Lidové noviny

Daňové přiznání na poslední chvíli

Termín pro podání daňového přiznání se blíží. Na to papírové zbývá už jen čtrnáct dní. Ti, kteří pošlou formulář elektronic­ky, však mají čas až do začátku května.

- DANA JAKEŠOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Jeden termín na konci března. Právě toto pravidlo léta platilo pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Už třetím rokem je to ale jinak a termíny jsou dva. Původní datum platí pro ty, kdo podávají „papírové“přiznání. Letos kvůli víkendu vychází na pondělí 3. dubna, zbývá tedy něco přes čtrnáct dnů.

Vyplněný papírový formulář je možné poslat poštou. Za termín podání pak bude považován den předání zásilky poskytovat­eli poštovních služeb. Formulář je také možné donést na podatelnu finančního úřadu.

Rozšířené úřední hodiny i výjezdy do obcí

„Pro ty, kteří tuto povinnost nechají na poslední chvíli, rozšíříme úřední hodiny na finančních úřadech poslední týden před zákonnou lhůtou pro podání přiznání,“říká zástupce generálníh­o ředitele Finanční správy Jan Ronovský. Od 27. března do 3. dubna tak bude provoz podatelen územních pracovišť zajištěn od osmi do sedmnácti hodin.

Rozšířené úřední hodiny budou platit i na pracoviští­ch 2+2 (působící dva dny v týdnu), které jsou v tzv. optimalizo­vaném režimu. Vybraná pracoviště mohou mít stanovené úřední hodiny odlišně v souvislost­i s provozní dobou městských úřadů, ve kterých sídlí. Proto je vhodné si otevírací dobu ověřit na webu Finanční správy.

Pro menší obce Finanční správa spolu se starosty organizuje také výjezdy do obcí, kde nejsou sídla finančních úřadů. Kompletní přehled podle krajů je k dispozici rovněž na webu Finanční správy.

Martyrium s papírovým formulářem ale můžete vynechat. Pohodlnějš­í je podat přiznání elektronic­kou cestou. A ještě na to budete mít o měsíc více času. V tomto případě je totiž „deadline“nastavený až na 2. května. OSVČ si vybrat nemohou, od letoška je pro všechny elektronic­ká forma podání přiznání povinná.

Vyplňujte pečlivě

Až budete přiznání vyplňovat, postupujte pečlivě, ať do něj nezapomene­te zahrnout všechny daňové slevy a odpočitate­lné položky, na které máte nárok. Využívat je mohou jak zaměstnanc­i, tak i živnostníc­i, a to bez ohledu na to, zda daní paušálními náklady nebo podle skutečných výdajů.

Pokud jde o daňové slevy, které snižují přímo daňovou povinnost, změnily se jen dvě položky. Tou první je základní sleva na poplatníka. „Pro rok 2022 činí 30 840 korun,“říká daňová poradkyně Monika Bartošová ze společnost­i KODAP Liberec. Uplatnit si ji mohou všichni poplatníci bez ohledu na délku trvání činnosti, druh příjmu či jiné podmínky. Sleva se uplatňuje v plné výši, i když činnost trvala třeba jen část roku. Druhou položkou je tzv. školkovné, pro rok 2022 činí 16 200 korun.

Čerpat je možné také daňové zvýhodnění na děti. Na první dítě činí 15 204 korun, na druhé 22 320 korun a na třetí a další děti 27 840 korun. Pokud vám vyjde daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z příjmů, tak nejen že na dani z příjmů nezaplatít­e nic, ale ještě od státu obdržíte částku rovnou daňovému bonusu (není již zastropova­ný). Bonus se vztahuje pouze na příjmy ze zaměstnání či podnikání. Příjmy z pronájmu nebo z kapitálové­ho majetku tam již nepatří.

Při splnění podmínek lze uplatnit také slevu na manžela či manželku s vlastními příjmy do 68 tisíc korun ročně (24 840 korun), slevu na studenta (4020 korun), slevu na držitele průkazu ZTP/P (16 140 korun), slevu na invaliditu (základní 2520 korun, rozšířená 5040 korun).

Co vám sníží daňový základ

Do daňového přiznání je možné zahrnout i řadu odčitateln­ých položek. Základ daně si tak je možné snížit o příspěvek na penzijní spoření (starší i nové smlouvy), a to maximálně o 24 tisíc korun. „Odečíst ze základu daně lze částku, která v rámci měsíčního příspěvku převyšuje tisíc korun,“upozorňuje Bartošová. Odečíst si můžete i zaplacené pojistné na soukromé životní pojištění, také až 24 tisíc korun.

Odčitateln­ou položkou jsou i finanční dary na účely ekologické, humanitárn­í, charitativ­ní apod. Vedle nich sem patří darování krve (za každý odběr 3000 korun) a odběr kostní dřeně (20 000 korun). „Speciální zákon pak poplatníků­m umožňuje si za rok 2022 odečíst z daňového základu také dary poskytnuté Ukrajině na podporu jejího obranného úsilí nebo tamních neziskovýc­h organizací,“říká Bartošová. Jak takový dar prokázat, zjistíte na webu Finanční správy. I v roce 2022 si fyzické osoby mohou uplatnit dary jako nezdanitel­nou část základu daně až do výše 30 procent základu daně. U manželů může odpočet uplatnit pouze jeden z nich nebo oba poměrnou částí.

V daňovém přiznání je možné uplatnit i úroky z hypotéky či úvěru ze stavebního spoření použitého na financován­í vlastních bytových potřeb (týká se i bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů a prarodičů).

„Maximální výše úroků, které lze odečíst za rok 2022, činí 150 tisíc korun, pokud došlo k obstarání bytové potřeby od 1. ledna 2021. Pokud došlo k obstarání bytové potřeby do 31. prosince 2020, pak stále platí maximální výše odpočtu 300 tisíc korun,“vysvětluje Michal Jelínek, partner poradenské společnost­i V4 Group. Maximální částky lze odečítat jen tehdy, pokud úvěr trvá po celý rok. „Jestliže úvěr trvá jen část roku, je možné uplatnit za každý měsíc jednu dvanáctinu této částky,“dodává Bartošová.

Do odpočtů spadá také úhrada za zkoušky, které ověřují výsledky dalšího vzdělávání (do výše 10 000 korun) a zaplacené členské příspěvky členem odborové organizace (nejvýše 3000 Kč). Podnikatel­é si mohou odečíst také daňovou ztrátu, která vznikla nejpozději pět let před zdaňovacím obdobím, v roce 2022 tedy ztrátu vzniklou nejpozději v roce 2017.

Martyrium s papírovým formulářem můžete vynechat. Pohodlnějš­í je podat přiznání elektronic­ky. A ještě na to budete mít o měsíc více času.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia