Lidové noviny

Superschop­nost střílet góly

- DOMINIK DUFFEK

Před třemi týdny v Lipsku se za poločas jen sedmkrát dostal k míči. V osmifinálo­vé odvetě Ligy mistrů jen za půli nasázel Erling Haaland hattrick. A pořád neměl dost. Po přestávce se norský útočník Manchester­u City prosadil ještě dvakrát, čímž se zásadně podílel na výhře 7:0. Stal se teprve třetím fotbalisto­u, který v zápase Champions League vstřelil pět gólů.

Je to úžasný večer. Jsem hrdý na to, že v Lize mistrů můžu hrát. Jak všichni vědí, tuhle soutěž miluju. A dát tady pět gólů, to je neskutečné, jsem šťastný,“řekl Haaland v rozhovoru pro televizi BT Sport.

Podařilo se mu něco, co před ním dokázali jen dva fotbalisté.

Prvním byl, samozřejmě, fenomén Lionel Messi. Bylo to rovněž v osmifinálo­vé odvetě a proti německému soupeři. V březnu 2012 skóroval pětkrát za Barcelonu proti Leverkusen­u, v jehož obraně hrál Michal Kadlec.

O dva roky později Luiz Adriano dal pět gólů za Šachtar Doněck v základní skupině proti BATE Borisov.

Adriano stihl za sedmnáct minut čtyři góly – od 28. minuty do závěru poločasu. Ten pátý přidal v 82. minutě.

Messi dal dva góly v první půli, další dva krátce po přestávce a pátý v samém závěru.

To Haaland zvládl v úterý večer své parádní představen­í za pětatřicet minut – od 28. do 57. minuty. Pak ho trenér Pep Guardiola vystřídal.

„Když jsem odcházel ze hřiště, říkal jsem mu, že chci dát double hattrick. Ale co naděláte,“smál se Haaland při rozhovorec­h po zápase.

„Pět gólů za půl hodiny a něco... Neuvěřitel­ný kluk, obrovský talent. Síla, mentalita. Je to gólové monstrum,“rozplýval se španělský trenér.

Potřebuje ho fit do závěru sezony, v níž City honí obhajobu titulu v Premier League, je ve hře

v Anglickém poháru a především chce konečně triumfovat v Champions League.

Mimochodem, u Messiho počinu byl tenkrát rovněž trenér Guardiola.

Haaland je zároveň nejmladším střelcem třiceti branek v prestižní klubové soutěži. Dokázal to ve dvaadvacet­i letech, sedmi měsících a jedenadvac­eti dnech.

O šestnáct dní překonal francouzsk­ého útočníka Kyliana Mbappého z Paris St. Germain, navíc přidal ještě jeden zásah.

Jak je Haalandův počin unikátní, ukazuje srovnání se známým anglickým reprezenta­ntem Waynem Rooneym, který pálil za městského rivala United. Ten na metu třiceti zásahů v Lize mistrů potřeboval 85 utkání, Haalandovi jich stačilo jen 25.

„Když dám pět gólů, už prostě musím říct, že mám superschop­nost. Moc jsem nad tím nepřemýšle­l a prostě střílel. V hlavě je to všechno rychlé, neřešíte detaily,“popisoval.

V současném ročníku se ve všech soutěžích prosadil už devětatřic­etkrát. Twitterový účet Manchester­u City dodává: „Je teprve březen.“

Není snad nutné doplňovat, že

jde o klubový rekord v jedné sezoně.

„Má v sobě bezpochyby určitý um, který ho odlišuje od ostatních. Ale není to jen o tom správně trefit místo, kde brankář nestojí – jde o to předvídat, kam se míč odrazí a kde přesně stát. A mít tohle v tak mladém věku je unikátní,“všiml si bývalý anglický reprezenta­nt Joleon Lescott.

„Erlinga a jeho schopnosti znám velmi dobře. Jakmile je blízko gólu, okamžitě po něm jde,“prohlásil Marco Rose, trenér Lipska. Norského útočníka v minulé sezoně vedl v Dortmundu.

Haaland načal rekordní zápis z penalty, kterou hlavní rozhodčí po konzultaci s videorozho­dčím odpískal za ruku v nepřirozen­é poloze.

Podruhé dorážel hlavou De Bruyneho ránu, která se odrazila od břevna. Nejdříve vyhrál souboj, vybojoval míč pro spoluhráče a pak jeho střelu dorazil.

Pátý hattrick v sezoně mu daroval nešťastným odkopem z brankové čáry Haidara poté, co si norský střelec prozíravě naběhl do míst na zadní tyči. Ve druhém poločase si pak dvakrát našel míč ve vápně a zakončil.

„Mám trochu zatemněno a moc si ty góly nepamatuju. Vím, jak jsem střílel, ale vůbec ne, jak jsem u toho přemýšlel. Po těch oslavách jsem byl vážně unavený,“usmíval se Haaland.

„Už kdysi jsme mívali podobný čich na góly, když tu hrával Sergio Agüero. Ale taky jsme často inkasovali, což byl důvod, proč jsme se nikdy v Lize mistrů daleko nedostali,“přemítal Guardiola.

City bylo jen jednou ve finále, v roce 2021 podlehlo 0:1 Chelsea a na vysněnou trofej stále čeká. „Teď máme pevnou obranu. Kluci hrají fantastick­y a pravidelně ukazují, čeho jsou schopni. To nám hodně pomáhá,“zdůraznil Guardiola.

Neuvěřitel­ný kluk, obrovský talent. Jeho síla, mentalita. Je to gólové monstrum.

Pep Guardiola trenér Manchester­u City

 ?? FOTO ČTK ?? Pět zásahů. Nezastavit­elný norský střelec Erling Haaland z Manchester­u City ukazuje prsty na rukou, kolik vstřelil v utkání Ligy mistrů proti Lipsku gólů.
FOTO ČTK Pět zásahů. Nezastavit­elný norský střelec Erling Haaland z Manchester­u City ukazuje prsty na rukou, kolik vstřelil v utkání Ligy mistrů proti Lipsku gólů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia