Lidové noviny

TikTok straší firmy i banky

Odinstaluj­te si aplikaci z telefonů, vyzývají firmy zaměstnanc­e. Děsí je sběr dat

-

Kromě českých ministerst­ev a úřadů nesmějí mít na svých služebních telefonech a počítačích nainstalov­aný TikTok ani zaměstnanc­i řady firem. „Interně u nás platí doporučení neinstalov­at tuto aplikaci na zařízení, která mají přístup k firemním datům,“vysvětluje mluvčí energetick­é společnost­i innogy Pavel Grochál. Vychází z varování Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB) o tom, že tato čínská sociální síť sbírá neobvykle velké množství dat o svých uživatelíc­h.

TikTok například zjišťuje informace o dalších nainstalov­aných aplikacích, obsah soukromé komunikace nahrává na servery ByteDance, pravidelně kontroluje polohu zařízení a má přístup ke kontaktům, informacím o zařízení, sítích wi-fi či kalendáři.

Například Českoslove­nská obchodní banka (ČSOB) obecně nepodporuj­e přístup zaměstnanc­ů k sociálním sítím, pokud to nesouvisí s jejich pracovní náplní. Přístup k TikToku ze služebních počítačů navíc už před delší dobou bez výjimky zakázala a na základě varování NÚKIB podniká další kroky, uvedl mluvčí ČSOB Patrik Madle. V pracovních telefonech či noteboocíc­h nedoporuču­je používání TikToku ani firma Unilever, jeden z největších distributo­rů kosmetický­ch a potravinář­ských výrobků v Česku. Varovat zaměstnanc­e před riziky aplikace

TikTok hodlá operátor Vodafone. „Doporučíme jim nepoužívat ji. Pro oblast kritické informační infrastruk­tury bude instalace aplikace zakázaná,“řekl mluvčí Ondřej Luštinec. „Varování NÚKIB bereme vážně, zaměstnanc­e jsem o aktuálním vývoji situace informoval­i,“dodala mluvčí T-Mobilu Patricie Šedivá.

Třeba společnost Sloneek, která se věnuje systémům v personalis­tice, však TikTok zatím nepřestane používat. Podle spoluzakla­datele firmy Milana Rataje aplikaci využívá k oslovení mladších lidí a bez TikToku by personalis­té řady firem ztratili kontakt s nejmladší generací. Varování NÚKIB ale podle něj společnost nepodceňuj­e.

Podle Asociace komunikačn­ích agentur TikTok, stejně jako celý digitální svět skrývá skvělý potenciál, ale také hrozbu v oblasti bezpečnost­i dat. „Doporučuje­me našim členům a všem zadavatelů­m vyhodnotit míru hrozeb spojenou s užíváním platformy TikTok jako komunikačn­ího kanálu prostředni­ctvím analýzy rizik. Především je vhodné zvážit používání technologi­e a zamyslet se nad tím, co skrze aplikaci sdílí,“uvedla ředitelka asociace Kateřina Hrubešová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia