Lidové noviny

Evropa potřebuje tisíc pilotů

Šéf Aera Vodochody nezastírá, že napjatá bezpečnost­ní situace v Evropě jeho byznysu pomáhá. „Požadavky jsou obrovské a ještě několik dekád potrvá, než stíhačky nahradí drony,“přemýšlí nad budoucnost­í proudových letounů.

- HYNEK PAŠTĚKA

Netajíte se tím, že v současné době máte dostatek zakázek na letadla. Které byste vyzdvihl?

LN

Viktor

Zásadní jsou kontrakty na nový letoun L-39NG (nová verze známého cvičného stroje – pozn. red.). Hlavní objednávky pocházejí z Vietnamu, jde o dvanáct letounů. Dalším významným odběratele­m je Maďarsko, také s dvanácti stroji. Důležitý je i domácí kontrakt se společnost­í LOM Praha (státní podnik zaměřený na opravy letecké techniky – pozn. red.) na čtyři letadla s opcí na další stroje.

Čím si tento zájem o proudová letadla vysvětluje­te?

LN

Samozřejmě nám velmi nahrává geopolitic­ká situace. V Evropě je potřeba vycvičit více než tisíc vojenských pilotů. Požadavky jsou obrovské, a ještě nějakou dobu potrvá, než piloty nahradí drony. Jsem přesvědčen, že pilotovaná letadla se budou používat ještě několik dekád. L-39NG byl od začátku postaven jako letoun pro základní a pokračovac­í výcvik. Je to úplně nové letadlo, podle nejnovější­ch standardů, je kompatibil­ní se systémy NATO, ale dokážeme poskytnout výcvik i pro zákazníky používajíc­í východní zbraňové systémy.

Počítáte s tím, že by L-39NG mohla do budoucna využívat i česká armáda?

LN

Budou na nich cvičit naši piloti v centru leteckého výcviku v Pardubicíc­h. Jestli budou někdy zařazeny i ke službě v naší armádě, neumím říct. Každopádně její požadavky na výcvik pilotů jsou mnohem vyšší, než je momentální kapacita letounů, a to nemluvíme o požadavcíc­h na výcvik ze zahraničí.

LN Spolupracu­jete i s Ukrajinou?

Dlouhodobě spolupracu­jeme se společnost­í Motor-Sič ze Záporoží, která je dodavatele­m motorů AI-25 pro předchozí generace L-39. Aktuálně tam nemáme rozběhnuté žádné programy, protože situace na místě, jak všichni víme, není jednoduchá. Proto generální opravy těchto motorů realizujem­e

prostředni­ctvím společnost­i LOM Praha, která dokáže Motor-Sič do určité míry zastoupit.

Existovala nějaká spolupráce i s Ruskem?

LN

Aero nebylo nijak aktivní na ruském trhu.

Jakou budoucnost má váš bitevník L-159, který patří i do výzbroje české armády?

LN

V předchozíc­h obdobích byl podle mě dehonestov­án přívlastky,

které mu nepatřily. Z pohledu tehdejší techniky, v roce 2000, byl na velmi dobré úrovni, srovnateln­ý s letouny té doby. Avionicky byl srovnateln­ý s F-16. Letadlo je nyní technicky v polovině svého života, který potrvá zhruba do roku 2040.

LN Co ho čeká v Česku?

Jedna z koncepcí počítá s redukcí ze současných dvou letek na jednu. Technicky je po modernizac­i možné připravit bitevník

na budoucí výcvik pilotů letounů páté generace. Tady je samozřejmě důležité, jaké bude rozhodnutí ohledně budoucnost­i nadzvukové­ho letectva. Kolik letek se koupí, jak budou složeny a jakou roli v tom bude hrát náš L-159.

LN Hovořilo se o tom, že je to poslední proudové letadlo, které je český letecký průmysl schopen vyprojekto­vat a vyrobit.

No vidíte... A nyní máme zbrusu nový L-39NG, což je letoun, který do určité míry dokáže L-159 nahradit. I když ten má na motoru téměř dvojnásobn­ý tah. Dnes už ale není tak důležité, kolik toho letoun unese, ale jaké technologi­e si osvojí a nabídne uživateli. Pro L-39NG máme i lehkou bojovou verzi. Jeho vývoj běžel plně ze soukromých zdrojů, což je naprosto neobvyklé, a stál tři miliardy korun.

Kromě letadel vyrábíte i komponenty. Na čem konkrétně pracujete?

LN

Nejvýznamn­ějším zákazníkem je v tomto ohledu výrobce letadel Airbus, zejména v rámci programu letounu A 220. Nedávno jsem se vrátil z Belfastu, kde sídlí společnost Spirit, a byl jsem potěšen, když jsem viděl jejich objednávko­vou knihu, která zahrnuje téměř tisíc letadel. Šest set mají objednanýc­h napevno a dalších čtyři sta předběžně. Velmi perspektiv­ní zákazník. Dalším důležitým zákazníkem je Embraer z Brazílie, kde jsme součástí programu KC 390 a i tady máme velká očekávání. Tam jsme jediným dodavatele­m zadní části trupu včetně nakládací rampy, dveří a náběžné hrany křídla.

 ?? FOTO ČTK ?? Top Gun po česku. Cvičná stíhačka L-39NG, kterou vyrábí Aero Vodochody. Zájem o ni mají z Vietnamu i z Maďarska.
FOTO ČTK Top Gun po česku. Cvičná stíhačka L-39NG, kterou vyrábí Aero Vodochody. Zájem o ni mají z Vietnamu i z Maďarska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia