Lidové noviny

Česká hvězda hostem v Praze

Basketbali­stka Reisingero­vá v dresu Salamanky soupeří v play off Euroligy s USK

- STANISLAV KUČERA

Po nedávném konci někdejších opor zdárně zaplňuje uvolněné pozice. V pouhých 24 letech platí za momentálně nejlepší českou basketbali­stku, hájí barvy Salamanky, s níž vede prestižní španělskou ligu. Pivotka Julia Reisingero­vá si dělá zálusk i na úspěch v Eurolize, jenže v prvním zápase čtvrtfinál­e musela vstřebávat jednoznačn­ou porážku 56:77 v Praze proti USK.

Zažila tak nezvyklou situaci: coby hráčka hostujícíh­o týmu zavítala do pražské haly Královka, kterou má zafixovano­u především jako dějiště domácích reprezenta­čních duelů. „Bylo hezké si tady zahrát,“přiznala s úsměvem.

Takže jste neměla trému?

LN

Vůbec. Čekala jsem nervozitu nebo že přijde zvláštní pocit, ale bylo to skvělé. Už jen tady hrát, vidět všechny lidi a užít si basket bylo super.

LN Kdo všechno vás v hale podporoval?

Má nejlepší kamarádka s rodinou, celá má rodina. Babička nebo teta nemají často možnost mě vidět naživo. Takže bylo příjemné si tu zahrát i jako soupeř.

Navíc i váš tým měl v hledišti slušný kotel.

LN

Dorazila totiž škola ze Salamanky, která byla v Praze na výletě. Byla to absolutní náhoda.

Nekazí vám prožitek jasná prohra vašeho týmu?

LN

Bohužel nám zápas nevyšel, takže jsme smutné, čekaly jsme trochu víc. Nechaly jsme je moc rychle vstoupit do hry, což byl náš konec. Ještě jsme se snažily vrátit, ale když už je jeden tým na koni, je těžké ho shazovat.

LN Vy osobně jste za 18 minut stihla 11 bodů a šest doskoků. Jste spokojená?

Bohužel ještě nejsem zdravotně v pořádku, pořád se dostávám ze zranění, které nechci specifikov­at. Chvilku mohu hrát trochu víc, ale celkově moc minut za sebou nezvládám.

V Salamance hrajete už v pátek, na co se USK může těšit?

LN

Bude plno, máme dost velkou

fanouškovs­kou základnu a diváky hrozně baví zápasy v Eurolize. Bude vyprodáno a věřím, že fandové udělají super atmosféru. Neříkala

bych tomu peklo, ale atmosféra bude dobrá.

I díky této podpoře vedete španělskou ligu?

LN

Máme těžkou sezonu, ze začátku jsme nebyly ani třetí. Nevěděly jsme, jak se sehrát, jak se soustředit. Trápily jsme se a samy na sebe jsme si vytvářely tlak. Ale změna trenéra nám dodala pozitivní impulz, hodně nám pomohla.

Takže nyní jste spokojená?

LN

Cítím, že se zlepšuju. Tahle sezona mohla být skvělá, začala jsem výborně, ale pak přišla menší zranění, která se vyvinula ve větší. Bohužel se pořád trápím, doufám, že to za chvíli přejde.

V červnu vás s reprezenta­cí čeká mistrovstv­í Evropy, těšíte se?

LN

Mám radost, že holky zvládly poslední kvalifikac­i i beze mě. Hrály skvěle a myslím, že nás čeká hezký EuroBasket. V Tel Avivu si to užijeme, máme celkem příznivý los, těším se. Snad se vyléčím, abych turnaj zvládla.

 ?? FOTO ČTK ?? Přijela jako soupeřka. Julia Reisingero­vá ze Salamanky (vlevo) brání Teju Oblakovou z domácího družstva USK Praha v úvodním čtvrtfinál­e Euroligy.
FOTO ČTK Přijela jako soupeřka. Julia Reisingero­vá ze Salamanky (vlevo) brání Teju Oblakovou z domácího družstva USK Praha v úvodním čtvrtfinál­e Euroligy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia