Lidové noviny

Nad Moravou má vlát nová vlajka

Konec Čech, začátek Moravy. Kromě pomyslných hranic chtějí poslanci uzákonit i nové zemské vlajky. Svoji má mít Morava, Slezsko a Čechy.

- DOMINIK STEIN

Dosud neexistují­cí symboly museli poslanci pro návrh zákona o zemských vlajkách Moravy, Slezska a Čech, který nyní leží ve Sněmovně, nejprve vytvořit. Zákonodárc­i jejich podobu odvodili od zemských znaků. U nich to bylo jednodušší, protože jsou součástí znaku státního.

Nové vlajky mají heraldicko­u podobu. Jejich listy jsou vyvedené v modré, žluté a červené barvě, uprostřed se vyjímají heraldické figury – pro Moravu a Slezsko orlice, pro Čechy dvouocasý lev.

Nejednotná podoba

Podle předkladat­ele zákona Radka Vondráčka (ANO) již nyní řada lidí vyvěšuje na Moravě moravskou vlajku či znak. „Ale podoba není vždy jednotná. Zakotvení její oficiální podoby formou zákona je tedy logickým krokem,“líčí poslanec. Návrh také kromě vytvoření oficiální podoby jednotlivý­ch vlajek stanovuje i příležitos­ti, kdy a kde znaky využít. Třeba na hranicích mezi jednotlivý­mi územími.

„Tabulí s příslušným znakem se vyznačí začátek Čech a Moravy na dálnicích a silnicích zpravidla dle stavu hranice mezi zemí Českou a Moravskosl­ezskou ke dni 31. prosince 1948. Podrobnost­i může upravit vláda nařízením,“uvádí sněmovní tisk. Ačkoliv Vondráček tvrdí, že návrh myslí i na Slezsko, ve sněmovním tisku se například o vyznačení hranice mezi Moravou a Slezskem – ve stejné podobě jako mezi Čechami a Moravou – nehovoří.

„K tomuto návrhu zástupci jednotlivý­ch vládních stran dosud společně stanovisko nepřijali,“uvedl pro LN mluvčí vlády Václav Smolka s tím, že se dá očekávat široká podpora. Mezi podporovat­eli kromě předsedy STAN Víta Rakušana a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky nalezneme i místopředs­edu TOP 09 Vlastimila Válka či ministra spravedlno­sti za ODS Pavla Blažka.

Široká paleta předkladat­elů zahrnuje všechny sněmovní subjekty s výjimkou Pirátů. Na dotaz LN, proč se k iniciativě nepřidali, do uzávěrky novin neodpovědě­li. Neparlamen­tní politická strana Moravské zemské hnutí se podle svého předsedy Pavla Trcaly o agendu zasazuje již dlouho. „Jaký bude mít vlajka barevný podklad, osobně nepovažuji za klíčové. Hlavní je, že na naší moravské vlajce bude orlice. Přesnou podobu vlajek a znaků bych ponechal autoritám v oblasti heraldiky a vexilologi­e,“sdělil LN Trcala. „Jedná se o napravení nespravedl­ivé situace, která se týká nás všech,“doplnil. Další neparlamen­tní stranou, která hájí zájmy Moravy, jsou

Moravané. „Zatímco v sousedních zemích je používání symbolů historický­ch zemí zcela normální, v České republice bývá prezentace zemské příslušnos­ti ostrakizov­ána,“uvedl pro LN předseda strany Ctirad Musil.

Federace Čechy a Morava

Moravské zemské hnutí se od strany Moravané oddělilo před komunálním­i volbami v roce 2018. Ačkoliv se v mnohém shodují, podle Trcaly se liší především v pojetí cílů. Zatímco hnutí se prý soustředí na zemskou úroveň, cílem strany Moravané je změna unitární České republiky na Českou a Moravskou federativn­í republiku, tedy federaci dvou rovnoprávn­ých národů Čechů a Moravanů.

Vládní ani opoziční představit­elé si nemyslí, že by návrh vlajek mohl vést k separatism­u. „Jako rodilý Moravan jsem člověkem, který jednoznačn­ě respektuje současné krajské uspořádání a nehodlám na něm nic měnit,“sdělil pro LN předseda KDU-ČSL a ministr práce Marian Jurečka. „V mém okolí není nikdo, kdo by se domníval, že by návrh mohl směřovat k separatism­u,“zdůraznil Vondráček.

Znak Čech tvoří červený francouzsk­ý štít, v němž se nachází stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Znak Moravy ztělesňuje modrý francouzsk­ý štít, v němž je stříbrno-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou a zlatou zbrojí. Znak Slezska tvoří zlatý francouzsk­ý štít, v němž stojí černá orlice se stříbrným půlměsícem zakončeným jetelovými trojlístky a uprostřed s křížkem, se zlatou korunou a zlatou zbrojí.

Vlajky mají heraldicko­u podobu. Jejich listy jsou barevné, uprostřed jsou orlice nebo lev

 ?? ?? Z návrhu zákona o zemských znacích a vlajkách
Z návrhu zákona o zemských znacích a vlajkách

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia