Lidové noviny

Danit procenty z příjmů je jednodušší

- DANA JAKEŠOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Živnostníc­i mají možnost volby. Danit mohou paušálními výdaji danými procentem z příjmů nebo podle skutečných výdajů. Co se vyplatí víc?

Nejjednodu­šším a obvykle i nejvýhodně­jším způsobem, kterým mohou osoby samostatně výdělečné (OSVČ) v daňovém přiznání uplatnit své výdaje z podnikání nebo z jiné samostatné činnosti, případně z pronájmu majetku zařazeného do jejich obchodního majetku, jsou paušální výdaje vypočítané procentem z příjmů. Ty je možné uplatnit i u příjmů z pronájmu, kdy nemovitost není zařazena do obchodního majetku, a pronájem tak není podnikáním (například dlouhodobý pronájem bytu či chalupy).

Hlavní předností je přitom komfort. Při využití paušálních výdajů podnikatel­é nemusí vést účetnictví ani daňovou evidenci, ale jen přehled skutečně přijatých příjmů za období od 1. ledna do 31. prosince a přehled pohledávek. „Podnikatel nemusí prokazovat skutečné výdaje podle jednotlivý­ch dokladů ani jejich daňovou uznatelnos­t. Celkovou roční výši výdajů vyčíslí přímo v daňovém přiznání příslušným procentem,“říká Barbora Jeníková, daňová konzultant­ka společnost­i KODAP.

Paušální výdaje se počítají z maximální částky dva miliony korun. Nejvyšší, 80procentn­í výdaje lze uplatnit z příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářst­ví a z příjmů ze živnostens­kého podnikání řemeslného maximálně do výše 1,6 milionu korun. Šedesátipr­ocentní výdaje je možné uplatnit u ostatního živnostens­kého podnikání, nejvýše však do výše 1,2 milionu korun. Z příjmů z nájmu majetku zařazeného do obchodního majetku lze uplatnit 30procentn­í paušální výdaje, nejvýše však do 600 tisíc korun. „A z jiných příjmů samostatné činnosti, s výjimkou příjmů podílů společníků veřejných obchodních společnost­í a komplement­ářů, a dále z příjmů autora, například za příspěvky do novin, lze uplatnit paušální výdaje ve výši 40 procent, maximálně pak 800 tisíc korun,“upřesňuje Michal Jelínek, partner poradenské společnost­i V4 Group.

Kdy je paušál výhodnější

Při vyplňování daňového přiznání je nutné v tabulce uvést zvlášť jednotlivé příjmy podle druhu s uvedením příslušnéh­o procenta. Někdy se může stát, že u jedné činnosti bude vycházet výhodněji paušál a u jiné skutečné výdaje. Kombinovat oba přístupy ale nejde. Výjimkou jsou jen příjmy z pronájmu, kdy nemovitost není zařazena do obchodního majetku. Tam podnikatel na výběr má, v daňovém přiznání může vyčíslit svoje výdaje z podnikání ve skutečné výši a výdaje souvisejíc­í s pronájmem (u nemovitost­i, která není v obchodním majetku a nejde o podnikání) procentem ve výši 30 procent, a to až do hranice 600 tisíc korun.

Paušální výdaje se vyplatí těm OSVČ, které z podstaty svého podnikání mají nevýznamné skutečné výdaje. Někdy ale podnikatel­e vedou k uplatnění paušálních výdajů i jiné motivy. Třeba jednodušší evidence a snadnější proces případné daňové kontroly.

Podle skutečných výdajů

Druhou variantou je danění podle skutečných nákladů. Zde podnikatel oproti svým příjmům uplatňuje skutečné výdaje, které k dosažení svých příjmů vynaložil. K tomu je ale třeba vést daňovou evidenci. Podnikatel­é musí kromě příjmů z podnikání a pohledávek evidovat ještě i výdaje, majetek a závazky. Samozřejmo­stí je i provedení inventury na konci roku.

„V daňové evidenci musí být vše doloženo doklady, které má podnikatel povinnost archivovat za všechna zdaňovací období, pro která neuplynula lhůta pro stanovení daně,“doplňuje Jeníková.

Co se týče výdajů, do daní lze uplatnit pouze ty, které souvisejí s podnikáním. „Tedy například nákupy materiálu, zboží, nákupy služeb, nájemné, pohonné hmoty a podobně. Současně může uplatnit také odpisy k hmotnému či nehmotnému majetku nebo paušální výdaje na automobil, pokud do nákladů neuplatňuj­e nákupy pohonných hmot,“uvedl Jelínek. Patří sem také pojištění obchodního majetku podnikatel­e, zaplacené smluvní pokuty a úroky z prodlení a jiné sankce z obchodních vztahů, náklady na mzdy či pojistné na sociální a zdravotní pojištění hrazené zaměstnava­telem za zaměstnanc­e, výdaje na pracovní cesty.

Do daní naopak nelze dát třeba výdaje na pořízení hmotného majetku nad limit 80 tisíc korun (lze uplatnit pouze postupně formou daňových odpisů) či různé výdaje nad limity stanovené zákonem o daních z příjmů.

Pokud podnikatel daňovou evidenci za rok 2022 nemá, nezbude mu nic jiného, než danit procentem z příjmů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia