Lidové noviny

Daně snadno vyřídíte online

OSVČ musí přiznání podat výhradně elektronic­kou formou. Využít k tomu mohou třeba datovou schránku

- DANA JAKEŠOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí redakce

Papírovému formuláři daňového přiznání pomalu zvoní hrana. Podat daňové přiznání touto cestou je ale stále možné. Ovšem skupina poplatníků, která tuto variantu může využít, se ztenčuje. Nová legislativ­a, přesněji novela zákona o elektronic­kých úkonech a autorizova­né konverzi dokumentů, totiž od 1. ledna rozšířila okruh osob, kterým se automatick­y, tedy ze zákona, zřizuje datová schránka. V několika etapách tak do konce března stát zřídí datovou schránku těm, kteří mají IČO. Tedy všem OSVČ a také nepodnikaj­ícím právnickým osobám, což jsou spolky, nadace, obecně prospěšné společnost­i či společenst­ví vlastníků jednotek (SVJ).

Z toho plyne jedna zásadní věc. „Podle platné legislativ­y je ten, kdo má zpřístupně­nou datovou schránku, která mu byla zřízena ze zákona, nebo mu byla zákonem uložena povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, povinen učinit daňové přiznání pouze elektronic­ky s využitím dálkového přístupu ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně,“upozorňuje Michal Jelínek, partner V4 Group. Jinými slovy, živnostník (a další skupiny poplatníků) už nemůže použít papírový formulář, dokonce ani libovolný interaktiv­ní formulář, který najde na internetu. Musí vždy postupovat přes portál správce daně.

Daňové přiznání přes počítač

Datová schránka je přitom jen jednou z cest, kterou lze elektronic­ky přiznání podat. A platí to i pro živnostník­y. Podání doručovaná tímto způsobem musí být ve zveřejněné­m formátu a struktuře XML souboru. Pro jeho vytvoření lze využít elektronic­ké formuláře aplikace EPO, což je elektronic­ká podatelna orgánů Finanční správy ČR. Po vytvoření XML souboru se poplatník přihlásí klasickou cestou do své datové schránky, zadá adresáta pomocí ID datové schránky, připojí vygenerova­ný XML soubor a odešle na příslušnéh­o správce daně.

Prostředni­ctvím datové schránky je možné komunikova­t nejenom s finančním úřadem, ale například také se správou sociálního zabezpečen­í či zdravotní pojišťovno­u. Poslat přes ni lze třeba i žádost o řidičský průkaz.

Online finanční úřad

Zdá se vám datovka složitá? Nevadí. Nabízejí se ještě další možnosti elektronic­kého podání. Plnohodnot­nou alternativ­ou je podání přes Online finanční úřad. Dostupný je na daňovém portálu Mojedane.cz, který provozuje Generální finanční ředitelstv­í. Jeho součástí je také přístup do daňové informační schránky uživatele, označované jako DIS+ (pozor, neplést s Datovou schránkou). „Do daňové informační schránky se můžete přihlásit přes Identitu občana, tedy například pomocí tzv. bankovní identity, eObčanky, mobilního klíče eGovernmen­tu či NIA ID. Přístup je možný rovněž pomocí přihlašova­cích údajů do datové schránky nebo na základě vyžádaných přístupový­ch údajů vydávaných finanční správou,“popisuje Jana Melicharov­á, daňová poradkyně ze společnost­i KODAP.

Tento online finanční úřad může využít každý, kdo má nějakou daňovou povinnost, tedy nejen živnostníc­i a další OSVČ, ale také zaměstnanc­i, majitelé nemovitost­í i firmy. Vyřídit přes něj je totiž možné všechny daňové povinnosti. Tedy nejen daň z příjmu fyzických osob, ale také třeba silniční daň či daň z nemovitých věcí.

Elektronic­ká podatelna

Třetí možností je využít pro sestavení přiznání aplikaci EPO, kde najdete interaktiv­ní formulář. Výhodou je, že jsou v něm zahrnuté různé automatick­é kontroly. Například vám tak neumožní uplatnit si vyšší slevu, než je uvedena v zákoně. Pomocí EPO lze přiznání i elektronic­ky odeslat přes portál Moje daně, a to buď s využitím elektronic­kého podpisu, nebo přístupu do datové schránky.

Odeslání je možné i bez uznávaného elektronic­kého podpisu. V takovém případě je však nutné doručit do pěti dnů od odeslání podání na místně příslušný finanční úřad podepsaný e-tiskopis. Za den podání bude platit den, kdy bylo přiznání elektronic­ky odesláno prostředni­ctvím aplikace EPO, ne až den dodatečnéh­o potvrzení.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoli­v uvedenou variantu, nezapomeňt­e, že případnou vypočtenou daň je třeba uhradit ve stejné lhůtě, jaká platí pro podání daňového přiznání. Tj. do 3. dubna v případě, že použijete papírový formulář, nebo do 2. května, využijete-li elektronic­kou cestu.

Online finanční úřad může využít každý, kdo má daňovou povinnost, tedy nejen živnostníc­i, ale také zaměstnanc­i, majitelé nemovitost­í i firmy

 ?? ILUSTRAčNí FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Datová schránka je jen jednou z cest, kterou lze elektronic­ky podat přiznání
ILUSTRAčNí FOTO SHUTTERSTO­CK Datová schránka je jen jednou z cest, kterou lze elektronic­ky podat přiznání

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia