Lidové noviny

Švédské ztráty v Americe

- ISTVÁN LÉKO

Pravdu nejspíš mají finančníci, kteří tvrdí, že ratingové agentury často připomínaj­í klasického paroháče. O tvrdé realitě se vždy dozvědí jako poslední. Kauza padlé americké Silicon Valley Bank (SVB) ukázala, že mocné ratingové agentury, před jejichž návštěvami se třesou finanční ředitelé velkých podniků, se od pádu Lehman Brothers v roce 2008, který způsobil globální finanční krizi, vůbec nepoučily. Připomínám, že 12. září 2008 Standard & Poor’s vydala pro Lehman Brothers hodnocení AAA, tedy nejlepší možné, jenže o tři dny později banka zkrachoval­a… SVB s aktivy kolem 200 miliard dolarů, což odpovídá zhruba třem čtvrtinám HDP České republiky, se do svého pádu také pyšnila skvělým hodnocením A. A tomu řada investorů uvěřila, proto kupovala akcie banky hlava nehlava.

Největší švédský penzijní fond Alecta v pondělí ústy svého ředitele Magnuse Billinga přiznal, že investice dvě miliardy eur do akcií tří amerických bank byly katastrofá­lní. Dvě z dotyčných bank zkrachoval­y (po SVB

SHORT

padla i Signature Bank) a cena akcií First Republic Bank výrazně klesla. Penzijní gigant Alecta byl pověstný tím, že měl v portfoliu málo akcií, přesto se stal čtvrtým největším majitelem SVB. Švédové papíry banky začali kupovat v červenci 2019 a hodnota investice krátce před pádem SVB dosáhla 790 milionů eur.

Akcie Signature Bank si pořizovali už od roku 2016 a za sedm let do ní napumpoval­i 284 milionů eur. Alecta, která má 2,6 milionu klientů, po tomto dobrodružs­tví nenávratně odepíše zhruba 1,1 miliardy eur, což je hodně, ale představuj­e jen asi jedno procento spravovaný­ch peněz. Ředitel Billing počítá s tím, že fond ztratí i část z 915 milionů dolarů vložených do akcií First Republic Bank, která se rovněž dostala do potíží. Kauza ve Švédsku vyvolala pobouřené reakce, protože předtím, než Alecta opojena vidinou velkých zisků začala kupovat akcie SVB a Signature Bank, prodala podíly ve dvou švédských bankách. „Jako investoři jsme selhali. Musíme přemýšlet o tom, co jsme udělali špatně,“řekl Billing. Kdo uvěří, že šéf Alecty neví, kde udělal chybu, ať zvedne ruku!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia