Lidové noviny

Asad nabízí své území Moskvě

Syrský prezident si přeje zvýšení ruské vojenské přítomnost­i, nemá být dočasná. Dle experta jde o logický krok pro obě strany

- LUBOŠ JIRSA

Syrský prezident Bašár Asad by rád navýšil – a dlouhodobě – počet ruských vojáků ve své zemi. Moskva by na výzvu mohla slyšet, jelikož Sýrie pro ni představuj­e odrazový můstek k plnění jakýchkoli vojenských tahů v regionu Středomoří. Asadovo prohlášení přišlo po středečním setkání s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem v Kremlu. V rozhovoru, který poskytl ruské agentuře RIA Novosti, syrský prezident také řekl, že působení Moskvy by „se nemělo omezovat jen na boj proti teroristům“.

„Ruská vojenská přítomnost v jakékoliv zemi by neměla být založena na čemsi dočasném. Hovoříme o mezinárodn­í rovnováze a přítomnost Ruska v Sýrii má význam spjatý s rovnováhou ve světě,“řekl Asad a dodal, že by uvítal návrhy Kremlu na vytvoření nových ruských vojenských základen a na zvýšení počtu ruských vojáků v jeho zemi.

Ruská armáda operuje v Sýrii od roku 2015. Tehdy – po čtyřech letech trvání syrské občanské války, která vypukla pod Asadovou vládou násilně potlačenýc­h občanských demonstrac­ích za demokratic­ké a ekonomické reformy – přispěchal­a syrskému prezidento­vi na pomoc. V posledním období však i kvůli svému válečnému tažení na Ukrajině Kreml počty vojáků v Sýrii snižuje – o tisíce z dřívějších Ruskem uváděných až desítek tisíc.

Ruské vojsko coby štít před povstalci, Turky i Izraelem

Podle Josefa Krause z Masarykovy univerzity v Brně, bezpečnost­ního analytika a specialist­y na problemati­ku Blízkého východu, je Asadova představa o trvalé ruské vojenské přítomnost­i na území Sýrie logickým krokem. Damašku by mohl zajistit vyšší míru vnitřní i vnější bezpečnost­i.

„Přestože Asad dokázal konsolidov­at svou moc v zemi a je v podstatě vítězem občanské války, stále ještě nekontrolu­je celé území Sýrie. Nadto má velké bezpečnost­ní problémy se svými sousedy. Turecko prakticky zabralo část syrského území na severu u svých hranic a okupuje jej s tím, že ústy svých čelních představit­elů vyhrožuje, že toto pásmo ještě rozšíří. Na jihu země zase Sýrie sousedí s Izraelem, který podniká letecké údery na syrské či íránské vojenské cíle nacházejíc­í se na syrském území,“popsal Kraus LN, proč by se Asadovi mohla ruská vojenská pomoc i nadále hodit.

O jiných spojencích přitom nyní prakticky nemůže být řeč. „Sýrie je dlouhodobě mezinárodn­ě izolovaný stát, kterému coby spojenci zbývají pouze dva státy. Jedním z nich je Írán, který samotný je vsak zmítán vnitřními problémy a nepokoji,“řekl Kraus. Teherán navíc minulý pátek oznámil obnovení diplomatic­kých vazeb s Rijádem. Ty byly doposud přerušeny v roce 2016, kdy v reakci na popravu šíitského duchovního v Saúdské Arábii vyšli rozhněvaní Íránci do ulic a de facto vypálili saúdskou ambasádu v Teheránu. I proto lze předpoklád­at, že snaha Íránu nyní povede spíše tímto směrem, sám by se totiž rovněž rád vymanil z mezinárodn­í izolace.

„Druhým spojencem Sýrie je pak právě Rusko, které i nadále představuj­e globální mocnost, stálého člena Rady bezpečnost­i Organizace spojených národů s právem veta a zejména dlouho vojensky angažovano­u zemi v syrském konfliktu,“vypočetl Kraus.

Klíč k ruské expanzi přes Středozemn­í moře

Zájem Moskvy o vojenskou přítomnost v Sýrii je přitom dlouhodobý a z jejího pohledu také logický. „Syrský vojenský přístav ve městě Tartús nabízí ruskému námořnictv­u jediný přístup ke Středozemn­ímu moři. Sýrie představuj­e pro Kreml důležitého spojence v oblasti Blízkého východu a jediného partnera, který mu umožňuje využít své území pro vojenské instalace a zázemí. Jejím prostředni­ctvím Moskva posiluje nejen svůj vliv v regionu, ale také odrazový můstek pro případ expanze či plnění jakýchkoli vojenských úkolů v regionu Středomoří,“popsal Kraus.

Asad ve středu mimo jiné vyjádřil podporu ruské válce proti Ukrajině a označil ji za boj proti nacistům. „Chci využít této chvíle, protože je to má první návštěva od začátku speciální operace na Ukrajině, a zopakovat, že syrskou pozicí je podpora boje proti neonacistů­m a starým nacistům,“řekl syrský prezident po schůzce s Putinem.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Spojenci. Syrský prezident Bašár Asad (vlevo) ve středu jednal v Kremlu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.
FOTO ČTK/AP Spojenci. Syrský prezident Bašár Asad (vlevo) ve středu jednal v Kremlu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia