chtít ještě větší náhled do jejich bilancí či přijít s dalšími pravidly a povinnostm­i. SVB byla poměrně velká a rychlost jejího pádu byla překvapivá. Proto asi bude na pořadu dne další posilování regulačníc­h a kontrolníc­h mechanismů – jako po skončení finanční krize z roku 2008.

Tohle ale podle mne není žádoucí a na pád SVB by se mělo nahlížet opravdu specificky. Nicméně Fed už připravil nový program, kdy by bankám, které by se ocitly na prahu problému s likviditou, mohl za tržní úrok likviditu poskytnout. Kritici hovoří o určitém návratu ke kritizovan­ému kvantitati­vnímu uvolňování, protože by to mohlo vést ke zvyšování bilance Fedu. Ale podle mne jsou to silná slova, banky budou tento systém kvůli relativně vysokým úrokům využívat spíše ojediněle.

LN Zprávy z USA vyvolaly paniku na finančních trzích. Už se to uklidnilo? A co koruna?

Akcie některých regionální­ch bank už umazaly katastrofá­lní ztráty, během posledních hodin přidávaly i stovky procent. Obecně vzato je nejvyšší míra strachu už za námi a vše se postupně začne stabilizov­at. Kde ale zůstal stres, je výhled úrokových sazeb Fedu. Investoři po vystoupení šéfa Fedu Jeroma Powella minulý týden očekávali zvýšení na 5,5 až 5,75 procenta, ale nyní se už čeká méně výrazné zvýšení a snižování úroků od července. Takový scénář však není s ohledem na inflaci příliš realistick­ý.

Korunu to ovlivnit může. Koruna má typicky tendenci posilovat, když je na trhu pozitivní nálada a chuť jít do rizika, při averzi k riziku naopak oslabovat. A nyní averze k riziku roste.

LN Autority včetně amerického prezidenta Bidena slíbily vkladatelů­m odškodnění nad rámec pojištění...

Ministryně financí Janet Yellenová vyloučila, že by výplatu vkladů na sebe vzal stát. Bude se to asi řešit kombinací prostředků z fondu pojištění vkladů, financovan­ého bankami, plus se bude hledat zájemce o aktiva padlých bank. U nás se třeba podobně loni řešila ruská Sberbank, již převzala Česká spořitelna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia