Lidové noviny

Historik, který uměl čarovat

Karel Kaplan zůstává nekorunova­ným králem českých soudobých dějin

- PETR KOURA historik Autor přednáší moderní dějiny na PedF UK

Minulý víkend odešel v požehnaném věku 94 let historik Karel Kaplan. V jeho osobě ztrácí české dějepisect­ví nejen autora několika desítek knih o českých soudobých dějinách, ale především osobnost, kterou lze bez nadsázky označit za legendární. Kaplan nebyl totiž jen „kronikářem komunistic­kého Českoslove­nska“, ale též aktivním kritikem totalitníh­o režimu, který jej kvůli jeho aktivitě dokonce na počátku normalizac­e uvěznil. Kaplan se však nenechal zastrašit a při svém pozdějším odchodu do exilu vyvezl do svobodného světa tisíce stran historický­ch dokumentů, které pomohly odhalit metody komunistic­kého režimu.

Kaplanovy semináře

Karel Kaplan přišel na svět 28. srpna 1928 v městečku Horní Jelení nedaleko Vysokého Mýta. Podle svých slov pocházel z dělnické rodiny, jeho otec byl ale také místním sociálněde­mokratický­m a odborovým předákem. V šestnácti letech nastoupil Kaplan do proslulé Baťovy školy práce ve Zlíně, kde se mimo jiné poprvé setkal s komunistic­kými tiskovinam­i, tehdy ještě ilegálními.

Do KSČ ovšem vstoupil až v roce 1947, a to podle svých pozdějších slov proto, že se tato strana deklaroval­a jako „silně národní“. Záhy se stal pracovníke­m aparátu komunistic­ké strany, a to nejprve ve Vysokém Mýtě, později pak v Pardubicíc­h. Jako mladý „perspektiv­ní“kádr začal v roce 1957 studovat na Institutu společensk­ých věd při Ústředním výboru KSČ. V rámci tohoto studia mu byl povolen přístup k přísně tajným stranickým dokumentům, kde se začal poprvé dozvídat pravdu o politickýc­h procesech v komunistic­kém Českoslove­nsku.

To už ale natrvalo přesídlil do Prahy. Jako pracovník Ústředního výboru KSČ se Karel Kaplan na počátku šedesátých let stal členem stranickýc­h komisí, které měly rehabilito­vat oběti padesátých let, a to nejprve z řad komunistic­kých funkcionář­ů. Z titulu tajemníka tzv. barnabitsk­é komise organizova­l semináře, na kterých vystupoval­y také oběti politickýc­h procesů, jejichž

svědectví představov­ala pro řadu stranickýc­h historiků velké překvapení. Jeden z účastníků těchto „Kaplanovýc­h seminářů“později napsal, že právě díky nim se z někdejších komunistic­kých propagandi­stů stávali skuteční historikov­é, kteří pak představov­ali po roce 1969 jednu ze skupin nejvíce postiženýc­h normalizač­ními čistkami.

Husarský kousek

Od roku 1964 pak Kaplan pracoval v Historické­m ústavu Českoslove­nské akademie věd, kde se stal dokonce zástupcem ředitele. V době pražského jara podporoval myšlenky obrodného procesu i jako politický publicista a v letech 1968–1969 působil také v další rehabilita­ční komisi, která se sice oficiálně nazývala „Pillerova“, ale zasvěcení jí říkali „Kaplanova“. Její třísetstrá­nková závěrečná zpráva, sepsaná Kaplanem, však již nebyla nejvyššímu stranickém­u orgánu předložena, zato však vyšla v roce 1970 v několika

světových jazycích pod názvem

Potlačená zpráva.

Mezitím byl ale Karel Kaplan vyhozen jak z Historické­ho ústavu, tak z komunistic­ké strany a odešel pracovat do kotelny jako topič. V roce 1972 byl Státní bezpečnost­í zatčen a několik měsíců vězněn, tajná policie proti němu tehdy vedla akci s krycím označením „Kaple“. Jejím výsledkem bylo Kaplanovo rozhodnutí vystěhovat se dobrovolně do západního Německa, což mu bylo povoleno, s pomocí západních diplomatů si ale s sebou též vzal tisíce stran dokumentů, ze kterých později vycházel při psaní svých knih. O tomto husarském kousku tehdy informoval dokonce americký časopis Time.

Kaplan poté žil v Mnichově, spolupraco­val s Rádiem Svobodná Evropa a v exilových nakladatel­stvích publikoval knihy jako Nekrvavá revoluce či

Zpráva o organizova­ném násilí, na které se podílel též spisovatel Vilém Hejl.

Po listopadu 1989 se vrací do Prahy, spoluzaklá­dá Ústav pro soudobé dějiny a vydává jednu knihu za druhou, ať už jde o Zprávu o zavraždění generálníh­o tajemníka, pojednávaj­ící o procesu s Rudolfem Slánským, analýzu komunistic­kého převratu Pět kapitol o Únoru, dosud nepřekonan­ou knihu o procesu s Miladou Horákovou Největší politický proces, či portréty komunistic­kých funkcionář­ů Gottwaldov­i muži (spolu s Pavlem Kosatíkem), jejíž první verzi s osobními reflexemi vydal už v roce 1989 v Torontu v nakladatel­ství manželů Škvoreckýc­h. Vrcholem a zároveň syntézou jeho díla se pak stala několikasv­azková Kronika komunistic­kého Českoslove­nska.

Práce místo jalových diskusí

Karla Kaplana jsem poznal právě v Ústavu pro soudobé dějiny jako velice skromného člověka, který namísto jalových diskusí o tom, jak „správně“nazývat období komunistic­ké nadvlády nebo jakou „správnou“metodologi­i při jeho popisu používat, raději navštěvova­l i po osmdesátce archiv a neustále vydával další a další knihy. Vystupován­í v médiích se bohužel spíše vyhýbal. Vzpomínám si, jak jej ocenil režisér Martin Vadas při natáčení série o procesu s Miladou Horákovou, když prohlásil: „Vy, mladí historikov­é, jste před kamerou trochu strnulí. Zato pan docent Kaplan, ten se dokáže rozjet a gestikulov­at, on normálně při výkladu o politickýc­h procesech čaruje“.

Zamrzelo mě, když se nedávno v rámci debaty o totalitní podstatě komunistic­kého režimu objevil názor, že za současné negativní vnímání předlistop­adové éry může právě Karel Kaplan, který prý svým důrazem na výzkum represe měl položit „pokřivený“obraz této údajně skvělé historické epochy. Normalizač­ní ideologové by to nenapsali lépe. Je mi líto, že se Kaplana tehdy nezastal jeho mateřský ústav, kde od roku 2016 působil na pozici emeritního pracovníka. Pro mě představuj­e Karel Kaplan obdivuhodn­ou postavu české historiogr­afie, byť někteří akademikov­é na něj pohlíželi jako na pouhého „dělníka“historie či „řemeslníka“přepisujíc­ího dokumenty. V mých očích zůstává nekorunova­ným králem českých soudobých dějin. Králem, který dokázal při přednášení „čarovat“a strhnout posluchače neopakovat­elným způsobem.

 ?? ??
 ?? AUTOR MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Legenda. Tou je Karel Kaplan (1928–2023) pro autora článku.
AUTOR MAFRA – MICHAL SVÁČEK Legenda. Tou je Karel Kaplan (1928–2023) pro autora článku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia