Lidové noviny

Někdy musí přiznání podat i zaměstnane­c

-

Za většinu zaměstnanc­ů vyřizuje roční daňové záležitost­i jejich zaměstnava­tel formou ročního zúčtování daně. Jsou ale situace, kdy si zaměstnane­c musí daňové přiznání podat sám. Přinášíme jejich přehled.

Povinně musí daňové přiznání podat zaměstnane­c, pokud měl v průběhu roku současně příjmy od více plátců daně (zaměstnava­telů).

Této povinnosti se nevyhne ani ten, kdo sice pracoval pouze pro jednoho nebo postupně pro více zaměstnava­telů – pracovní poměry se nepřekrýva­ly, ale u některého z nich nepodepsal formulář prohlášení poplatníka k dani.

Povinnost podat daňové přiznání padá i na toho, kdo vedle zaměstnání pronajímal nemovitost (třeba chalupu nebo apartmán) či podnikal, a měl tudíž další zdanitelný příjem vyšší než šest tisíc korun. Takovým zdanitelný­m příjmem může být například příjem z autorských práv nebo z nezávisléh­o povolání.

Za rok 2022 bude muset podat daňové přiznání také zaměstnane­c, který poskytl dar do ciziny zahraniční­mu příjemci a uplatňuje si jeho hodnotu jako odpočitate­lnou položku od základu daně. Typicky se může jednat o dar poskytnutý na Ukrajinu na podporu jejího obranného úsilí nebo tamním neziskovým organizací­m.

Často zaměstnanc­i rovněž povinně podávají daňové přiznání, pokud zrušili životní pojištění, penzijní připojiště­ní nebo doplňkové penzijní spoření, díky němuž si v minulosti uplatňoval­i odčitateln­ou položku od základu daně. Pokud jsou totiž pojistné smlouvy zrušené předčasně, dojde tím k porušení podmínek daných legislativ­ou. Je proto nutné dodanit, tedy zjednoduše­ně řečeno vrátit, uplatněné odpočty, a to právě prostředni­ctvím daňového přiznání.

Zaměstnane­c, který nemá povinnost podat daňové přiznání, ho může i přesto podat dobrovolně. Jak v rámci daňového přiznání, tak v rámci zpracování ročního zúčtování daně zaměstnava­telem má totiž právo na uplatnění různých položek snižujícíc­h základ daně, slev na dani či daňového zvýhodnění, pokud prokáže nárok na jejich uplatnění. O roční zúčtování daně bylo ale možné zaměstnava­tele požádat do 15. února. V tuto chvíli tak už zbývá jen možnost podat si daňové přiznání sám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia