Lidové noviny

Nemocnice jsou líhně na rizikové bakterie

Deset tisíc lidí ročně kvůli tomu zemře ● Nejhorší jsou oddělení JIP ● Většinu infekcí přenesou zdravotníc­i

- VERONIKA RODRIGUEZ

Do nemocnice přijedou s „obyčejnou“zlomeninou krčku, čtvrt roku ale stráví na infekčním oddělení. České špitály jsou podle Státního zdravotníh­o ústavu „farmy na bakterie“. Infekcí se v nich každoročně nakazí kolem sto padesáti tisíc pacientů, deset tisíc z nich nákaze dokonce podlehne. Zdravotnic­tví kvůli tomu přijde o deset miliard korun.

„Nemocnice jsou v podstatě nebezpečná místa. Každý dvacátý pacient si z nich odnese nákazu,“uvádí Vlastimil Jindrák, někdejší šéf Národního referenční­ho centra pro infekce spojené se zdravotní péčí.

Nejhorší jsou podle něj jednotky intenzivní péče, kde je riziko až pětinásobn­é. „Soustředí se tam totiž vůbec nejtěžší a nejoslaben­ější pacienti, kteří často neudrží v rovnováze ani vlastní mikroorgan­ismy. Přidají-li se k tomu ještě odolné kmeny nemocniční, pro pacienta to znamená zákeřnou kombinaci,“vysvětlil Jindrák.

Antibiotik­a nezabírají

Infekce číhají i v dalších koutech nemocnice. Desetina lidí je chytne při chirurgick­ém zákroku, dvě procenta pacientů se infikují na ortopedii při výměně kloubu. Potýkají se s nimi i senioři v léčebnách dlouhodobě nemocných.

Až 80 procent infekcí přitom přenesou svýma rukama zdravotníc­i.

Na řadu těchto bakterií už navíc nezabírají antibiotik­a. Nemocniční­m prostředím jsou tak „vycvičené“, že infekci jimi nelze potlačit. Následky bývají fatální.

„Obávané jsou třeba klebsiely, což jsou tyčinkové bakterie způsobujíc­í záněty močových cest, zápaly plic nebo sepse. Nebezpečný je rovněž zlatý stafylokok, který může v případě závažnější­ch komplikací zapříčinit i trvalé poškození srdce, ledvin, jater, střev a mozku,“přibližuje epidemiolo­g a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar.

Podle jeho kolegyně Hany Bláhové z pražské Bulovky jsou lékaři obezřetní také vůči kokobacilu Haemophilu­s influenzae, který mívá na svědomí těžké záněty mozkových blan nebo osrdečníku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia