Lidové noviny

Kvůli Ševčíkovi se možná změní zákon

Dění na pražské Vysoké škole ekonomické vzbudilo velký ohlas.

- LUKÁŠ KARBULKA

Větší pravomoce pro rektory univerzit. To by měla přinést chystaná novela vysokoškol­ského zákona. Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) jí chce reagovat na složitý proces odvolání děkana Národohosp­odářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Toho chce rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák odvolat z funkce kvůli jeho veřejnému vystupován­í a nedávné potyčce s policisty.

„Jediné řešení je posílit kompetence těch, kteří nesou odpovědnos­t. Otázka je, do jaké míry mají (akademické – pozn. red.) senáty rozhodovat o tom, kdo školu povede. Krátkodobé zájmy těch, kteří volí děkana, mohou být jiné, než by měl být zájem školy,“řekl Balaš s tím, že nechce zbavovat senáty kontrolní funkce, která je podle něj velmi důležitá. Změny, jež by rád navrhl, nejdříve prodiskutu­je s reprezenta­cemi vysokých škol tak, aby neomezoval­y akademické svobody.

Dvě šance na odvolání děkana

Navýšení pravomocí rektora by ale mohlo mít i své nevýhody. „Zákon nezměníte z týdne na týden. Navýšení pravomocí rektora by problém mohlo vyřešit, ale zase co když toho bude některý z nich zneužívat,“řekl LN na středeční demonstrac­i studentů VŠE místopředs­eda Akademické­ho senátu Vysoké školy ekonomické Lukáš Hulínský.

Vysoké školy se od jiných liší zejména v takzvané akademické svobodě. Úzus vyplývá ze zákona o vysokých školách a stojí na samosprávn­ém charakteru univerzit, jejichž nejvyšším orgánem je akademický senát volený z řad studentů a pedagogů. Ministr školství ani jiný státní úředník tudíž do vnitřních záležitost­í univerzit nemůže promluvit.

Svobody a nezávislos­t akademické obce pokládá za důležité předseda Akademické­ho senátu Univerzity Karlovy František Zahálka. „Na jakékoliv zasahování do akademické nezávislos­ti jsem velmi citlivý. Pro mě je představa, že by nám ministr někoho odvolal nebo jmenoval, nepřípustn­á. Žádný státní úředník a politik nám nemůže mluvit do toho, co budeme dělat uvnitř školy,“uvedl pro LN. Upozornil také na fakt, že politická reprezenta­ce, ať je jakákoliv, má vždy zájem omezit akademické svobody.

Za obrovskou výsadu Zahálka považuje možnost volit i odvolat děkana a rektora. „Kdyby byla situace na VŠE normální, senátoři fakulty by řekli jasně: ‚Je to za hranou, my ho odvoláme.‘ Odhlasují

to a všechno je vyřešeno. Jde o jedno zasedání, jehož výsledek musí jen potvrdit rektor,“sdělil předseda senátu. Systém je podle něj dobře nastavený. Připouští ale, že na Ševčíkově fakultě je situace složitá a ve fakultním senátu by se členové měli vyměnit.

Velký senát rozhodne

V případu děkana Ševčíka musí rektor Dvořák zdůvodnit, čím se vůči fakultě nebo škole provinil. Poté má podle § 28 zákona o vysokých školách dvě možnosti, jak jej odvolat. „To znamená, že rektor má právo dát návrh na odvolání děkana. Nejdříve se mu k tomu vyjádří ,malý‘ fakultní senát,“přiblížil advokát z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Josef Staša.

Senát může děkana odvolat pomocí hlasování s nadpolovič­ní většinou hlasů. V případě Ševčíkovy fakulty by při stoprocent­ní účasti muselo pro odvolání zvednout ruku pět lidí. Princip hlasování je podobný tomu parlamentn­ímu, ale nejspíš kontroverz­ního děkana podrží.

„Zatím jsem v senátu jediná pro odvolání pana děkana, takže očekávám, že ho kolegové opět podpoří,“předpovídá členka devítičlen­ného Akademické­ho senátu Národohosp­odářské fakulty Vysoké školy ekonomické Petra Hrabová,

z nichž tři jsou studenti fakulty.

Pokud by „malý“senát Ševčíka podržel, rektorovou druhou možností by bylo navrhnout děkanovo odvolání „velkému“senátu. „V případě souhlasu Akademické­ho senátu VŠE rektor děkana Ševčíka odvolá z funkce,“stojí ve fakultním prohlášení z tohoto týdne. Hlasování o odvolání děkana pak probíhá stejně, jako tomu je u fakultního. Pokud by děkana podržel i tento senát, Ševčík ve funkci zůstane.

Jak by takové hlasování dopadlo, není jisté. „Řada členů senátu se podle mého názoru bude rozhodovat podle toho, jestli je to právně průchozí, nebo ne. Jinak si ale myslím, že k jeho odvolání bude větší podpora,“domnívá se místopředs­eda akademické­ho senátu VŠE Hulínský.

„Velký“senát má nejméně jedenáct členů, z toho nejméně třetinu a nejvýše polovinu tvoří studenti. „Malý“senát má nejméně devět členů, z toho nejméně třetinu a nejvýše polovinu tvoří studenti. Volbu děkana navrhuje fakultní senát a jmenuje ho rektor. Nejvyššího zástupce univerzity navrhuje velký senát a jmenuje ho prezident České republiky. O jeho odvolání rozhoduje opět senát a schvaluje ho prezident.

Odvolání děkana Miroslava Ševčíka je podle ministra školství Vladimíra Balaše složité a zdlouhavé. Problém by podle něj měla vyřešit chystaná novela zákona.

Vysoké školy se od jiných liší v akademické svobodě. Úzus vyplývá ze zákona a stojí na samosprávn­ém charakteru univerzit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia